Összesen 446 szociális intézményt ellenőriztek hétfőn a hatóságok, közülük négyet bezártak

2023. július 11. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) hétfőn összesen 446 szociális intézménynél tartott ellenőrzéseket. Négyet közülük bezárt, 22-nek felfüggesztette a tevékenységét – írja az Agerpres.

Az ANPIS közleménye szerint Konstanca megyében két idősotthont, Giurgiu megyében pedig az egyik fogyatékkal élőket gondozó központot zártak be. Az ügynökség emellett kérte az illetékes hatóságtól, hogy vonja be a Căsuţa lu'Min nevű Maros megyei idősotthon működési engedélyét.

Ugyanakkor a szociális felügyelet ellenőrzései nyomán felfüggesztették egy Arad megyei, hét Giurgiu megyei, egy Konstanca megyei, két Ilfov megyei, egy Temes megyei és tíz bukaresti szociális intézmény tevékenységét.

Az országos rendőrfelügyelőség arról tájékoztat, hogy 11 kiszolgáltatott idős személyt találtak hétfő este a hatóságok a Bukarest melletti Tunari-on egy épülőfélben lévő ingatlanban. A gyanú szerint a folyamatban lévő országos szintű ellenőrzések elől rejtettek el a gondozásukkal megbízott személyek.

A szociális létesítmények országos szintű ellenőrzését a múlt héten Marcel Ciolacu kormányfő rendelte el. Az intézkedés előzménye az volt, hogy kedden több mint száz idős bentlakót mentettek ki a rendőrök három voluntari-i idősotthonból, miután kiderült, hogy bántalmazásnak, éheztetésnek voltak kitéve, és ingyenmunkára kényszerítették őket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!