Egy épülőfélben lévő ingatlanban rejtették el az ellenőrök elől az egyik voluntari-i idősotthon 11 lakóját

2023. július 11. – 11:16

Egy épülőfélben lévő ingatlanban rejtették el az ellenőrök elől az egyik voluntari-i idősotthon 11 lakóját
Az épülőfélben lévő ingatlannál helyszínelnek a hatásóságok – Fotó: Ocatav Ganeam / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenegy kiszolgáltatott idős személyt találtak hétfő este a hatóságok a Bukarest melletti Tunari-on egy épülőfélben lévő ingatlanban. A gyanú szerint a folyamatban lévő országos szintű ellenőrzések elől rejtettek el a gondozásukkal megbízott személyek – írja az Agerpres az országos rendőrfelügyelőség tájékoztatása alapján.

A közlemény szerint a rendőrök a sajtóban megjelent információk alapján szálltak ki a helyszínre a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársainak kíséretében. Az épülőfélben lévő ingatlanban tizenegy kiszolgáltatott idős – köztük néhány fogyatékkal élő – személy tartózkodott, akiknek volt egy kísérőjük is.

Utóbbi a rendőröknek elmondta, hogy a tizenegy idős embert egy voluntari-i otthonból költöztették át a félkész tunari-i épületbe. Az ügyben nyomozás indult. A 11 idős személyt orvosi vizsgálatnak vetik alá, és megfelelő helyre költöztetik őket.

Az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) hétfőn összesen 446 szociális intézménynél tartott ellenőrzéseket. Négyet közülük bezárt, 22-nek felfüggesztette a tevékenységét. A szociális létesítmények országos szintű ellenőrzését a múlt héten Marcel Ciolacu kormányfő rendelte el. Az intézkedés előzménye az volt, hogy kedden több mint száz idős bentlakót mentettek ki a rendőrök három voluntari-i idősotthonból, miután kiderült, hogy bántalmazásnak, éheztetésnek voltak kitéve, és ingyenmunkára kényszerítették őket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!