Spotmedia: Putyinista propaganda terjesztésére szövetkezhet Tucker Carlson és Andrew Tate

2023. július 6. – 17:21

Spotmedia: Putyinista propaganda terjesztésére szövetkezhet Tucker Carlson és Andrew Tate
Andrew Tate házi őrizetben a bukaresti villájában, ahol vendégül látta Tucker Carlson tévésztárt – Fotó: Andrew Tate / Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

A Spotmedia szúrta ki Andrew Tate egyik Twitter-bejegyését, melyben egy közös fotón szerepel Tucker Carlsonnal a bukaresti villájában. A luxusnappali a fénykép szerint stúdiónak van berendezve, ebből következtet arra a portál, hogy a két, világszinten ismert infuenszer közös projekten dolgozik. A Spotmedia cikkírója úgy véli, a két, Kreml-közelinek tartott sztár közös dezinformációs propagandába kezdhet. Tucker Carlson egyébként Orbán Viktor csodálójának számít, 2021-ben Magyarországról forgatott dokumentumfilmet, elsősorban a kormány migrációs politikáját mutatva be, melyben egy Orbán-interjú is helyet kapott.


„A Kreml politikájának két szókimondó támogatója Tate Bukarest külvárosában lévő villájában tervezett közösségimédia-kampányt. Ellentmondásos üzenetekkel kedveskednek majd az orosz elnöknek, aki feszültséget akar kelteni a nyugati társadalmakban” – írja a román Spotmedia portál Andrew Tate egyik Twitter-bejegyzése alapján. A posztban egy fotó szerepel, melyen az amerikai Foxnews jobboldali tévécsatorna kirúgott sztárműsorvezetője interjút készít a háziőrizetben levő Tate-tel.

A Spotmedia felidézi Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyialatkozatát, melyben az amerikai szólásszabadságtot siratja Carlson eltávolítását követően. „Hallottam, hogy Tucker Carlson elhagyta a Fox News-t. Nyilvánvaló, hogy a vélemények sokszínűségének elve az amerikai hírtérben csorbát szenved”.

A tévésztár azonban nem tűnt el a nyilvánosságból, a közel 9 millió követővel rendelkező Twitter-oldalán közzétett tartalmak továbbra is milliókat érnek el.

Carlson volt 2021 márciusáig a Fox News legnépszerűbb műsorának házigazdája, aki összeesküvés-elméleteket terjesztett, és azt állította, hogy a 2020-as elnökválasztást elcsalták, próbálva támogatni Donald Trump kétségbeesett próbálkozásait, hogy a Fehér Házban maradjon. A tévécsatorna ellen több cég is pert indított rágalamazás miatt, a vezetőség pedig inkább peren kívül megegyezett velük, hogy elkerüljék a kilátásban levő hatalmas összegű kártérítések kifizetését. A Foxnews helyzetét súlyosbította, hogy kiderült: ők maguk sem hitték, hogy választási csalás történt, mégis közölték az erről szóló híreket, hogy megtarthassák a közönségüket. A bírósági eljárás elkerülése érdekében a Foxnews peren kívüli megállapodást kötött, kifizetett 787,5 millió dollárt, és elbocsátotta Carlsont.


A népszerű műsorvezető – Trump mellett – Vlagyimir Putyint is támogatta. „Amerika és Nagy-Britannia totális háborút akar Oroszországgal, háborút a moszkvai politikai rendszer megváltoztatására, és persze az ukránok középre kerültek, ezért nem volt más választásuk, mint beadni a derekukat” – idézi a Tucker Carlson egyik műsorában elhangzottakat a Spotmedia. A tévésztár azt is állította, hogy „Új szakaszba léptünk, egy olyan szakaszba, amelyben az Egyesült Államok közvetlen háborúban áll a világ legnagyobb atomhatalmával”.

A Telex szerint az orosz nemzetbiztonsági hivatalhoz tartozó Információs és Telekommunikációs Támogatási Osztály idén márciusban napiparancsban arra utasította az orosz állami médiát, hogy szánjon kivételes figyelmet az amerikai műsorvezetőnek. „Alapvető fontosságú minél többet szerepeltetni a Fox News népszerű műsorvezetőjét, Tucker Carlsont, aki élesen kritizálja az USA és a NATO hozzáállását az ukrajnai konfliktushoz” – írták.

Az amerikai sztár több autoriter vezetővel készített korábban interjút, és amellett, hogy nagy tisztelője Vlagyimir Putyinnak, rajong Orbán Viktorért is, írja a Spotmedia. A Telex is beszámolt arról, hogy többször biztosított megjelenési lehetőséget a magyar kormány politikusainak, 2021-ben pedig

egy dokumentumfilmet forgatott Magyarországról, elsősorban a kormány migrációs politikáját mutatva be, melyben egy Orbán-interjú is helyet kapott.

Andrew Tate és testvére, Tristan ellen, mint arról a Transtelexen írtunk, tavaly decemberben indított eljárást a román szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT), március 31-ig rendőrségi őrizetben voltak, majd egy bukaresti bíróság házi őrizetbe helyezte át őket. Az eljárást

emberkereskedelem, nemi erőszak és nők szexuális kizsákmányolására irányuló bűnszervezet létrehozásának gyanújával indították.

Néhány hete súlyosbítottak a vádakon, és emberkereskedelem helyett már folytatólagosan elkövetett emberkereskedelem miatt nyomoznak, és akár 10 évig terjedő börtönbüntetés is kinéz a Tate-fivéreknek és feltételezett tettestársaiknak.

A Transtelexen korábban arról is írtunk, hogy az említett gyanús ügyletek mellett a nőgyűlöletükről elhíresült brit influenszerek azzal kerestek havi 10 millió dollár körüli összegeket, hogy egy online „egyetemet” működtettek. A fizetős platformnak 200 ezer körüli követője volt, akiknek azt ígérték, hogy felfedezhetik a pénzkeresés alternatív módjait és ezáltal „kiszabadulnak a Mátrixból”. Szövegírástól kezdve a szociális készségek fejlesztésén át a kriptovalutákról szóló leckékig számos tanfolyammal csalogatták a fiatalokat, akik között 14-15 évesek is voltak.

Andrew Tate egyik posztjában egyébként a Spotmedia szerint azt állította, azért költözött Romániába, mert a hatóságok itt „megértőbben” viszonyulnak a vállalkozásaikhoz. Mint az előbb írtuk, ez a számításuk végül nem jött be, mert a román hatóságok lecsaptak rájuk. Tucker Carlson múlt héten a Bukarest melletti villájában háziőrizetben levő Andrew Tate-et látogatta meg, ekkor készültek a Twitteren megjelent fotók.

A Spotmedia arról ír, hogy

„a találkozó a Kreml propagandájának újabb győzelme volt, hiszen két népszerű, Putyin invázióját támogató ismert személyiséget hozott össze egy olyan NATO-tagország fővárosában, amely elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját”.

A portál a román hírszerző szolgálatok kudarcának nevezi, hogy nem látták előre ezt az eseményt, mely egy olyan együttműködés kezdetét jelentheti, amely globális hatással bírhat, és vélhetőleg több tízmilliós közönség előtt zajlik majd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!