Szabadlábra helyezték a Colectiv-per egyik vádlottját

2023. június 21. – 15:23

frissítve

Szabadlábra helyezték a Colectiv-per egyik vádlottját
Cristian Popescu Piedone, Bukarest 5. kerületének volt polgármestere a jilavai börtönből való szabadulása után, 2023. jún. 21-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb bíróság felmentette Cristian Popescu Piedonét, Bukarest ötödik kerületének volt polgármesterét a hivatali visszaélés vádja alól a Colectiv-perben, a volt városvezetőnek a perköltséget sem kell kifizetnie, írta az Agerpres.

A legfelsőbb bíróság szerdán adott helyt Cristian Popescu Piedone semmisségi folyamodványának, és elrendelte a szabadlábra helyezését. A többi vádlott, George Petrică Matei, George Alin Anastasescu, Cristian Mihai Niţă és Antonina Radu semmisségi folyamodványát viszont elutasította a bírói testület.

Cristian Popescu Piedonét 2022 májusában ítélte négy év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti ítélőtábla a Colectiv-perben. Ezzel felére csökkentette a bukaresti törvényszék által kiszabott, 8 év és 6 hónapról szóló büntetést. Az ítélőtábla ugyanakkor azoknak a vádlottaknak a listájáról is törölte a volt polgármestert, akiknek többmillió euró kártérítést kell fizetniük a Colectiv-tűzvész áldozatainak.

Piedonét azzal vádolták, hogy jogellenesen, a tűzvédelmi szabályok figyelmen kívül hagyásával írta alá a Colectiv-klub működési engedélyét.

A jogerős ítélet tavalyi kihirdetése után Cristian Popescu Piedone bevonult a rahovai börtönbe, de 2022. május 26-án semmisségi folyamodványt nyújtott be az ítélet ellen. Ennek adott most helyt a legfelsőbb bíróság.

Piedone szerdán elhagyta a jilavai börtönt. A jelenlévő újságíróknak azt mondta, nem fog kártérítést térni, mert „ha a múlttal harcol, akkor a jelent égeti fel”, és közölte, vissza fogják helyezni korábbi hivatalába, írta a Libertatea.

A Colectiv GTG 3010 Egyesület elnöke, Eugen Iancu szerint számítani lehetett arra, hogy szabadlábra helyezik Bukarest ötödik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu Piedonét, miután a Colectiv klub működési engedélyét jóváhagyó városházi igazgatókat is szabadon engedték. „Ahogyan az várható volt, Piedonét szabadlábra helyezik. Hogy miért? Mert nem lehet letartóztatni a polgármestert, miközben az engedélyeket jóváhagyó igazgatók (szakértők) szabadok. A romániai igazságszolgáltatás egy túlfizetett szégyenfoltja az országnak” – idézte Iancu Facebook-bejegyzését az Agerpres.

A Colectiv egyesület elnöke ugyanakkor felrótta, hogy a Colectiv-tragédia óta eltelt nyolc évben semmi sem változott a hazai egészségügyben. Szerinte ez azért van így, mert miközben évente több száz eseményt szerveznek a romániai orvostudomány jövőjéről, „a rendszer szakértői nem voltak képesek bármit is építeni”.

A 2015. október 30-án, a Goodbye to Gravity zenekar koncertjén a Colectiv-klubban kitört tűzvész nyomán 65-en haltak meg és több mint 150-en megsérültek. 27 fiatal még aznap éjjel vesztette életét, további 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A kórházi fertőzések nyomán derült fény arra, hogy a Hexi Pharma vállalat kórházak százainak szállított hígított fertőtlenítőszereket, a cég két igazgatója, Flori Dinu és Mihai Leva ellen azonban nemrég a bűncselekmények elévülésére hivatkozva megszüntették a büntetőeljárást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!