Jogerős ítélet a Colectiv-perben: megfelezte a bukaresti táblabíróság Cristian Popescu-Piedone büntetését

2022. május 12. – 15:04

Jogerős ítélet a Colectiv-perben: megfelezte a bukaresti táblabíróság Cristian Popescu-Piedone büntetését
Cristian Popescu Piedone – Forrás: a politikus Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Colectiv-perben csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében az alapfokon kiszabott 8 év és 6 hónapról 4 év börtönre csökkentette a bukaresti táblabíróság a Cristian Popescu-Piedone kerületi polgármesterre kiszabott büntetést. A többi vádlott büntetésén is enyhítettek.

Hatéves pereskedés és többszöri halasztás után jogerős ítélet született csütörtökön a bukaresti Colectiv klubban 2015-ben bekövetkezett, 65 ember halálát okozó tűzvész felelőseinek ügyében.

A bukaresti táblabíróság többnyire valamelyest enyhítette az alapfokon eljáró bukaresti törvényszék által kiszabott büntetéseket. A klub üzemeltetőit és a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokat így is 6 és 11 év közötti, a szórakozóhely működését engedélyező volt 4. kerületi polgármestert, Cristian Popescu-Piedonét pedig 4 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Az időközben az 5. kerület polgármesterévé választott politikusra alapfokon 8 év és 6 hónap szabadságvesztést szabott ki a törvényszék. A táblabíróág ítélete szerint Piedone a Colectiv klub számára kibocsátott városházi működési engedély kapcsán elkövetett hivatali visszaélés miatt kapta a büntetést. Egy másik vádpont alól felmentették.

A katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját, George Mateit és Antonina Radut egyenként 8 év és 8 hónap börtönbüntetéssel sújtották, amiért a klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi szabályok betartása érdekében. Büntetésük letöltése után nem dolgozhatnak a katasztrófavédelmi felügyelőségnél vagy ennek alárendelt egységnél, és 5 évig nem tölthetnek be vezető tisztséget közintézménynél. Őket alapfokon 9 év és 2 hónap szabadságvesztésre ítélték.

A büntetőperben 140 magánszemély, 11 kórház és 5 további közintézmény polgári jogi igénnyel lépett fel a vádlottak ellen. Az elítélteknek – a tűzoltósággal és az önkormányzattal közösen – többmillió euróra rúgó kártérítési összegeket is fizetniük kell az áldozatok hozzátartozóinak.

A 2016-ban, eredetileg több szálon indult bírósági eljárást évekkel később vonták össze egyetlen perbe. A klub tulajdonosait azért vonták felelősségre, mert kiadásaik csökkentése érdekében nem tűzálló anyagokat használtak a helyiség hangszigeteléséhez, nyereségük növelése végett a működési engedélyben szereplő létszámot jóval meghaladó létszámú tömegrendezvényekre adták bérbe a termet. A pirotechnikusok a legelemibb óvintézkedések nélkül szereltek fel és hoztak működésbe tűzijátékot a vészkijáratokkal nem rendelkező, zárt helyiségben. A pirotechnikai cég tulajdonosa a tragédia után bizonyítékok eltüntetésével próbálta elkerülni a felelősségre vonást.

Belebukott a Ponta-kormány

Mint ismert, 2015. okt 30.-án a Goodbye to Gravity zenekar koncertje közben a használt tűzijáték lángra lobbantotta a szórakozóhelyet. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai, és sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. A tűzvész éjszakáján 27-en haltak meg, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A tragédia után elkeseredett emberek tízezrei vonultak utcára Bukarestben a hatóságok bűnös hanyagsága és a felelősséget elhárító korrupt politikusok ellen lázadva, majd a népharagra hivatkozva lemondott a korrupcióval vádolt Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és kormánya.

A tragédiának erdélyi áldozatai és érintettjei is voltak. Utóbbiak közé tartozik Bokor Andrea, a Csíki Játékszín társulatának volt tagja, aki részt vett a Goodbye to Gravity zenekar koncertjén, de csodával határos módon túlélte azt az estét. A színésznő korábban a Transtelexnek azt nyilatkozta: bár utólag orvosi segítségre is szorult, nem lépett be a Colectiv-perbe. Kifejtette, hogy nem tartja bűnösnek a vádlottakat, a romániai törvényeket és a bürokráciát okolja a történtekért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!