Jogerős ítélet a Colectiv-perben: megfelezte a bukaresti táblabíróság Cristian Popescu-Piedone büntetését

2022. május 12. – 15:04

Jogerős ítélet a Colectiv-perben: megfelezte a bukaresti táblabíróság Cristian Popescu-Piedone büntetését
Cristian Popescu Piedone – Forrás: a politikus Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Colectiv-perben csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében az alapfokon kiszabott 8 év és 6 hónapról 4 év börtönre csökkentette a bukaresti táblabíróság a Cristian Popescu-Piedone kerületi polgármesterre kiszabott büntetést. A többi vádlott büntetésén is enyhítettek.

Hatéves pereskedés és többszöri halasztás után jogerős ítélet született csütörtökön a bukaresti Colectiv klubban 2015-ben bekövetkezett, 65 ember halálát okozó tűzvész felelőseinek ügyében.

A bukaresti táblabíróság többnyire valamelyest enyhítette az alapfokon eljáró bukaresti törvényszék által kiszabott büntetéseket. A klub üzemeltetőit és a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokat így is 6 és 11 év közötti, a szórakozóhely működését engedélyező volt 4. kerületi polgármestert, Cristian Popescu-Piedonét pedig 4 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Az időközben az 5. kerület polgármesterévé választott politikusra alapfokon 8 év és 6 hónap szabadságvesztést szabott ki a törvényszék. A táblabíróág ítélete szerint Piedone a Colectiv klub számára kibocsátott városházi működési engedély kapcsán elkövetett hivatali visszaélés miatt kapta a büntetést. Egy másik vádpont alól felmentették.

A katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját, George Mateit és Antonina Radut egyenként 8 év és 8 hónap börtönbüntetéssel sújtották, amiért a klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi szabályok betartása érdekében. Büntetésük letöltése után nem dolgozhatnak a katasztrófavédelmi felügyelőségnél vagy ennek alárendelt egységnél, és 5 évig nem tölthetnek be vezető tisztséget közintézménynél. Őket alapfokon 9 év és 2 hónap szabadságvesztésre ítélték.

A büntetőperben 140 magánszemély, 11 kórház és 5 további közintézmény polgári jogi igénnyel lépett fel a vádlottak ellen. Az elítélteknek – a tűzoltósággal és az önkormányzattal közösen – többmillió euróra rúgó kártérítési összegeket is fizetniük kell az áldozatok hozzátartozóinak.

A 2016-ban, eredetileg több szálon indult bírósági eljárást évekkel később vonták össze egyetlen perbe. A klub tulajdonosait azért vonták felelősségre, mert kiadásaik csökkentése érdekében nem tűzálló anyagokat használtak a helyiség hangszigeteléséhez, nyereségük növelése végett a működési engedélyben szereplő létszámot jóval meghaladó létszámú tömegrendezvényekre adták bérbe a termet. A pirotechnikusok a legelemibb óvintézkedések nélkül szereltek fel és hoztak működésbe tűzijátékot a vészkijáratokkal nem rendelkező, zárt helyiségben. A pirotechnikai cég tulajdonosa a tragédia után bizonyítékok eltüntetésével próbálta elkerülni a felelősségre vonást.

Belebukott a Ponta-kormány

Mint ismert, 2015. okt 30.-án a Goodbye to Gravity zenekar koncertje közben a használt tűzijáték lángra lobbantotta a szórakozóhelyet. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai, és sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. A tűzvész éjszakáján 27-en haltak meg, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A tragédia után elkeseredett emberek tízezrei vonultak utcára Bukarestben a hatóságok bűnös hanyagsága és a felelősséget elhárító korrupt politikusok ellen lázadva, majd a népharagra hivatkozva lemondott a korrupcióval vádolt Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és kormánya.

A tragédiának erdélyi áldozatai és érintettjei is voltak. Utóbbiak közé tartozik Bokor Andrea, a Csíki Játékszín társulatának volt tagja, aki részt vett a Goodbye to Gravity zenekar koncertjén, de csodával határos módon túlélte azt az estét. A színésznő korábban a Transtelexnek azt nyilatkozta: bár utólag orvosi segítségre is szorult, nem lépett be a Colectiv-perbe. Kifejtette, hogy nem tartja bűnösnek a vádlottakat, a romániai törvényeket és a bürokráciát okolja a történtekért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!