Elévült az ügy, megszüntették a büntetőeljárást a fertőtlenítőszereket forgalmazó Hexi Pharma vezetői ellen

2023. március 3. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti ítélőtábla pénteken elrendelte a büntetőeljárás megszüntetését a Hexi Pharma két igazgatója, Flori Dinu és Mihai Leva ellen arra hivatkozva, hogy az ellenük felhozott bűncselekmények elévültek, írja az Agerpres.

A bukaresti törvényszék 2019 januárjában kimondott első fokú ítéletében a Hexi Pharma vállalat vezérigazgatóját, Flori Dinut három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték magánokirat-hamisítás és a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség miatt. Mihai Leva termelési igazgatót három év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték. A bírók ugyanakkor 2,6 millió lejes bírság kifizetésére kötelezték a Hexi Pharma vállalatot.

Ezeket az ítéleteket pénteken megsemmisítette az ítélőtábla, azzal az indokkal, hogy a bűncselekmények elévültek. A bírák, mint az utóbbi időben más fontos ügyekben is, az alkotmánybíróság elévülésre vonatkozó döntéseit vették alapul.

A Hexi Pharma tulajdonosa, Dan Condrea öngyilkos lett 2016 májusában, amikor megtudta, hogy büntetőeljárás indult ellene a kórházak százainak oldott állapotban szállított fertőtlenítőszerek miatt.

A Hexi Pharma-perben már két évvel ezelőtt jogerős ítéletet kellett volna hirdetnie a fővárosi ítélőtáblának, 2020 novemberében azonban a bírói testület kért egy újabb szakértői jelentést. A tárgyalást azóta több ízben is elhalasztották a szakértői véleményre várva, amely azonban végül nem hozott újat az ügyben.

A bukaresti törvényszék 2019-ben körülbelül 125 millió lejes kártérítés kifizetésére is kötelezte a Hexi Pharma vállalatot; ennyi volt a kórházak százainak eladott hamisított fertőtlenítőszerek értéke. Az ítélőtábla azonban ezeken az összegeken is módosított, egyeseket csökkentett, másokat teljesen eltörölt.

A kár megtérítése érdekében a bírói testület fenntartotta a cég ingatlanjainak zárolását.

A legfőbb ügyészség 2017 márciusában emelt vádat a Hexi Pharma ellen 340 rendbéli (ezek közül hét esetben rendkívül súlyos következményekkel járó) csalás, hamis okirat tudatos felhasználása (61 esetben), valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség miatt.

Ugyanabban az ügyben a Hexi Pharma vezérigazgatóját, Flori Dinut 49 rendbéli magánokirat-hamisítás, valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség vádjával, Mihai Leva termelési igazgatót 33 rendbéli magánokirat-hamisítás és a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség vádjával állították bíróság elé.

Az ügyészek szerint 2010. június 1-je és 2016. május 16-a között a Hexi Pharma vállalat 340 egészségügyi intézmény képviselőit csapta be azzal, hogy valótlanságot állított az általa forgalmazott fertőtlenítőszerek minőségéről, pontosabban a hatóanyagok koncentrációjáról és baktériumölő képességéről, ugyanakkor a termékek címkéin is megtévesztő adatokat tüntetett fel, rábírva ezzel az intézményeket, hogy megvásárolják a termékeket.

Ugyanakkor a Hexi Pharma 2012. október 12-e és 2016. március 9-e között 61 esetben mutatott be valótlan adatokat tartalmazó dokumentumokat a fertőtlenítőszereket ellenőrző országos bizottság előtt, hogy megkapja a forgalmazási engedélyt.

Az ügyészek szerint a Hexi Pharma 2010. június elseje és 2016. május 16-a között Románia csaknem minden nagy egészségügyi intézményének hamisított, így hatástalan fertőtlenítőszereket adott el, meghiúsítva ezzel a kórházi fertőzések megelőzését célzó intézkedések eredményességét. Ebben az időszakban Flori Dinu vezérigazgató irányította a szóban forgó termékek értékesítését.

A vezérigazgatót azzal is vádolták, hogy 2014. február 4-e és 2016. március 9-e között 49, valótlan adatokat tartalmazó okiratot látott el kézjegyével abból a célból, hogy a vállalat megszerezze a fertőtlenítőszereket ellenőrző országos bizottságtól a piaci forgalmazásra vonatkozó engedélyt.

Mihai Leva termelési igazgató segédkezett abban, hogy az ország nagy egészségügyi intézményeihez eljuttassák a gomba- és baktériumölőnek nevezett, valójában hatástalan szereket. Szintén Mihai Leva 33 esetben látott el kézjegyével olyan dokumentumokat, amelyek valótlan adatokat tartalmaznak a Hexi Pharma termékeivel kapcsolatban, hogy megszerezzék a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket – állították akkor az ügyészek.

A kórházakba eljuttatott fertőtlenítőszerek minőségére azután derült fény, hogy a Colectiv klubban történt tűzeset túlélői közül többen kórházi fertőzés miatt haltak meg.

Az ügy akkora tiltakozás-hullámot generált az országban, hogy abba Victor Ponta PSD-s miniszterelnök is belebukott. A 2020-ban bemutatott Colectiv című dokumentumfilmmel lehet újra feleleveníteni az eseményeket, itt, az újságírókhoz eljutott rövid videójelenetekben lehetett látni, hogy a bukaresti égési sebeket kezelő kórházban a pácienseken kukacok hemzsegnek.

A Hexi Pharma vezetői ellen a bukaresti ítélőtáblának már két évvel ezelőtt jogerős ítéletet kellett volna hoznia, de a bírák 2020 novemberében átütemezték a pert. A tárgyalást ezután arra hivatkozva halasztották el, hogy egy szakértői vélemény elkészítését várják. A szakértői vélemény végül semmi újat nem hozott az ügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!