Elévült az ügy, megszüntették a büntetőeljárást a fertőtlenítőszereket forgalmazó Hexi Pharma vezetői ellen

2023. március 3. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti ítélőtábla pénteken elrendelte a büntetőeljárás megszüntetését a Hexi Pharma két igazgatója, Flori Dinu és Mihai Leva ellen arra hivatkozva, hogy az ellenük felhozott bűncselekmények elévültek, írja az Agerpres.

A bukaresti törvényszék 2019 januárjában kimondott első fokú ítéletében a Hexi Pharma vállalat vezérigazgatóját, Flori Dinut három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték magánokirat-hamisítás és a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség miatt. Mihai Leva termelési igazgatót három év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték. A bírók ugyanakkor 2,6 millió lejes bírság kifizetésére kötelezték a Hexi Pharma vállalatot.

Ezeket az ítéleteket pénteken megsemmisítette az ítélőtábla, azzal az indokkal, hogy a bűncselekmények elévültek. A bírák, mint az utóbbi időben más fontos ügyekben is, az alkotmánybíróság elévülésre vonatkozó döntéseit vették alapul.

A Hexi Pharma tulajdonosa, Dan Condrea öngyilkos lett 2016 májusában, amikor megtudta, hogy büntetőeljárás indult ellene a kórházak százainak oldott állapotban szállított fertőtlenítőszerek miatt.

A Hexi Pharma-perben már két évvel ezelőtt jogerős ítéletet kellett volna hirdetnie a fővárosi ítélőtáblának, 2020 novemberében azonban a bírói testület kért egy újabb szakértői jelentést. A tárgyalást azóta több ízben is elhalasztották a szakértői véleményre várva, amely azonban végül nem hozott újat az ügyben.

A bukaresti törvényszék 2019-ben körülbelül 125 millió lejes kártérítés kifizetésére is kötelezte a Hexi Pharma vállalatot; ennyi volt a kórházak százainak eladott hamisított fertőtlenítőszerek értéke. Az ítélőtábla azonban ezeken az összegeken is módosított, egyeseket csökkentett, másokat teljesen eltörölt.

A kár megtérítése érdekében a bírói testület fenntartotta a cég ingatlanjainak zárolását.

A legfőbb ügyészség 2017 márciusában emelt vádat a Hexi Pharma ellen 340 rendbéli (ezek közül hét esetben rendkívül súlyos következményekkel járó) csalás, hamis okirat tudatos felhasználása (61 esetben), valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség miatt.

Ugyanabban az ügyben a Hexi Pharma vezérigazgatóját, Flori Dinut 49 rendbéli magánokirat-hamisítás, valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség vádjával, Mihai Leva termelési igazgatót 33 rendbéli magánokirat-hamisítás és a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség vádjával állították bíróság elé.

Az ügyészek szerint 2010. június 1-je és 2016. május 16-a között a Hexi Pharma vállalat 340 egészségügyi intézmény képviselőit csapta be azzal, hogy valótlanságot állított az általa forgalmazott fertőtlenítőszerek minőségéről, pontosabban a hatóanyagok koncentrációjáról és baktériumölő képességéről, ugyanakkor a termékek címkéin is megtévesztő adatokat tüntetett fel, rábírva ezzel az intézményeket, hogy megvásárolják a termékeket.

Ugyanakkor a Hexi Pharma 2012. október 12-e és 2016. március 9-e között 61 esetben mutatott be valótlan adatokat tartalmazó dokumentumokat a fertőtlenítőszereket ellenőrző országos bizottság előtt, hogy megkapja a forgalmazási engedélyt.

Az ügyészek szerint a Hexi Pharma 2010. június elseje és 2016. május 16-a között Románia csaknem minden nagy egészségügyi intézményének hamisított, így hatástalan fertőtlenítőszereket adott el, meghiúsítva ezzel a kórházi fertőzések megelőzését célzó intézkedések eredményességét. Ebben az időszakban Flori Dinu vezérigazgató irányította a szóban forgó termékek értékesítését.

A vezérigazgatót azzal is vádolták, hogy 2014. február 4-e és 2016. március 9-e között 49, valótlan adatokat tartalmazó okiratot látott el kézjegyével abból a célból, hogy a vállalat megszerezze a fertőtlenítőszereket ellenőrző országos bizottságtól a piaci forgalmazásra vonatkozó engedélyt.

Mihai Leva termelési igazgató segédkezett abban, hogy az ország nagy egészségügyi intézményeihez eljuttassák a gomba- és baktériumölőnek nevezett, valójában hatástalan szereket. Szintén Mihai Leva 33 esetben látott el kézjegyével olyan dokumentumokat, amelyek valótlan adatokat tartalmaznak a Hexi Pharma termékeivel kapcsolatban, hogy megszerezzék a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket – állították akkor az ügyészek.

A kórházakba eljuttatott fertőtlenítőszerek minőségére azután derült fény, hogy a Colectiv klubban történt tűzeset túlélői közül többen kórházi fertőzés miatt haltak meg.

Az ügy akkora tiltakozás-hullámot generált az országban, hogy abba Victor Ponta PSD-s miniszterelnök is belebukott. A 2020-ban bemutatott Colectiv című dokumentumfilmmel lehet újra feleleveníteni az eseményeket, itt, az újságírókhoz eljutott rövid videójelenetekben lehetett látni, hogy a bukaresti égési sebeket kezelő kórházban a pácienseken kukacok hemzsegnek.

A Hexi Pharma vezetői ellen a bukaresti ítélőtáblának már két évvel ezelőtt jogerős ítéletet kellett volna hoznia, de a bírák 2020 novemberében átütemezték a pert. A tárgyalást ezután arra hivatkozva halasztották el, hogy egy szakértői vélemény elkészítését várják. A szakértői vélemény végül semmi újat nem hozott az ügyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!