Alkotmányosnak nyilvánították az új oktatási törvényeket

2023. június 21. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje beadványát elutasítva alkotmányosnak nyilvánította szerdán az alkotmánybíróság az új oktatási törvényeket, írja az Agerpres.

Az intézmény közleménye szerint a bírák egyöntetűen megalapozatlannak találták a két ellenzéki párt kifogásait. Megállapították, hogy a jogszabályt a tervezet visszaküldésével kapcsolatos parlamenti eljárás követelményeinek megfelelően fogadták el, előírásai nem sértik a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a szabályok egyértelműségének elvét.

Az USR és a Jobboldal Ereje május 24-én támadta meg az alkotmánybíróságon az új közoktatási és az új felsőoktatási törvényt. Akkori közleményük szerint a közoktatási törvény bizonyos előírásai korlátozzák a gyermekek oktatáshoz való jogát és sértik a jogegyenlőség elvét. Emellett a két jogszabály jogalkotási „pontatlanságai” sértik a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a szabályok egyértelműségének elvét. Szerintük alkotmányba ütközik az az előírás, amely lehetővé teszi a diákok kizárását az iskolából, és diszkriminatívak a középiskolai felvételire vonatkozó előírások is.

Az USR szerint emellett sértheti a diákok és a tanárok magánélethez való jogát, hogy nincs szabályozva az iskolai térfigyelő kamerák felvételeinek felhasználása. A két ellenzéki párt szerint ugyanakkor a felsőoktatási törvény is sérti az oktatáshoz való jogot azáltal, hogy csak a 30 év alatti egyetemi hallgatóknak nyújt árkedvezményt.

Az új oktatási törvényeket május 22-én, az általános tanügyi sztrájk első napján fogadta el döntő házként a szenátus.

A közoktatási törvényt a Transtelexen Váradi Izabella, az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ tanácsosa elemezte. Mint mondta, bár vannak benne pozitívumok, a közoktatási törvény több ponton ellentmondásos, emellett az újdonságok jelentős részét teszik ki eddig is létező programok és intézkedések, amelyeket most emeltek be a jogszabály szövegébe, ez azonban csak akkor jelenthet valós minőségi előrelépést az oktatásban, ha megfelelő költségvetést rendelnek hozzá. Amennyiben az államfő kihirdeti és megjelenik a Hivatalos Közlönyben, a közoktatási törvény módosítások elsőként a 2023/2024-es tanévben ötödik osztályba lépő generációt érintenék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!