Alkotmányosnak nyilvánították az új oktatási törvényeket

2023. június 21. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje beadványát elutasítva alkotmányosnak nyilvánította szerdán az alkotmánybíróság az új oktatási törvényeket, írja az Agerpres.

Az intézmény közleménye szerint a bírák egyöntetűen megalapozatlannak találták a két ellenzéki párt kifogásait. Megállapították, hogy a jogszabályt a tervezet visszaküldésével kapcsolatos parlamenti eljárás követelményeinek megfelelően fogadták el, előírásai nem sértik a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a szabályok egyértelműségének elvét.

Az USR és a Jobboldal Ereje május 24-én támadta meg az alkotmánybíróságon az új közoktatási és az új felsőoktatási törvényt. Akkori közleményük szerint a közoktatási törvény bizonyos előírásai korlátozzák a gyermekek oktatáshoz való jogát és sértik a jogegyenlőség elvét. Emellett a két jogszabály jogalkotási „pontatlanságai” sértik a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a szabályok egyértelműségének elvét. Szerintük alkotmányba ütközik az az előírás, amely lehetővé teszi a diákok kizárását az iskolából, és diszkriminatívak a középiskolai felvételire vonatkozó előírások is.

Az USR szerint emellett sértheti a diákok és a tanárok magánélethez való jogát, hogy nincs szabályozva az iskolai térfigyelő kamerák felvételeinek felhasználása. A két ellenzéki párt szerint ugyanakkor a felsőoktatási törvény is sérti az oktatáshoz való jogot azáltal, hogy csak a 30 év alatti egyetemi hallgatóknak nyújt árkedvezményt.

Az új oktatási törvényeket május 22-én, az általános tanügyi sztrájk első napján fogadta el döntő házként a szenátus.

A közoktatási törvényt a Transtelexen Váradi Izabella, az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ tanácsosa elemezte. Mint mondta, bár vannak benne pozitívumok, a közoktatási törvény több ponton ellentmondásos, emellett az újdonságok jelentős részét teszik ki eddig is létező programok és intézkedések, amelyeket most emeltek be a jogszabály szövegébe, ez azonban csak akkor jelenthet valós minőségi előrelépést az oktatásban, ha megfelelő költségvetést rendelnek hozzá. Amennyiben az államfő kihirdeti és megjelenik a Hivatalos Közlönyben, a közoktatási törvény módosítások elsőként a 2023/2024-es tanévben ötödik osztályba lépő generációt érintenék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!