Felmentette tisztségükből a miniszterelnök az RMDSZ államtitkárait

2023. június 20. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Kérésükre felmentette tisztségükből hétfőn Marcel Ciolacu miniszterelnök az RMDSZ államtitkárait, írja az Agerpres.

E szerint távozott hivatalából:

  • Vass Levente (egészségügyi minisztérium),
  • Matuz Zsolt (fejlesztés),
  • Hegedüs Csilla (európai projektek),
  • Barabási Antal Szabolcs (mezőgazdaság),
  • Szép Róbert és Fülöp Lóránd (környezetvédelem),
  • Sándor Gábor (szállításügy),
  • Kacsó-Doboly Izabella (családügy),
  • Makkai Péter (munkaügy)
  • és Demeter András (kultúra).

Felmentette tisztségéből a kormányfő Derzsi Ákos helyettes államtitkárt (fejlesztés), Porzsolt Levente főfelügyelőt (környezetőrség), valamint Zahoránszki István helyettes kormányfőtitkárt is.

Cseke Attila fejlesztési, Novák Károly Eduárd sport és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes már a múlt héten átadta helyét a soron következő tárcavezetőknek.

Amint beszámoltunk róla, az RMDSZ kimaradása a Ciolacu-kormányból nem csak azt feltételezi, hogy az RMDSZ-es politikusok által vezetett minisztériumokat átveszik a liberálisok, hanem az államtitkári és prefektusi pozíciókból is elmozdítják a szövetség embereit, hacsak időközben nem születik meg erre vonatkozóan valami együttműködési megállapodás. Az RMDSZ-es javaslatra két és fél évvel ezelőtt funkcióba helyezett prefektusok és alprefektusok azonban nem szívesen távoznának, derül ki azokból a sajtónyilatkozatokból, amelyeket összegyűjtöttünk.

Egyelőre nem szólították fel őket arra, hogy adják be felmondásukat, bár leköszönő miniszterelnök, Nicolae Ciuca még az új kormány hivatalba lépése előtt újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az RMDSZ képviselői nem maradhatnak kormánytisztségekben az új kormányban. Ezeket a tisztségeket kizárólag a PSD és a PNL tagjai töltik majd be, illetve néhány tisztséget a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja kap meg a parlamenti támogatásra vonatkozó politikai egyezség alapján.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!