Hivatalban maradnának az RMDSZ-es prefektusok és alprefektusok

2023. június 16. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Amint beszámoltunk róla, az RMDSZ kimaradása a Ciolacu-kormányból nem csak azt feltételezi, hogy az RMDSZ-es politikusok által vezetett minisztériumokat átveszik a liberálisok, hanem az államtitkári és prefektusi pozíciókból is elmozdítják a szövetség embereit, hacsak időközben nem születik meg erre vonatkozóan valami együttműködési megállapodás. Az RMDSZ-es javaslatra két és fél évvel ezelőtt funkcióba helyezett prefektusok és alprefektusok azonban nem szívesen távoznának, derül ki azokból a sajtónyilatkozatokból, amelyeket összegyűjtöttünk.

Egyelőre ne szólították fel őket arra, hogy adják be felmondásukat, bár leköszönő miniszterelnök, Nicolae Ciuca még az új kormány hivatalba lépése előtt újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az RMDSZ képviselői nem maradhatnak kormánytisztségekben az új kormányban. Ezeket a tisztségeket kizárólag a PSD és a PNL tagjai töltik majd be, illetve néhány tisztséget a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja kap meg a parlamenti támogatásra vonatkozó politikai egyezség alapján, idézte a PNL elnökét az Agerpres.

A Szatmár megyei alprefektus maradna

Altfatter Tamás, Szatmár megye RMDSZ-es alprefektusa azt mondta pénteki sajtótájékoztatóján, amelyről az Agerpres tudósít, hogy amennyiben a miniszterelnök megtartja funkciójában, szívesen látja el továbbra is alprefektusi teendőit.

„Románia Kormányának rendelkezésére állok” – jelentette ki Altfatter. Hozzátette, szívesen tevékenykedik tovább, ha a kormányfő úgy látja jónak, de ha nem, „akkor sincs semmi probléma, engedjük, hogy más szakértők jöjjenek a prefektusi hivatalba”.

Az alprefektus megjegyezte, hogy évekbe telik, amíg valaki beletanul a munkájába ennél a hivatalnál. Felidézte ugyanakkor, hogy jómaga kilenc éve dolgozik az intézménynél, ahol egy időben a prefektusi tisztséget is betöltötte, és nagy tapasztalatra tett szert.

Kovászna megye RMDSZ-es javaslatra kinevezett prefektusának sem áll szándékában lemondani

De ha az új kormány erre utasítja, akkor távozik a tisztségből – mondta el pénteken az Agerpresnek Ráduly István, kijelentve, továbbra is a kormány és a polgárok szolgálatában áll.

„Számomra mindig (...) a polgárok voltak az elsők. Nem tudom, mi következik, de amíg távozásra nem szólítanak fel, addig folytatom a munkámat prefektusként, ahogy eddig is tettem, felelősséggel és lelkiismeretesen. A végsőkig dolgozom, és ha távoznom kell, azzal az elégedettséggel hagyom el a prefektúrát, hogy tettem valamit ezekben az években, valami jót hagytam magam után (...)” – nyilatkozta Ráduly, aki nagyon jónak nevezte az együttműködését a helyhatóságokkal, a megyei intézményekkel és a sajtóval.

Rádulyt 2021 áprilisában nevezték ki a Kovászna megyei prefektúra élére. A 64 éves politikusnak jogi diplomája van és a földrajztudomány doktora, szakterülete a turizmus és a vidékfejlesztés. Korábban a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen oktatott adjunktusként, tíz évvel ezelőtt magas rangú köztisztiviselő lett, prefektusi kinevezése előtt pedig az egyik legnagyobb háromszéki község, Uzon polgármestere volt.

A tevékenységi mérlegét ismertető idei áprilisi sajtótájékoztatóján Ráduly kijelentette, hogy a társadalmi béke megőrzését és a helyi hatóságokkal való partnerség kialakítását tartja az addigi kétéves mandátuma legnagyobb eredményeinek. Közlése szerint 'hasznos és gyümölcsöző' az együttműködése a megyei tanáccsal és a háromszéki polgármesterekkel.

Az eredményei között említette a prefektúráknak alárendelt intézmények kétnyelvűsítését is, ami szerinte javította a kapcsolatokat a magyar közösséggel. Emlékeztetett, hogy a prefektúrának kétnyelvű a honlapja, illetve a Facebook- és az Instagram-oldala.

Az RMDSZ Arad megyei szervezetének vezetősége szeretné, hogy a megye jelenlegi prefektusa, Tóth Csaba megőrizhetné a tisztségét az új kormányban

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az RMDSZ-es prefektusok és alprefektusok úgy döntöttek, hogy továbbra is a kormány rendelkezésére állnak, mivel normális gesztusnak tartják, hogy biztosítsák a tevékenység folytonosságát az intézményekben.

A politikus szerint az RMDSZ prefektusai és alprefektusai addig maradnak tisztségben, ameddig a csütörtökön beiktatott új kormány le nem váltja őket. Arról nincsenek információik, hogy ez mikor fog bekövetkezni – tette hozzá.

Elmondta, hogy megyei szinten az RMDSZ és PNL együttműködése 2020-ig „nagyon jó”, a 2020-as helyhatósági választások után – amikor az RMDSZ elvesztette az aradi alpolgármesteri tisztséget és az alelnöki posztot a megyei tanácsban – pedig „jó” volt. Ennek ellenére – mondta Faragó – az RMDSZ Arad megyei szervezete nem akar tárgyalásokat kezdeményezni a PNL-vel a jelenlegi prefektus megőrzéséről, mert ezt értelmetlennek tartja. Nagyon örülnének viszont, ha a PNL és a PSD „maga jönne rá, hogy a megyében az egyensúly biztosításáért tisztségben kellene maradnia Tóth Csabának” – fűzte hozzá.

Tóth Csaba prefektus ugyanazon a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy miután az RMDSZ kiszorult a kormányból, az első gondolata a lemondása benyújtása volt, de a szervezetben lezajlott tanácskozások nyomán úgy döntött, hogy megvárja a Ciolacu-kabinet döntését. Amint úgy döntenek, hogy leváltanak, távozom a tisztségből – szögezte le Arad megye prefektusa.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!