Cristian Pîrvulescu: Az RMDSZ nélkül a kormány politikai stabilitása gyengül

2023. június 13. – 08:58

Cristian Pîrvulescu: Az RMDSZ nélkül a kormány politikai stabilitása gyengül
Cseke Attila fejlesztési miniszter, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Novák Eduárd sportminiszter és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, 2023. januárjában – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közötti miniszterelnök-csere révén Klaus Iohannis államfő kötelezettségvállalása valósul meg – jelentette ki hétfőn az Agerpresnek Cristian Pîrvulescu politológus, aki szerint egy RMDSZ nélküli kormánynak jóval gyengébb teljesítménye lesz.

Az elemző kifejtette: a miniszterelnök-cserével lebonyolított kormányváltást Klaus Iohannis gondolta ki, és a mandátuma »örökségének« szánta a megbízatása végéhez közeledő államfő. A tanügyi sztrájk pedig voltaképp egy politikai akció volt Iohannis abbéli törekvésének a megakadályozására vagy késleltetésére, hogy radikálisan megváltoztassa a politikai rendszert Romániában, a miniszterelnök-csere megvalósulása ugyanis a rendszer stabilizálódását, az »abszurd pártkonfrontációk« korszakának végét jelentené – magyarázta Pîrvulescu.

A politológus szerint sokan nagyon bizalmatlanul fogadták az államfőnek ezt a törekvését, különösen azért, mert nem bíznak a PSD-ben. Ezért most a PSD-nek be kell bizonyítania, hogy egy kormányképes, felelős párt – vélekedett. „Meglátjuk, hogy ez így lesz-e. (....) Mindenesetre ez Klaus Iohannis államfőnek az imidzsével, akár az európai politikai karrierjével is kapcsolatos művelete” – tette hozzá.

Pîrvulescu elmondta azt is, hogy jelentősen csökkentene a kormány teljesítményén az RMDSZ kilépése. Szerinte ez voltaképpen a rotáció kudarcát jelentené, ami annak a következménye, hogy a felek nem tartották be a koalíciós megállapodást. Emiatt szerinte teljes egészében a PSD-t terheli a felelősség, és a párt politikai éretlenségének a jele.

„Az RMDSZ vezetői nemigen tudnak engedményeket tenni, mert konfliktusba kerülnének a szervezet radikálisaival, különösen a magyar kisebbség radikálisaival, akik lesik az alkalmat arra, hogy (...) változtassanak a magyar kisebbség érdekképviseletén. Az RMDSZ nélkül nagyon bonyolult lesz a helyzet. Nem azért, mert ellehetetlenülne a kormányzás. (...) Hanem a geopolitikai kontextus és kormányzás bonyolult helyzete miatt, amelyből az RMDSZ a többi koalíciós pártnál fegyelmezettebben és lojálisabban vette ki a részét” – fejtette ki Pîrvulescu.

A politológus szerint az RMDSZ nélkül a kormányzás stabilitása is gyengül. Ezt azzal magyarázta, hogy a PNL hajlamos kilépni a kormányból. „Csak Ciucă és Iohannis úron múlik, hogy ellent tudnak-e majd állni ennek a nyomásnak” – tette hozzá.

Nicolae Ciucă hétfőn hogy lemondott miniszterelnöki tisztségéből. Politikai források szerint rövidesen megválasztják a felsőház elnökének. A szenátus korábbi elnöke, Florin Cîţu 2022. június 29-én lemondott a tisztségről, amelyet ügyvivőként azóta a PNL politikusa, Alina Gorghiu tölt be.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!