Lemondott a miniszterelnök, éljen a miniszterelnök

Legfontosabb

2023. június 12. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentette, hogy lemond tisztségéről, ami az első lépés a kormányváltás megvalósítása érdekében. Klaus Iohannis államfő várhatóan Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőjét kéri fel Románia új miniszterelnökének, írja a G4Media.

Ezáltal Románia rendszerváltás utáni történetében először fordul elő, hogy két párt (a PNL és a PSD) közötti miniszterelnök-cserével alakuljon új kormány.

Nicolae Ciucă elmondta, hogy a koalíció vezetői azt szeretnék, ha csütörtökig beiktatnák az új kormányt.

Nicolae Ciucă miniszterelnök benyújtotta lemondását a kormányfőtitkárságnak, és hivatalosan is bejelentette lemondását.

A G4Media forrásai szerint kezdetben ideiglenes miniszterelnököt neveznek ki Cătălin Predoiu, Lucian Bode vagy Sebastian Burduja közül. Később a miniszterelnöki tisztséget Marcel Ciolacu PSD-elnök kapná meg, miután Klaus Iohannis államelnök felkérte őt kormányalakításra. A koalíciós pártok még nem egyeztek meg az új végrehajtó hatalom összetételéről, így nem tudni, hogy az RMDSZ marad-e a jelenlegi kormányformulában, ha nem mond le a fejlesztési tárcáról.

Nicolae Ciucă miniszterelnöknek eredetileg május végén kellett volna lemondania mandátumáról, de az utóbbi időben többször is halasztottak a több mint három hétig tartó tanügyi sztrájk miatt, amit hétfőn felfüggesztettek. Így most a koalíción a sor, hogy az új kormánnyal járó belső problémákat és vitákat leküzdjék.

Az egyetlen dolog, amiben sikerült megállapodni, hogy a minisztériumok számát a jelenlegi 20-ról 18-ra csökkentik, mégpedig úgy, hogy a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztériumot a Gazdasági Minisztériumba, a Sportminisztériumot pedig a Családügyi Minisztériumba olvasztják be.

Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentése után Klaus Iohannis államfő hamarosan fel fogja szólítani a pártokat, hogy tárgyaljanak az új kormányról, és nevezzenek ki új miniszterelnököt.

Marcel Ciolacu gyorsított ütemterv szerint akarja kialakítani miniszteri kabinetjét és az új kormányprogramot, hogy csütörtökig a parlamentben szavazással beiktathassák az új végrehajtó hatalmat. Ez azt jelentené, hogy a miniszterek meghallgatására a parlamenti bizottságokban és a beiktatási szavazásra legfeljebb két nap alatt kerülne sor.

A PNL átadja a stafétát, de kik küzdenek a Ciolacu-kormány pozícióiért

A G4media szerint tucatnyi Nemzeti Liberális Párt (PNL) éllovas küzd a következő Ciolacu-kormányban betöltendő miniszteri posztokért. A végső döntés a kedden 16 órakor a képviselőházban tartandó Országos Állandó Hivatalban (BPN) születik meg.

A keddi, sorsdöntő ülésen más nevek is szóba jöhetnek, a kormány főtitkári posztra azonban esélyes Kolozs megye egykori, közkedvelt prefektusa Mircea Abrudean (a miniszterelnöki kancellária jelenlegi vezetője) vagy Gheorghe Falcă (európai parlamenti képviselő, Arad volt polgármestere).

A legnagyobb harc a PNL-n belül Cseke Attila RMDSZ tárcavezető jelenlegi, és a koalíciós megállapodásban nem alku tárgyaként szereplő, fejlesztési minisztériumáért folyik. Ide bőven akadnak jelentkezők: Gheorghe Falcă, Florin Roman, Robert Sighiartău és Raluca Turcan is. ű

Illetve, a pénzügyminisztériumért is kapkodnak: Sebastian Burduja (jelenlegi kutatási miniszter) vagy Alexandru Nazare (parlamenti képviselő) esélyes rá. De elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban az elnöki tanácsadó, Cosmin Marinescu ragadja mégis magához, aki elsőre visszautasította volna.

Továbbá:

Belügyminisztérium: Lucian Bode, ha zöld utat kap a Cotroceni-től. Amennyiben a Cotroceni negatív jelzést ad, a posztért Nicoleta Pauliuc vagy Cătălin Predoiu között lesz vita.

Energiaügyi Minisztérium: Virgil Popescu vagy Cristian Bușoi (európai parlamenti képviselő).

Környezetvédelmi Minisztérium: Cristian Bușoi, Mircea Fechet vagy Gheorghe Falcă (képviselő).

Oktatási Minisztérium: Ligia Deca (a jelenlegi tanügyminiszter)

Kulturális Minisztérium: Alexandru Muraru, Raluca Turcan vagy a civil társadalom képviselője.

Külügyminisztérium: Klaus Iohannis döntése alapján, valószínűleg Bogdan Aurescu marad hivatalában.

Igazságügyi Minisztérium: Cătălin Predoiu valószínűleg hivatalban marad, Alina Gorghiu neve is felmerült a PNL egyes vezetői között.

A kutatási minisztérium a PSD-hez kerül a kultúráért cserébe.

Az Európai Alapok Minisztériuma a PSD-hez kerül, ahol Dragoș Benea EP-képviselő lenne a favorit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!