Nicolae Ciucát választották a szenátus elnökének

2023. június 13. – 08:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Liberális Párt elnökét, Nicolae Ciucát választotta házelnöknek kedd délelőtti ülésén a szenátus, írta az Agerpres.

A volt kormányfő 88 támogató és 16 elutasító szavazatot kapott a titkos szavazáson. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltje, Anca Dragu megválasztását 16 szenátor támogatta és 88 ellenezte.

Összehívták kedd reggelre a szenátus állandó büróját, hogy a napirendet megváltoztatva plenáris ülést hívjon össze a szenátus elnökének megválasztására, írta korábban értesülései alapján az Adevărul. Az ülést egy nappal azután hívták össze, hogy Nicolae Ciucă a koalíciós megállapodást követve lemondott a miniszterelnöki tisztségről, a Nemzeti Liberális Párt elnöke ugyanis a szenátus elnöki tisztségéért indul.

A szenátus elnökét titkos szavazással választják az ülésen jelenlévő szenátorok. Minden parlamenti csoportnak egy jelöltje lehet.

Miután lemondott a kormány éléről, Nicolae Ciucă nem akart megbízott miniszterelnök maradni, így Klaus Iohannis államfő Cătălin Predoiu igazságügyminisztert kérte fel a miniszterelnöki feladatok ideiglenes ellátására az új kormány megalakulásáig.

A parlamenti pártok kedden tárgyalnak az államfővel, aki várhatóan koradélután nevezi ki az új kormányfőt, a kormánykoalíció pártjainak ezután kell megegyezniük arról, hogy ki vezeti majd az egyes minisztériumokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!