Romániába érkezik ma III. Károly király, az erdélyi virágos rétek szerelmese

2023. június 2. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken magánlátogatásra érkezik Romániába a brit uralkodó, azonban – szokásához híven – ismét találkozik majd Klaus Iohannis államfővel a Cotroceni-palotában – írja az Agerpres hírügynökség.

A délután fél négyre tervezett hivatalos fogadási ceremónia után Károly négyszemközti megbeszélést folytat Iohannisszal, majd találkoznak az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel. Andrew Noble brit nagykövet azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy a brit uralkodó udvariassági látogatást tesz Klaus Iohannis államfőnél, a Cotroceni-palotában tett vizit után a látogatás többi része magánjellegű lesz.

A nagykövet épp ezért nem kívánt további részletekkel szolgálni III. Károly király romániai útjáról. Mint mondta, szeretné, ha mindenki tiszteletben tartaná a látogatás privát jellegét, hogy az „a lehető legnyugodtabb és legdiszkrétebb” legyen az uralkodó számára.

„Románia egyik nagy előnye a csendje, így a (király) magánlátogatásait ennek megfelelően kezeljük” – idézte a diplomatát az Agerpres.

III. Károly király – akkor még walesi hercegként – 1998-ban látogatott először Romániába, ahova most már királyként tér vissza. Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Királyság uralkodója meglátogatja Romániát. Az elmúlt 25 évben szinte évente tett látogatást, ezek zöme a mostanihoz hasonlóan magánjellegű volt.

Bár a nagykövet nem árult el részleteket, az uralkodó valószínűleg szakít időt a természetjárásra és erdélyi ingatanainak felkeresésére. Mint írtuk, közel két évtizeden keresztül szinte éves rendszerességgel járt Székelyföldre Károly király, mert – mint sokszor hangsúlyozta – úgy gondolja, itt még egyensúlyban élnek az emberek a természettel. Az uralkodót a virágos mezők érdeklik a leginkább, idejének a nagy részét azzal tölti, hogy sétál a dombok között, a réteken.

III. Károly erdélyi felmenőkkel is rendelkezik, és több mint tíz ingatlant vásárolt meg itt az elmúlt két évtized során.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!