„A vérében van Erdély” – Károly király erdélyi kötődései

Legfontosabb

2022. szeptember 9. – 14:35

frissítve

„A vérében van Erdély” – Károly király erdélyi kötődései
Károly integet a helyieknek a bonchidai látogatásakor, 2002. május 6-án – Fotó: Toader Stetcu / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két évtizede jár rendszeresen Erdélybe, és nyomában valóságos turistaözön indult el, hogy felfedezzék a transzilván szépségeket. Azt még nem tudni, hogy lesz-e ideje visszajárni királyként is, az azonban tény, hogy az angol trón várományosa otthon érzi magát ezeken a tájakon. Rokoni szálak is fűzik az erdélyi arisztokráciához, de Károly elsősorban a természet szépségét, a hagyományos építészetet kedveli Erdélyben.

Idén májusban ismét Erdélyben járt a walesi herceg, aki nemsokára elfoglalja az Egyesült Királyság trónját, és III. Károly néven követi a trónon II. Erzsébetet. Három éve már annak, hogy a trónörökös legutóbb Erdélybe látogatott, arra a helyre, amelyről mindenki tudja, hogy a herceg különösen szorosan kötődik. Egyébként minden évben el szokott jönni, általában májusban. A világjárvány miatt ezek az erdélyi kirándulások szüneteltek, és most, hogy királyi teendőket kell ellátnia, kérdéses, lesz-e elegendő szabadideje ahhoz, hogy Erdélyt továbbra is rendszeresen felkeresse. Pedig Károly többször is elmondta, hogy Erdély szeretete „a vérében van”.

Rokoni szálak

Az nem titok, hogy Erzsébet egyik ükanyja Rhédey Klaudia grófnő volt, aki gróf Rhédey László és Inczédi Ágnes bárónő gyermekeként látta meg a napvilágot Erdőszentgyörgyön. Édesapja rátarti és büszke ember volt, pontosan tudta, hogy felmenői között Árpád-házi király is van. Rhédey Klaudia fiatalon hunyt el, és egyetlen fiúgyermeket hagyott hátra, de leszármazottjait ma sem lehet kikerülni; hiszen az egyik legismertebb és legnépszerűbb királyi dinasztia, a Windsor ház tagjai. Klaudia fia, Ferenc eredetileg a Hohenstein grófja címet viselte, de unokabátyja, I. Vilmos württembergi király 1856-ban neki adományozta a szédítő történelmi távlatokat rejtő, de egy ideje használaton kívüli Teck hercege címet, az újdonsült herceg pedig így már feleségül vehette az angol királyi ház egyik eladósorba került női tagját, Viktória királynő elsőfokú unokahúgát, Mary Adelaide cambridge-i hercegnőt.

A párnak négy gyermeke született, egy lány, és három fiú. A lányról, Mary von Teckről mindenki azt mondta, hogy apai nagyanyjára hasonlít, a világszép Klaudiára. Maryt ki is nézte magának York hercege, aki később V. György néven lett megkoronázva. Rhédey Klaudia unokája így, házassága révén az Egyesült Királyság királynéja lett.

A királyi párnak két fia született. Az idősebb fiú, VIII. Eduárd alig egy év uralkodás után egy rangon aluli, de annál nagyobb szerelem kedvéért lemondott a trónról, a helyébe öccse lépett VI. György néven, akit aztán a lánya, a mostanig uralkodó II. Erzsébet követett. Bár Erzsébet királynő nem mutatott különösebb érdeklődést a transzilván rokonság iránt, fia, Károly herceg az utóbbi két évtizedben nagy lelkesedéssel kezdte el felfedezni erdélyi gyökereit. 2008-ban járt Erdőszentgyörgyön, akkor a Rhédey-kastélyban – amely ma múzeum – még iskola működött. Károly nem láthatta még a szépanyjának emléket állító kiállítást, azonban a múzeum megnyitójának hírére videóüzenetet küldött az erdőszentgyörgyieknek, amelyet bárki meghallgathat, aki megnézi a Rhédeyek történetét bemutató tárlatot.

A hagyományos erdélyi építészet és a természet nagy kedvelője

Károly azonban elsősorban nem a rokonsági szálak, hanem a vidék szépsége és az itt élő emberek miatt szeretett bele a helybe.

„Egyfajta folytonosságot érzek itt – mondta el újságírói kérdésre válaszolva –, ember és természet egyensúlyát, egy ősidőktől fogva fennálló, hasznos, kedvező körforgást.”

Amikor Erdélyben tartózkodik, rendszerint meglátogatja Miklósváron gróf Kálnoky Tibort is (aki egyébként Boris Kálnokynak, az MCC Média Iskola vezetőjének az öccse), akinek meghívására 1998-ban először látogatott ide. A székelyföldi grófot egyébként rokoni szálak fűzik Károlyhoz, nemcsak Rhédey Klaudia révén, hanem azért is, mert egyik őse, Kálnoky Hugó gróf Viktória királynő férjének, Albert hercegnek az unokahúgát vette feleségül.

Károly sétálni indul Kálnoky Tiborral Zalánpatakon, a 2022-es májusi látogatása idején – Fotó: Edit Katai / EPA / Agerpres
Károly sétálni indul Kálnoky Tiborral Zalánpatakon, a 2022-es májusi látogatása idején – Fotó: Edit Katai / EPA / Agerpres

Károly az elmúlt 20 évben folyamatosan jelen volt Romániában, több ingatlant vásárolt, alapítványt hozott létre, és Románia, Erdély igazi nagykövetévé vált a világban. A híres angol dokumentumfilmes rendező, Charlie Ottley által készített filmben Károly herceg elmondja, hogy egy „csodálatos” országot fedezett fel, és hazánk különleges helyet foglal el a szívében, és hogy minden látogatásakor „otthon érzi” magát.

„Románia elképesztően változatos ország, a Duna-deltától, Európa legnagyobb és legvadregényesebb vizes élőhelyétől kezdve a bukovinai, moldvai és máramarosi erdőkön és kolostorokon át a Nyugati Érchegységig vagy a Hargita vadregényes magaslataiig. A Vaskapu szurdokainak szépsége, Erdély kastélyai, hegyei és szász falvai vagy a Bánság és a Körösvidék távoli völgyei mind olyan helyek, amelyeket érdemes megnézni. Ez a gazdag természeti és kulturális sokszínűség Romániát Európának különleges szegletévé teszik. Ugyanilyen figyelemre méltó a román nép elszántsága, hogy megőrizze örökségét, hogy ne hagyja elveszni hagyományait, megőrizze a múltját, miközben egy szebb jövőt épít. Örülök, hogy Románia számos kincsét egyre többen ismerik és értékelik” – mondja Károly a filmben.

Nagy-Britannia új királyának mintegy 10 ingatlanban van érdekeltsége Romániában

Károly hercegnek nem kevesebb, mint 10 ingatlanban van érdekeltsége Romániában, amelyek közül a legismertebb a Szászfehéregyházán található háza. A Libertatea úgy tudja, hogy az ingatlanok egy részét az általa szponzorált alapítvány, a Mihai Eminescu Trust révén vásárolta meg. A Brassó megyei szászfehéregyházi ingatlan mellett számontartják a Szeben megyei Almakeréken található Apafi-kastélyt, négy házat a Kovászna megyei Zalánpatakon, és még négyet a Máramaros megyei Bréb községben.

Az Apafi-kastély – Fotó: experiencetransylvania.ro
Az Apafi-kastély – Fotó: experiencetransylvania.ro

Első romániai ingatlanát 2003-ban vásárolta meg: a máramarosi faluban egy több száz éves faházat, amelyet hagyományos technikával újítottak fel, majd a környéken található 18.–19. századi házak közül további hármat vásárolt, és mindegyiket a már említett Bréb községbe szállíttatta. Egyébként a védnöksége alatt működő Mihai Eminescu Alapítvány örökségvédelemmel és hagyományos falvak felújítási projektjeivel foglalkozik Erdélyben.

Amikor Károly és kísérete nem használja őket, romániai házait turisták is kibérelhetik. Jelentkezőkben nincs hiány, leginkább brit és francia turisták jönnek, főleg mióta a Vanity Fair magazin az egyik zalánpataki házat felvette a világ legszebb házainak listájára.

Aki szeretné, a 15. századi Apafi-kastélyban is eltölthet egy éjszakát. A kastély, amely jelenleg Károly tulajdonában van, egykor Apafi Mihály fejedelemé volt, és 2000-ben vásárolta meg a Mihai Eminescu Trust. Az ingatlant négy év alatt közel 100 000 font befektetéssel újították fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!