Az Egyesült Államok romániai nagykövete: Magyarországnak tiszteletben kell tartania a többi EU-tagállam területi integritását

2023. június 1. – 10:33

Az Egyesült Államok romániai nagykövete: Magyarországnak tiszteletben kell tartania a többi EU-tagállam területi integritását
Kathleen Kavalec – Fotó: az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió minden tagállama a csatlakozással elfogadott egy sor elvet, és tiszteletben kell tartania a többi tagállam területi integritását és kormányzati formáját, így Magyarországnak is, válaszolta Kathleen Kavalec, az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete a G4mediának arra a kérdésére, hogy a magyar államfő romániai magánlátogatása jelentheti-e azt, hogy a magyar kormánynak revizionista törekvései lennének Romániában.

Kathleen Kavalec nagykövetet romániai közéleti kérdésekről, többek között a közalkalmazottak sztrájkjáról és a kormányrotációról kérdezték a G4Media újságírói, Cristian Pantazi és Dan Tăpălagă. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy a közbeszédben vita alakult ki arról, hogy az RMDSZ-nek kormányon kellene-e maradnia a rotáció után vagy sem, a magasrangú diplomata úgy válaszolt, hogy ezt a megválasztott kormánypártok közötti egyezség dönti el. Arra a kérdésre, hogy úgy gondolja-e, hogy a magyar kormánynak revizionista törekvései vannak Romániában, miután Novák Katalin magyar államfő nemrég magánlátogatást tett az országban, Kavalec azt válaszolta, hogy mint minden EU-s tagállamnak, Magyarországnak is tiszteletben kell tartania a többi tagállam politikai rendszerét.

A nagykövet arról is beszélt, hogy szerinte nincs politikai válság Romániában, a kormány stabil és képes világos döntéseket hozni.

Amint a Transtelexen megírtuk, Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, ezt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, amelyben a székely himnusz első szakasza hangzik el. Címként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki Magyarország elnöke.

Erre reagálva a román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása során elhangzott „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”.

A külügyminisztérium vasárnapi közleménye után Marcel Ciolacu, a legnagyobb romániai politikai alakulat, a Szociáldemokrata Párt elnöke is megszólalt, revizionistának és feszültségkeltőnek nevezve Novák Katalin gesztusát. Ciolacu jelenleg a képviselőház elnöki tisztségét tölti be, a kormánypártok közötti korábbi alku értelmében pedig ő lesz a következő miniszterelnök.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!