Feliratháború Szatmárnémetiben: ezúttal román szöveget takartak le magyarral, a helyi politikusok egymásra mutogatnak

2023. május 30. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Etnikai feszültségkeltésnek nevezi az RMDSZ, síremlékgyalázásnak a Szatmár megyei prefektus azt az esetet, amely során ismeretlen tettesek öntapadó fóliára nyomtatott magyar nyelvű felirattal takarták le Szatmárnémetiben az Ismeretlen katona síremlékének román nyelvű feliratát. Radu Roca Szatmár megyei prefektus felszólította az illetékes hatóságokat a helyzet mielőbbi tisztázására. Kedden kiadott közleményében a prefektus azt írja, arra törekednek, hogy a lehető leghamarabb azonosítsák és felelősségre vonják a tetteseket.

„Úgy gondolom, hogy Szatmár megye polgárai harmóniában és tiszteletben élnek, függetlenül attól, hogy románok, magyarok, szlovákok, ukránok vagy romák, és az ilyen cselekedetek nem válnak becsületünkre. Biztosíthatom Önöket, hogy a dolgok a lehető leghamarabb tisztázódnak, mert ismétlem, Szatmárnémeti lakosságának nincs szüksége ilyen provokációkra, amelyek, ne adj' Isten, etnikumközi konfliktusokká fajulhatnak” – idézi az Agerpres a prefektus közleményét.

A sírról, amelyen a magyar felirat látható, Romeo Pop alprefektus közölt fotókat a Facebook-on. A feliratot időközben eltávolították.

Az ügyben az RMDSZ szatmárnémeti szervezete is megszólalt, Facebook-oldalán ítélte el a síremlékgyalázást. A fiókszervezet szerint fontos kiemelni, hogy ez egy provokáció, amely az etnikumok közötti békés együttélést veszélyezteti.

„Az RMDSZ teljes mértékben elítéli a nemzetek közötti szándékos feszültségkeltést. A sír leragasztása nem csak a román többségi nemzetnek, de a magyar kisebbség számára is méltatlan és ártó cselekedet volt. A helytelen magyar nyelvű felirat is a szándékos feszültségkeltés tényéről tanúskodik. Azok, akik ehhez hasonló etikátlan kampányfogásokhoz folyamodnak, gátolják a közösség és egyben Szatmárnémeti fejlődését” – olvasható a szervezet Facebook-oldalán.

Amint az RMDSZ-közleményéből is kiderült, a szövetség szatmári szervezete szerint a helytelen helyesírásból arra következtetnek, hogy nem magyarok a tettesek, és ez egy nacionalista provokáció, amit a helyi liberálisok kampányfogásként akarnak felhasználni.

Köztudott, hogy a helyi liberálisok vezetője, Adrian Cozma parlamenti képviselő többször került összetűzésbe a szatmári RMDSZ-szel és Kereskényi Gábor polgármesterrel. Cozma volt az, aki többször kérte az az RMDSZ kormányról való leváltását is, a nagykárolyi szoboravató kapcsán pedig Facebook-oldalán azt fejtegette, hogy Novák Katalin köztársasági elnök és az RMDSZ a felelős az ottani incidensek miatt. Legutóbb a kormányváltásról zajló tárgyalások kapcsán jelentette ki, hogy az RMDSZ-nek túl sok minisztere van. A Nemzeti Liberális Párt országos alelnöke és Szatmár megyei szervezetének vezetője akkor azt mondta, az RMDSZ-nek nagyobb a részesedése a kormányban, mint amennyit megérdemel.

Hogy valóban köze van a helyi liberálisok és rmdszesek közötti feszültségnek ehhez a provokációhoz, azt a folyamatban lévő rendőrségi vizsgálat tudja esetleg kideríteni, azonban a két szervezet egymásra mutogatása jelzi, hogy a közös koalícióban kormányzó pártok helyi szinten nem tudnak együttműködni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!