Nem hívta a kormány tárgyalni a szakszervezeteket, folytatódik a tanügyi sztrájk

2023. május 28. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a hét vége felé a vezető politikusok azt nyilatkozták, hogy a tanügyi sztrájk miatt halasztják el a péntekre tervezett miniszterelnökcserét és a kormányátalakítást , úgy tűnik, nem sietik el a kiegyezést a szakszervezetekkel. A Spiru Haret tanügyi szakszervezeti szövetség vezetője, Marius Nistor szombat délután a News.ro-nak nyilatkozva elmondta: nem érkezett újabb megkeresés a kormány a részéről a további tárgyalások érdekében, ezért folytatják a sztrájkot, írja a G4Media. Nistor kijelentette: fenntartják a 25%-os fizetésemelésre vonatkozó követeléseiket az oktatási rendszerben dolgozók összes kategóriája számára.

Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy az előzetes bejelentésével ellentétben nem mond le, a kormány pedig folytatja a tárgyalásokat a tanügyi szakszervezetekkel.

A kormány a hét során két részletben összesen 2500 lejes juttatást kínált a pedagógusoknak és a kisegítő tanszemélyzetnek. Eszerint a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben pedig 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapott volna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt, ugyanebben a formában. A szakszervezetek azonban elutasították a javaslatot, és továbbra is követelik a 25%-os béremelést.

A kolozsvári tanársztrájkról készült helyszíni riportunk itt olvasható.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!