Mégsem mond le a kormányfő, elnapolják a kormányváltást

2023. május 26. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök ma reggel az előzetes bejelentésével ellentétben közölte, hogy nem mond le, a kormány folytatja a tárgyalásokat a tanügyi szakszervezetekkel.

A Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel közösen tartott sajtótájékoztatóján Nicolae Ciucă közölte: a koalíciós partnerekkel folytatott tegnap esti és ma reggeli egyeztetések után úgy döntött, hogy folytatják a tárgyalásokat a tanügyi szakszervezetekkel.

A kormányfő két nappal ezelőtt jelentette be, hogy a koalíciós megállapodásban rögzített menetrend szerint ma lemond tisztségéről.

Tegnap azonban Klaus Iohannis államfő már arról beszélt, hogy az aktuális kontextusban nem lehet elindítani a kormányváltási procedúrát. Az államfő azt mondta, nem hiszi, hogy kormányfőcsere megvalósítható, ameddig le nem zárulnak az egyeztetések a tanügyi szakszervezetekkel.

Múlt szombaton egyébként maga a soron következő miniszterelnök, Marcel Ciolacu javasolta, hogy a tanügyi sztrájk befejezéséig, illetve a különnyugdíjak kérdésének megnyugtató rendezésééig függesszék fel a kormányváltásról szóló tárgyalásokat, amelyek amúgy is holtponton voltak amiatt, hogy az RMDSZ nem szeretne lemondani a fejlesztési tárcáról. Ezzel akkor az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor egyetértett, azonban a liberálisok kettős kommunikációval vádolták meg a szociáldemokrata vezért. Szerintük Ciolacu populista nyilatkozata csak arra szolgál, hogy a nemzeti liberálisok ellen hangolják a közvéleményt. Az elmúlt napokban a PNL megpróbálta felgyorsítani a kormányváltást, azonban úgy tűnik, a sztrájkolókkal folytatott tárgyalások sikertelensége miatt mégsem sikerül a hét elején bejelentett határidőket betartani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!