Mégsem mond le a kormányfő, elnapolják a kormányváltást

2023. május 26. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök ma reggel az előzetes bejelentésével ellentétben közölte, hogy nem mond le, a kormány folytatja a tárgyalásokat a tanügyi szakszervezetekkel.

A Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel közösen tartott sajtótájékoztatóján Nicolae Ciucă közölte: a koalíciós partnerekkel folytatott tegnap esti és ma reggeli egyeztetések után úgy döntött, hogy folytatják a tárgyalásokat a tanügyi szakszervezetekkel.

A kormányfő két nappal ezelőtt jelentette be, hogy a koalíciós megállapodásban rögzített menetrend szerint ma lemond tisztségéről.

Tegnap azonban Klaus Iohannis államfő már arról beszélt, hogy az aktuális kontextusban nem lehet elindítani a kormányváltási procedúrát. Az államfő azt mondta, nem hiszi, hogy kormányfőcsere megvalósítható, ameddig le nem zárulnak az egyeztetések a tanügyi szakszervezetekkel.

Múlt szombaton egyébként maga a soron következő miniszterelnök, Marcel Ciolacu javasolta, hogy a tanügyi sztrájk befejezéséig, illetve a különnyugdíjak kérdésének megnyugtató rendezésééig függesszék fel a kormányváltásról szóló tárgyalásokat, amelyek amúgy is holtponton voltak amiatt, hogy az RMDSZ nem szeretne lemondani a fejlesztési tárcáról. Ezzel akkor az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor egyetértett, azonban a liberálisok kettős kommunikációval vádolták meg a szociáldemokrata vezért. Szerintük Ciolacu populista nyilatkozata csak arra szolgál, hogy a nemzeti liberálisok ellen hangolják a közvéleményt. Az elmúlt napokban a PNL megpróbálta felgyorsítani a kormányváltást, azonban úgy tűnik, a sztrájkolókkal folytatott tárgyalások sikertelensége miatt mégsem sikerül a hét elején bejelentett határidőket betartani.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!