Elképzelhető, hogy mégsem lesz kormányváltás? Zseniális megoldással állt elő Ciolacu: maradjon minden a régiben!

2023. május 20. – 12:41

Elképzelhető, hogy mégsem lesz kormányváltás? Zseniális megoldással állt elő Ciolacu: maradjon minden a régiben!
Kelemen Hunor és Marcel Ciolacu – Fotó: Octav Ganea / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

A rotációs tárgyalások kezdete előtt a sajtó azt a lehetőséget is kielemezte, hogy mégsem fogják végrehajtani a koalíciós partnerek a kormányváltást. Azonban az elmúlt napokban annyira egymásnak estek a pénzes minisztériumok elosztásáról szóló vitában, hogy teljesen hihető volt: tartani akarják a kitűzött határidőt, és valamilyen formában meglépik a koalíciós szerződésben foglalt váltást. Most ismét úgy tűnik, hogy színjáték zajlik, mert a pedagógussztrájkra és a különnyugdíjak reformjának megoldatlanságára való hivatkozással visszalép, felfüggeszti a tárgyalásokat a leendő szocdem miniszterelnök Kelemen Hunor és a liberális alelnökök helyeslő bólogatása közepette.

Marcel Ciolacu PSD-elnök szombaton a közösségi médiában közzétett bejegyzésben közölte, hogy az új kormányra vonatkozó politikai tárgyalásokat, amelyet ő vezet, „fel kell függeszteni”, amíg nem oldódik meg a pedagógussztrájk és a speciális nyugdíjreform kérdése. Ez a bejelentés a PNL-vel és az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások de facto felfüggesztését jelenti a G4Media beszámolója szerint.

„Kormányra kerülésünk óta prioritásunk az ország stabilitása és a jó kormányzás, hogy a románok és a román gazdaság könnyebben túl tudjon lépni a többszörös válságon, amellyel szembenézünk. Világos, hogy jelenleg Románia polgárainak prioritásai nem egyeznek a politikai napirenddel, és megígértem, hogy soha nem fogom a politikai érdekeket a románok érdekei fölé helyezni. Ezért úgy gondolom, hogy ebben a pillanatban minden politikai döntéshozónak prioritásként kell kezelnie a szakszervezetek követeléseinek megoldását, de a speciális nyugdíjak kérdésének rendezésével kapcsolatos jelentős elmaradást is. Amíg ezt a két prioritást nem oldják meg, addig fel kell függeszteni minden tárgyalást a leendő kabinetről. A koalíciónak elsősorban a román polgárok igényeit kell kielégítenie, a leendő kormányprogramnak pedig fenntartható megoldásokat és világos határidőt kell biztosítania az új bértörvényre” – írta Ciolacu.

A PSD-PNL-RMDSZ-tárgyalásokat csütörtökön függesztették fel a nézeteltérések miatt, és hétfőn kellett volna folytatni. Pénteken Kolozsváron ülésezett az RMDSZ vezetősége, és arról döntöttek, hogy folytatják a tárgyalásokat, de nem mondanak le a fejlesztési tárcáról.

A három nagy oktatási szakszervezet bejelentette, hogy május 22-én, hétfőn általános sztrájk kezdődik. A tanárok magasabb fizetéseket követelnek, és rámutattak, hogy egy kezdő tanár nettó fizetése mindössze 2400 lej.

Másrészt a speciális nyugdíjak reformját a kormány a PNRR keretében vállalta fel. A kormánykoalíció eddig nem jutott egyértelmű megoldásra, hogy a speciális nyugdíjak esetében tapasztalható túlzásokat hogyan számolják fel.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a román sajtó szerint egyetért Ciolcu felvetésével. A Stiri pe surse azt írja, hogy Kelemen így nyilatkozott: „Egyetértek ezzel a javaslattal! A kormányzás az emberekért van, a társadalom prioritásainak a kormánykoalíció prioritásainak kell lenniük”.

Rareș Bogdan, a PNL alelnöke és a tárgyalódelegációjának tagja a G4Media számára azt nyilatkozta, hogy Nicolae Ciucă „gond nélkül maradhat miniszterelnök a következő hónapokban”.

„A félelem emberi tulajdonság, de Romániát kormányozni kell” – mondta Bogdan hozzátéve, hogy „a kormány átvétele egy ilyen nehéz időszakban, olyan ügy, amely valószínűleg egyeseket nem hagy nyugodni”. Azt is mondta, hogy „sürgősen fel fogják hívni Marius Budăi munkaügyi és Adrian Câciu pénzügyminisztert, hogy magyarázatot adjanak a speciális nyugdíjreform és a bértörvény több mint hat hónapos késésére”.

„A PNL továbbra is kész átvenni a kormányt, hiszen az elmúlt három és fél évben számtalan válságot megoldottunk, a Covid-válságtól kezdve az emelkedő energiaárak okozta válságon át az ukrajnai háború által generált krízisig. Arra fogjuk kérni a hivatalban lévő miniszterelnököt, aki kiegyensúlyozott és a párbeszéd emberének bizonyult, hogy sürgősen hívja fel a munkaügyi és pénzügyminisztereket, Budăi és Câciu urakat, hogy magyarázatot adjanak a különleges nyugdíjak és a bértörvény reformjának több mint hat hónapos késésére. Ezeket december 14-én kellett volna véglegesíteni, a PNRR mérföldköve szerint. Câciu úrnak válaszolnia kell arra, miért nem volt hajlandó és miért nem talált költségvetési forrásokat az egyik legfontosabb szakmai kategória, a tanárok bérének emelésére, amely nélkül Románia jövője bizonytalan” – támadta ki Bogdan a kormánynak a szociáldemokrata minisztereit.

A PNL alelnöke arra is rámutatott, hogy Nicolae Ciucă gond nélkül kormányfő maradhat az elkövetkező hónapokban, hogy a reformok végrehajtását ellenőrizze. Ciucă miniszterelnöki tisztségben maradása garanciát jelent majd az európai és észak-atlanti partnerek szemében is arra, hogy Románia betartja az EU-val, az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal, Izraellel és a NATO-val szemben vállalt összes kötelezettségét – hangsúlyozta a nemzeti liberális politikus.

A PNL másik fontos vezetője, Robert Sighiartău alelnök is reagált a PSD-elnök bejelentésére: Ciolacu és a PSD kettős játékot játszik, hogy manipuláljon. Sighiartău azt írta a Facebookon, hogy „a tanároknak minden joguk megvan a lázadáshoz. A vezetői felelősséggel rendelkező politikusoknak pedig vállalniuk kell a kormányzással járó nehézségeket. A PSD és Ciolacu úr módszere, ahogyan politizál, változatlan. Kettős játék, amelynek célja a közvélemény manipulálása” – nyilatkozta Robert Sighiartău.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!