Aláírták a kolozsvári metró tervezési és kivitelezési szerződését

2023. május 25. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă kormányfő, Sorin Grindeanu szállítási és Lucian Bode belügyminiszter jelenlétében írták alá csütörtökön Kolozsváron a metró tervezésének és kivitelezésének szerződését, amit részben az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül finanszíroznak, írja az Agerpres.

A miniszterelnök elmondta, öröm számára, hogy egy ilyen fontos esemény okán térhetett vissza Kolozsvárra, hangsúlyozva, hogy ez az elmúlt 30 év legértékesebb és legjelentősebb beruházása. Emlékeztetett arra, a különböző nemzetközi elemzések szerint a kolozsvári életszínvonal felzárkózott a fejlett országokéhoz.

Hozzátette, hogy Kolozsvár követendő példa a többi önkormányzat számára a polgárok magas életszínvonalának biztosításában.

Emil Boc kolozsvári polgármester korábban bejelentette, hogy a metrót kétmilliárd eurós beruházással építik meg. A tervek elkészítésére hat hónapot szabtak meg, ami után következik a kivitelezés.

A PNRR-ben szereplő mérföldkő szerint 2026. július 31-éig el kell készülnie kilenc megállónak és az ezeket összekötő földalatti alagútnak, ami nem jelenti azt, hogy a metró már közlekedni is fog. Ez csak 2031-ben fog megtörténni, amikor mind a 19 megálló elkészül – mondta Boc.

A kolozsvári önkormányzat február 28-án jelentette be, hogy a török Gülemark, a francia Alstom és a román Arcada vállalatcsoportosulás 9,059 milliárd lejes pénzügyi ajánlattal nyerte el a tervezést és kivitelezést, amiből körülbelül 8,666 milliárd lejt emészthetnek fel a konkrét építkezési munkálatok. Az Országos Vitarendező Tanács (CNSC) május elején hagyta jóvá a városi tanács által kihirdetett győztest, miután nem fellebbezték meg a bíróságon. Akkor jelentette be azt is Emil Boc polgármester, hogy május 25-én írják alá a metró tervezésének és kivitelezésének szerződését.

A Kolozsvárra tervezett úgynevezett könnyű metró útvonala Szászfenes egyik új lakónegyedéből indul, első három állomása a község lakónegyedeit szolgálja ki. A 4-es és 5-ös metrómegállók Kolozsvár határában lévő, multifunkcionális övezetet szolgálnak ki többek között a leendő regionális sürgősségi kórház, illetve a Vivo pláza környékére épülve. A 6-os, 7-es és 8-as metróállomások Kolozsvár legsűrűbben lakott városnegyedében, a Monostor negyedben építik meg, majd a metróvonal a városközpont alatt is áthaladva a Mărăști piac környékén is megállókat kap. A Mărăști piac után a metróvonal két ágra szakad, az egyik ág a Munka sugárút (Bulevardul Muncii) irányába indul, hogy összeköttetést biztosítson a vasúttal és a város ipari övezetével, míg a másik ága a Györgyfalvi és Szopori negyed irányába halad, ahol egyébként a metróhálózat földfelszín feletti végállomását is megépítik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!