Török cég fogja építeni a 21 kilométer hosszú kolozsvári metrót

2023. február 28. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évvel a kiírást követően a kolozsvári önkormányzat kihirdette a metró tervezésére és megépítésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertesét. A projekt fővállalkozója egy török cég lesz, amely többek között Dubajban és Isztambulban valósított meg hasonló infrastrukturális beruházást.

A török Gülemark, a francia Alstom és a román Arcada (Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S. – Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A) vállalatcsoportosulás 9,059 milliárd lejes pénzügyi ajánlattal nyerte el a tervezést és kivitelezést, amiből körülbelül 8,666 milliárd lejt emészthetnek fel a konkrét építkezési munkálatok.

A szerződés futamideje 96 hónap.

A kolozsvári önkormányzat már már tavaly decemberben aláírta a szállítási minisztériummal a metró megépítésére vonatkozó finanszírozási szerződést, amely Sorin Grindeanu szállítási miniszter akkori nyilatkozata szerint az elmúlt 30 év legnagyobb összegű ilyen típusú megállapodása.

A decemberben aláírt 13,69 milliárd lejes finanszírozási szerződésből 1,48 milliárd lejt az Országos Helyreállítási és Rezílienciaépítési Terv (PNRR) alapján lehívott összeg tesz ki.

A 21 kilométer hosszúra tervezett metróvonalat két szakaszban építenék meg. Az első ütemben 9,16 kilométer készülne el, amely 9 állomást és a végállomást is magába foglalná (a tervekben a Sfânta Maria és Europa Unită elnevezésű megállók közötti szakaszok). A második szakaszban a megmaradt 11,87 kilométer metróvonal és 10 metrómegálló épülne meg.

A kolozsvárra tervezett úgynevezett könnyű metró útvonala Szászfenes egyik új lakónegyedéből indul, első három állomása a község lakónegyedeit szolgálja ki. A 4-es és 5-ös metrómegállók Kolozsvár határában lévő, multifunkcionális övezetet szolgálnak ki többek között a leendő regionális sürgősségi kórház, illetve a Vivo pláza környékére épülve. A 6-os, 7-es és 8-as metróállomások Kolozsvár legsűrűbben lakott városnegyedében, a Monostor negyedben építik meg, majd a metróvonal a városközpont alatt is áthaladva a Mărăști piac környékén is megállókat kap. A Mărăști piac után a metróvonal két ágra szakad, az egyik ág a Munka sugárút (Bulevardul Muncii) irányába indul, hogy összeköttetést biztosítson a vasúttal és a város ipari övezetével, míg a másik ága a Györgyfalvi és Szopori negyed irányába halad, ahol egyébként a metróhálózat földfelszín feletti végállomását is megépítik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!