Török cég fogja építeni a 21 kilométer hosszú kolozsvári metrót

2023. február 28. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évvel a kiírást követően a kolozsvári önkormányzat kihirdette a metró tervezésére és megépítésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertesét. A projekt fővállalkozója egy török cég lesz, amely többek között Dubajban és Isztambulban valósított meg hasonló infrastrukturális beruházást.

A török Gülemark, a francia Alstom és a román Arcada (Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S. – Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A) vállalatcsoportosulás 9,059 milliárd lejes pénzügyi ajánlattal nyerte el a tervezést és kivitelezést, amiből körülbelül 8,666 milliárd lejt emészthetnek fel a konkrét építkezési munkálatok.

A szerződés futamideje 96 hónap.

A kolozsvári önkormányzat már már tavaly decemberben aláírta a szállítási minisztériummal a metró megépítésére vonatkozó finanszírozási szerződést, amely Sorin Grindeanu szállítási miniszter akkori nyilatkozata szerint az elmúlt 30 év legnagyobb összegű ilyen típusú megállapodása.

A decemberben aláírt 13,69 milliárd lejes finanszírozási szerződésből 1,48 milliárd lejt az Országos Helyreállítási és Rezílienciaépítési Terv (PNRR) alapján lehívott összeg tesz ki.

A 21 kilométer hosszúra tervezett metróvonalat két szakaszban építenék meg. Az első ütemben 9,16 kilométer készülne el, amely 9 állomást és a végállomást is magába foglalná (a tervekben a Sfânta Maria és Europa Unită elnevezésű megállók közötti szakaszok). A második szakaszban a megmaradt 11,87 kilométer metróvonal és 10 metrómegálló épülne meg.

A kolozsvárra tervezett úgynevezett könnyű metró útvonala Szászfenes egyik új lakónegyedéből indul, első három állomása a község lakónegyedeit szolgálja ki. A 4-es és 5-ös metrómegállók Kolozsvár határában lévő, multifunkcionális övezetet szolgálnak ki többek között a leendő regionális sürgősségi kórház, illetve a Vivo pláza környékére épülve. A 6-os, 7-es és 8-as metróállomások Kolozsvár legsűrűbben lakott városnegyedében, a Monostor negyedben építik meg, majd a metróvonal a városközpont alatt is áthaladva a Mărăști piac környékén is megállókat kap. A Mărăști piac után a metróvonal két ágra szakad, az egyik ág a Munka sugárút (Bulevardul Muncii) irányába indul, hogy összeköttetést biztosítson a vasúttal és a város ipari övezetével, míg a másik ága a Györgyfalvi és Szopori negyed irányába halad, ahol egyébként a metróhálózat földfelszín feletti végállomását is megépítik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!