2031-ben már metróval fognak száguldozni a kolozsváriak, ígéri a város polgármestere

2023. május 10. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Emil Boc kolozsvári polgármester bejelentette a metróprojekt menetrendjét. Az Országos Vitarendező Tanács (CNSC) döntését, amely helybenhagyta a városi tanács által kihirdetett győztest, nem fellebbezték meg a bíróságon, a panasz benyújtásának határideje hétfőn járt le, mondta a polgármester.

A kolozsvári önkormányzat február 28-án jelentette be, hogy a török Gülemark, a francia Alstom és a román Arcada vállalatcsoportosulás 9,059 milliárd lejes pénzügyi ajánlattal nyerte el a tervezést és kivitelezést, amiből körülbelül 8,666 milliárd lejt emészthetnek fel a konkrét építkezési munkálatok.

„Hétfő óta azon dolgozunk, hogy előkészítsük a terepet a szerződés aláírásához. Nicolae Ciucă miniszterelnök és Sorin Grideanu közlekedési miniszter megerősítette, hogy május 25-én jelen lesznek Kolozsváron a szerződés aláírására. Megtisztelő számunkra Ciucă és Grindeanu úr kedvező válasza” – nyilatkozta Boc.

Az aláírást követően a nyertes konzorciumnak 15 napja van arra, hogy garanciát nyújtson a szerződésre, amelyet 150 millió euróban állapítottak meg.

Már írtunk róla a Transtelexen, hogy kilenc állomás épülne a metróprojekt első szakaszában. Összesen 19-et terveznek, egészen Szászfenesig. Ezután következik a hát hónapos tervezési időszak, bár sajtóértesülések szerint ez már elkezdődött, majd az építési engedély megszerzése után jövő tavasszal kezdődhetnek meg az első munkálatok. A gyakorlatban ez csúszhat, hogy az állomásokon végzett ásatások okozta nagy forgalmi dugók ne essenek egybe a választási kampánnyal.

„2026. július 31-ig 9 állomásnak kell elkészülnie a Sopor és Câmpului közötti szakaszon. Ez az állomások és alagút kiépítését jelenti, nem azt, hogy ezen a szakaszon elkezdődik a közlekedés” – magyarázta Emil Boc. A közlekedési minisztériummal aláírt szerződés szerint a munkálatok finanszírozása ezt követően európai, országos és/vagy helyi forrásokból történne.

2031 a végső határidő a teljes metróprojekt befejezésére, mind a 19 állomással együtt. Boc hangsúlyozta, hogy 2031-nél hamarabb nem valószínű, hogy a kolozsváriak metróval közlekedhetnének a városban.

A Kolozsvárra tervezett úgynevezett könnyű metró útvonala Szászfenes egyik új lakónegyedéből indul, első három állomása a község lakónegyedeit szolgálja ki. A 4-es és 5-ös metrómegállók Kolozsvár határában lévő, multifunkcionális övezetet szolgálnak ki többek között a leendő regionális sürgősségi kórház, illetve a Vivo pláza környékére épülve. A 6-os, 7-es és 8-as metróállomások Kolozsvár legsűrűbben lakott városnegyedében, a Monostor negyedben építik meg, majd a metróvonal a városközpont alatt is áthaladva a Mărăști piac környékén is megállókat kap. A Mărăști piac után a metróvonal két ágra szakad, az egyik ág a Munka sugárút (Bulevardul Muncii) irányába indul, hogy összeköttetést biztosítson a vasúttal és a város ipari övezetével, míg a másik ága a Györgyfalvi és Szopori negyed irányába halad, ahol egyébként a metróhálózat földfelszín feletti végállomását is megépítik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!