Böjte Csaba: Abban az értelemben, hogy mulasztást követtem volna el, nem érzem magam felelősnek

2023. május 23. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a Válasz Online-nak Böjte Csaba, miután az elmúlt hetekben folyamatosan címoldalon volt a neve, mivel a Szent Ferenc Alapívány által működtetett szovátai gyermekotthonban újabb szexuális visszaélést tárt fel a Mérce és az Átlátszó Erdély, illetve az első fokon harminc évre ítélt többszörös szexuális erőszaktevő büntetését a romániai bíróság két évvel csökkentette, és kihirdette a jogerős ítéletet, amely 28 év börtönre szól. Kedves Szabolcs a Böjte Csaba vezette gyermekgondozó intézményhálózat munkatársa volt, büntetése a csökkentéssel együtt is kirívó a romániai igazságszolgáltatás történetében.

Általános értelemben persze mindenért felelős vagyok, de olyan értelemben, hogy ki tudtam volna szűrni, ami történt, vagy hogy mulasztást követtem volna el… Nem, ebben az értelemben nem érzem magam felelősnek – jelentette ki Böjte Csaba a Válasz Online kérdésére.

A lapnak nyilatkozó ferences szerzetes azt is elmondta, hogy bár utólag más fényben látja a történteket, akkor nem vette észre, mi zajlik a kászonimpéri otthonban, pedig többször volt ott látogatóban, és a gyerekeket is maga gyóntatta.

A Válasz Online az interjúban az elmúlt hetekben felmerülő vitás kérdésekkel szembesítette Böjtét, aki sok újdonságot nem mondott, minden témakörben a már bejáratott példabeszédeivel ütötte el a konkrét választ.

A kezdetek felidézése után a szerzetes kitért arra is, amit már az uh.ro portálnak is említett, hogy átadná az alapítványa által működtetett gyermekotthonokat a helyi hatóságoknak. „Nem látom már indokoltnak, hogy ezek továbbra is nálunk legyenek. A kilencvenes években, a kétezres években annyira kaotikus volt a helyzet, hogy az önkormányzatok képtelenek lettek volna ellátni ezt a feladatot, de már más a helyzet” – jelentette ki.

Stumpf András kérdésére válaszolva, elmondta, ő amúgy is mindig azt szerette volna, ha az otthonokban nevelkedő gyerekek integrálódnak a helyi közösségbe.

Kedves Szabolcs esetére rátérve Böjte azt állítja a beszélgetésben, hogy „Az ítélet szerint tíz év alatt úgy egy tucat ilyen eset történt. Azaz évente egy-kettő. Legfeljebb három. Ezek a gyerekek viszont olyan helyekről jönnek, ahol gyakran mindennapos a testi-lelki és szexuális bántalmazás. Úgy gondolom: nem tűnt fel nekik. Megsimogatta itt vagy ott fürdetés közben… Akkor nem tudatosult bennük, hogy mi történt. Utólag, felnőtt fejjel már igen. Ami kiszűrődött, ami miatt a nevelőt végül feljelentettem, nem is szexuális bántalmazás volt, hanem fizikai. Aztán elindult a nyomozás és kiderült, hogy egyéb is volt.”

A Válasz Online újságírója arról a nemrég napvilágot látott ügyről is kérdezte Böjtét, miszerint a szovátai Szent József gyermekotthon nevelőjét szexuális erőszakkal vádolja az intézet egyik volt neveltje. Mónika, aki kilenc évvel ezelőtt lakott a dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott otthonban, azt állítja, hogy 15 éves korában rendszeresen megerőszakolta őt az otthon egykori nevelője. A lány hiába beszélt akkor Böjte Csabának is a vele történtekről, a nevelőt nem vonták felelősségre.

Böjte, akárcsak korábban, ismét tagadta, hogy szexuális abúzus történt volna, és azt állította, hogy mindez a „baloldali sajtó” lejárató kampánya, azért támadják őt, mert „a Fidesz-zászlóshajójának” tartják, holott ő soha nem politizált. „Egyébként: Horn Gyulától is kaptam én elismerést. Átvettem. Akkor én baloldali voltam? Kelemen Hunor pedig felkért, hogy legyek európai parlamenti képviselő. Én lettem volna a listavezető. Ha ilyen ambícióim lennének, lehetőségem lett volna kiélni őket. Nincsenek. Nem értek a politikához és nem vagyok senki zászlóshajója” – mondta Böjte atya, és kikerülte a riporternek a Fidesszel való viszonyát firtató kérdését.

A Böjte Csaba magánéletével kapcsolatos vádakra is rákérdezett Stumpf András. Az Amerikai Népszava több cikkben tette szóvá, hogy a ferences szerzetes szexuális kapcsolatot létesített egy Magyarországról Erdélybe áttelepedett önkéntes nevelőnővel. Bár minden személynek joga van a magánélethez, az intimitáshoz, ebben az esetben egy szerzetes papról van szó, ezért hitelességi kérdéssé is válik az ügy, illetve a feltárt intézményi visszaélések miatt ma különös hangsúlyt kapnak. Az Amerikai Népszavának nyilatkozó nő elmondta, hogy több egyházi és politikai fórumon is följelentést tett Böjte ellen, azonban senki sem vizsgálta ki az ügyet, mi több az Orbán Viktornak küldött levelet a külügy Böjte Csabának továbbította. Erre az esetre kérdezett rá Stumpf, és Böjte elismerte, hogy így történt:

„ – A Külügyminisztérium átadta önnek a levelet, amelyet Orbán Viktornak írt egy önt vádló nő? – A külügy azért küldte el a levelet, hogy a vádakkal kapcsolatban én is mondjam el a véleményemet. Én is ezt szoktam tenni, ha valaki valakit vádol. A tisztánlátás reményében” – válaszolta Böjte a feltett kérdésre.

Az interjút záró szövegben a Válasz Online hozzáfűzi, hogy az Amerikai Népszava újabb bizonyítékokat publikált erre a kapcsolatra vonatkozóan, és emiatt további kérdésekkel fordultak Böjte Csabához, aki későbbre ígérte a válaszokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!