A miniszterelnök a tantermekbe való visszatérésre szólította fel a tanárokat

2023. május 23. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn döntő házként fogadta el a szenátus a közoktatási és a felsőoktatási törvény tervezetét. Nicolae Ciucă miniszterelnök erre reagált hétfőn este azzal a Facebook-on, hogy a kormány kész megvalósítani a tanulóközpontú oktatási rendszert.

Ciucă ugyanakkor felhívást intézett a tanárokhoz is, hogy hagyjanak fel a sztrájkkal, mert ez az időszak rendkívül fontos a diákok számára.

A kormányfő azt írta az Agerpres közlése szerint, hogy az iskolai lemorzsolódást megelőző, már meglévő intézkedéseket újakkal egészítik ki, mint például a „Mindenkinek egy könyvet” akcióval. A tervezet megoldásokat nyújt a funkcionális analfabetizmus elleni küzdelem, az oktatási intézmények biztonságának garantálása és az iskolai erőszak elleni küzdelem, valamint a jobb tanárképzés terén is – állítja Ciucă.

Az oktatási törvény elfogadása után kijelentette, a kormány megoldásokat keres az idők során felgyűlt problémákra, és nyitott a szakszervezetekkel való párbeszédre.

A miniszterelnök ugyanakkor biztosította a tanügyi alkalmazottakat, hogy a kormány gyorsított ütemterv szerint dolgozik az új bértörvényen. Az oktatás költségvetését idén hatmilliárd lejjel növelték, és az országos helyreállítási terv keretében 3,6 milliárd eurót különítenek el a rendszer modernizálására – sorolta a miniszterelnök.

Érdekes, hogy a miniszterelnök és kormánya nyitottságról beszél, amikor hétfőn épp arról számoltunk be, hogy a tanügyi szakszervezetek vezetői nem kaptak meghívást a kormánytól újabb tárgyalásra, miután vasárnap nem fogadták el a felajánlott intézkedéscsomagot.

Ciucă pedig kedden azt nyilatkozta, hogy a tanügyi szakszervezetek részéről olyan követelések merültek fel, amelyeket jelenleg nagyon nehéz lenne teljesíteniük. A kormány ugyanis a költségvetési hiányt próbálja meg befoltozni, ezért ez az időszak szerintük nem alkalmas a kiadások növelésére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!