Szakszervezetek: a kormány nem válaszolt az újabb tárgyalási kérésre, a sztrájk folytatódik

2023. május 22. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

A tanügyi szakszervezetek vezetői nem kaptak meghívást a kormánytól újabb tárgyalásra, miután vasárnap nem fogadták el a felajánlott intézkedéscsomagot. A sztrájk kedden folytatódik, írta az Edupedu.ro oktatási szakportál.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) alelnöke, George Purcaru a Román Közszolgálati Rádiónak azt mondta, hogy a szövetség elnöke, Simion Hăncescu vasárnap újabb találkozót kért a kormány képviselőitől, de erre nem kapott választ, a tárgyalások további menetéről nem született megállapodás.

Az oktatási minisztérium hétfői közleménye szerint a vasárnapi tárgyalások eredményeképpen 9 százalékkal emelnék közel 55 ezer iskolai és 10 ezer felsőoktatási intézményben dolgozó kisegítő alkalmazott bérét, emellett bónuszt adnának a kezdő tanároknak és pótlékokat vezetnének be a hátrányos helyzetű területeken tanító pedagógusoknak. A tanügyi szakszervezetek ezt nem fogadták el, és közölték, az általános sztrájkkal párhuzamosan készen utcára is vonulni.

Hétfőtől több mint 150 ezer tanár és több mint 70 ezer kisegítő alkalmazott lépett sztrájkba, több felsőoktatási intézményben pedig kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!