Tartsák otthon a gyerekeket! – üzenik a szülőknek a sztrájkra készülő pedagógusok

2023. május 20. – 16:41

Tartsák otthon a gyerekeket! – üzenik a szülőknek a sztrájkra készülő pedagógusok
Sakkozó diákok az iskolában a figyelmeztető sztrájk alatt – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn 8 órától általános sztrájk kezdődik a tanügyben, ami azt jelenti, hogy azok a pedagógusok és tanügyi alkalmazottak, akik aláírásukkal vállalták a munkabeszüntetést, bemennek ugyan a munkahelyükre, de nem végzik el a munkájukat. Bár a tanév befagyasztása egyesek szerint csak riogatás, előfordulhat, hogy a vizsgák időpontja kitolódik, ha a szakszervezetek nem jutnak egyezségre a kormánnyal. A pedagógusok munkabeszüntetését a jelek szerint annyira komolyan veszik, hogy még a kormányváltásról szóló tárgyalásokat is erre hivatkozva tették félre. A sztrájkkal kapcsolatos legfrissebb információkat gyűjtöttük össze.

Amint korábban is megírtuk a Transtelexen, hétfőtől 105 ezer tanár fog sztrájkba kezdeni, és ez a tiltakozás a szülőket és a diákokat egyaránt érinti. Az ő támogatásuk vagy a tanárokkal szemben tanúsított negatív vélemények nagyban befolyásolhatják a tiltakozó akció kimenetelét. Az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Oktatási Szakszervezetek Szövetsége és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség sajtótájékoztatón közölte, hogy a szakszervezeti tanárok 70%-a egyetért a tiltakozással.

A pedagógusok és az oktatásban dolgozó alkalmazottak fizetésének emelése mellett az oktatási rendszerbe történő beruházások éves növelését is követelik a sztrájkra készülő munkavállalók. Nicolae Ciucă miniszterelnök vasárnap 12 órára hívta össze az oktatási szakszervezeti tagokat, hogy megvitassák követeléseiket. A szakszervezetek közölték, hogy elmennek tárgyalásokra.

A szülőknek most megoldást kell találniuk arra, hogy gyermekeik ne maradjanak egyedül otthon, és a június végére tervezett államvizsgák és érettségi elhalasztódhatnak.

Ciucă tárgyalni hívja vasárnapra a tanügyi szakszervezeteket

Nicolae Ciucă kormányfő, a liberális párt elnöke szombaton bejelentette, hogy vasárnapra tárgyalni hívta a szakszervezeteket a kormánypalotába, és emlékeztetett, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdettől fogva kijelentette, hogy a koalíció fő gondja a polgárok problémáinak megoldása kell, hogy legyen.

A kormányfőcserével kapcsolatban a PNL már világosan jelezte, hogy a politikum érdeklődési köre és prioritása itt nagyon eltávolodhat attól, amit a lakosság jelenleg prioritásként él meg, emiatt is kérte a párt a PSD-vel kötött egyezmény szigorú betartását, és a tisztségek elosztása körüli vita elkerülését – szögezi le Nicolae Ciucă a PNL szombati közleményében.

A kormányfő szerint az oktatási szakszervezetek követeléseire a megoldás az egységes bértörvényben rejlik.

„Következésképpen a PNL megismétli, hogy a munkaügyi minisztérium a koalíció teljes támogatását élvezi az egységes bértörvény és a különnyugdíjak reformjának a lehető legrövidebb időn belüli megvalósítása érdekében. A PNL azt szeretné, hogy a tanárok követelései és a különnyugdíjak problémája egyaránt sürgősen megoldódna” – állítja Ciucă.

Nyomatékosítja továbbá, hogy a kormánycserének gyorsan és zökkenőmentesen kell megvalósulnia a stabilitás és az egyensúly fenntartása érdekében.

A kormányfő bejelentette, hogy vasárnap 12 órára hívta meg tárgyalni a kormánypalotába a szakszervezetek képviselőit.

A miniszterelnök azt követően nyilatkozott, hogy Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke Facebook-bejegyzésben kijelentette, úgy véli, hogy a leendő kabinetről szóló tárgyalásokat fel kell függeszteni mindaddig, amíg a szakszervezetek követelései, illetve a különnyugdíjak reformja nem oldódik meg.

Oktatási minisztérium: Az iskoláknak közölniük kell a szülőkkel, hogy lesz-e oktatás vagy nem

Az oktatási intézményeknek folyamatosan közölniük kell a szülőkkel a szükséges információkat az oktatási tevékenységek lebonyolításáról, a beállt változásokról, a tanulók iskolai felügyeletéről az általános tanügyi sztrájk kapcsán – idézi az oktatási minisztérium felhívását az Agerpres. A törvény értelmében, a sztrájkolók kötelesek a munkahelyükön tartózkodni, de csak az órarendjük szerint, tehát napi 3-4 órát, nem reggeltől estig.

Közleményében a tárca leszögezi, hogy minden erőfeszítést megtesz azért, hogy a tanítás folytatódjék, és ennek érdekében egyeztetést folytat a tanügyi szakszervezetek képviselőivel. De felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy a tárca nem csak az oktatási rendszer alkalmazottaival, hanem az ország több millió tanulójával és azok szüleivel szemben is felelősséggel tartozik.

A tárca közli továbbá, hogy megtesz minden, a törvénynek megfelelő és a hatáskörébe tartozó intézkedést annak érdekében, hogy elkerülje a 2023. május 22-ére meghirdetett általános sztrájk kitörését.

Hétfőtől, május 22-étől általános sztrájkba lépnek az oktatási szakszervezeti szövetségek tagjai. Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke szerint a szakszervezeti tagok 71 százaléka támogatja a sztrájkot.

„A törvény értelmében a szakszervezeti tagok sztrájkolnak, a többi alkalmazotthoz nincs közünk” – nyomatékosította Hăncescu.

Szakszervezetek: tartsák otthon a gyerekeket!

Aki megteheti, tartsa otthon gyerekét, mert nem lesz tanítás, program, csak felügyelet, ami azt jelenti, hogy a gyerek órákon át tétlenül, fegyelmezetten kell üljön az iskolapadban, részletezte a bizalmi. „Az üzenetünk egyértelmű: a gyerekek ne jöjjenek a tanintézetekbe!” – jelentették ki a múlt hét folyamán többször is a sztrájkra készülő pedagógusok.

Pénteken délelőtt minden tanintézet kapujára kifüggesztették, hogy hétfőtől általános sztrájk van, az utolsó órán minden táblára felírták ugyanezt.

A sztrájk addig tart, amíg a szakszervezet központi vezetősége azt vissza nem vonja, a döntést annak függvényében hozzák meg, hogy a kormány miként viszonyul a követeléseikhez. Mivel a kormányváltásról szóló tárgyalásokat is amiatt halasztották el, hogy a pedagógusok sztrájkját és követeléseiket megoldják, úgy tűnik, hogy van hajlandóság a kormányban arra, hogy megoldást találjon a helyzetre, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy mindenképp több napon keresztül fognak elhúzódni a tárgyalások.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!