Romániai rendőrélet: fabudiban könnyít magán és BMW-vel járőrözik

2023. május 15. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

A botoșani-i rendőrség közbeszerzési eljárás során szeretne „fenyőfából készült fa vécéegységeket” beszerezni. Ajánlatokat várnak olyan cégektől, akik nemcsak legyártják, hanem fel is állítják a különböző vidéki rendőrőrsök udvarán – írja a Spotmedia.

A műszaki leírás részletezi a technikai adatokat is: „hat klasszikus, 120 cm x 120 cm x 220 cm méretű, fenyőfából készült, közművekhez nem csatlakoztatott vécéegységet” kell legyártani és fölszerelnie annak a vállalatnak, amely megnyeri a közbeszerzést.

A teljes vásárlás összege 9000 lej. Botoșani megyében 71 vidéki rendőrőrs működik, és szinte mindegyiknek fából készült, közművekhez nem csatlakoztatott vécéje van, annak ellenére, hogy a belügyminiszter már tavaly meghirdette a fabudik elleni hadjáratot.

Lucian Bode 2022-es botoșani-i látogatása során megjegyezte, hogy országszerte több mint 1000 olyan rendőrőrs van, ahol az illemhely az udvaron található.

„Amint látták a 2021-es költségvetésben, figyelembe vettük ezeket a hiányosságokat. Magam részéről a közrendészet sebezhetőségének nevezem azt a tényt, hogy még mindig több mint 1000 rendőrőrsünk van, ahol ki kell járni az udvarra vécézni. Ez a román rendőrség sebezhetősége” – nyilatkozta akkor Bode.

A múlt hónapban egyébként a Botoșani megyei rendőrfelügyelőség azt is bejelentette, hogy két új rendőrautót kapott. Ezek BMW 320i xDrive típusúak, és a közlekedési rendőrök fogják használni őket. Egy ilyen jármű több mint 33 ezer euróba kerül.

Bode ellen 2022 októberében nyújtott be az USR bizalmatlansági indítványt, és akkor azzal vádolták a belügyminisztert, hogy nem sikerült megreformálnia a rendőrséget, és a belügyi alakulatokat a Klaus Iohannis államfő barátjának cégétől megvásárolt BMW-kel szerelik fel.

Az Europol európai rendőr szakszervezet is rámutatott, hogy a belügyminisztérium „dedikált” közbeszerzési pályázatot írt ki, mert a tenderfüzetben szereplő kritériumok miatt csak bizonyos BMW-modellek jöhettek szóba. Az Automobile Bavaria Kft-től, amelyet Klaus Iohannis elnök barátja, Michael Schmidt vezet, 98 millió lej (közel 20 millió euró) értékben vásárolt a belügy személygépkocsikat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!