Háborog az európai rendőr szakszervezet, amiért a román rendőrség kizárólag Klaus Iohannis barátjától akar autókat vásárolni

2022. szeptember 22. – 14:59

frissítve

Háborog az európai rendőr szakszervezet, amiért a román rendőrség kizárólag Klaus Iohannis barátjától akar autókat vásárolni
Klaus Iohannis és Michael Schmidt a román-német együttműködési lehetőségekről beszélgetnek egy fesztivál keretén belül, 2021. augusztásában – Fotó: M&V Schmidt Alapítvány Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Országos Rendőr-felügyelőség 600 BMW gépkocsit vásárol az Automobile Bavaria Kft-től, amelyet Klaus Iohannis elnök barátja, Michael Schmidt vezet. A szerződés értéke 98 millió lej (közel 20 millió euró).

Az Europol európai rendőr szakszervezet azonban azzal vádolja a minisztériumot, hogy „dedikált” közbeszerzési pályázatot írt ki, mert a tenderfüzetben szereplő kritériumok miatt csak bizonyos BMW-modellek jöhettek szóba – írja az Europa Liberă alapján a G4Media.

A közbeszerzési portál szerint csak egy ajánlatot nyújtottak be, és a szerződés két évre szól. A beruházás felét európai pénzből finanszírozzák, a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon keresztül, a darabonkénti ár pedig 163 343,41 lej (kb. 33 200 euró). Az első, 100 darabos tételt várhatóan legkésőbb 2023 júniusáig szállítják le a román rendőrségnek.

Az európai rendőri szakszervezet viszont kifogásolja a vásárlást. Állítják: a műszaki előírások a BMW modellekhez vezetnek, mivel más autógyártóknak nincsenek olyan modelljeik, amelyek megfelelnek ezeknek a feltételeknek.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

„Olyan járművet szeretnének, amelynek teljesítménye legalább 130 kW, benzinmotoros, a motornyomatéka legalább 290 Nm, állandó 4×4-es összkerékhajtású (AWD), a karosszériatípusa AA legyen, a sebességváltó pedig automata, legalább (figyelem!) 8+1 fokozatú váltóval. Körülbelül 2 hetes kutatás és a nagy autókereskedők képviselőivel folytatott megbeszélések után arra a következtetésre jutottunk, hogy az egyetlen márka, amely megfelel ezeknek az előírásoknak, a BMW. A BMW 320ix típusa” – fejtette ki közleményében az Europol szakszervezete.

„Nem tudjuk nem észrevenni, hogy a Román Rendőrség döntéshozói az elmúlt években az általunk és a közvélemény által küldött összes figyelmeztetés, esemény, jelentés, példa stb. ellenére továbbra is »speciális jármű«-ként kezelnek olyan autókat, amelyeken mindössze egy rendőrség feliratú matrica van, és amelyre egy ütköző van felszerelve. Továbbra sem kérnek megerősített alvázat, nem kérnek konkrét kiegészítőket sem (további lámpák felszerelése, elválasztó fal a hátsó üléstől, külön rekeszek a csomagtartóban stb.)” – írta a szakszervezet.

A pályázatba illeszkedő BMW 320i xDrive, M Sport modell – Fotó: Automobile Bavaria
A pályázatba illeszkedő BMW 320i xDrive, M Sport modell – Fotó: Automobile Bavaria

Az Automobile Bavaria vezetősége a G4Media-nak kifejtette, hogy a teljes pályázati eljárás nyilvános volt, és hogy szó sem volt „dedikálásról”. A legelső kiírása senki sem jelentkezett, az ő cégük sem, mert a gyártótól nem kaptak garanciákat egy ekkora tétel leszállítására. Később viszont kaptak, így a másodikra már jelentkeztek. Mint mondták, őket is meglepte, hogy egyetlen cég sem pályázott rajtuk kívül.

Michael Schmidt köztudottan Klaus Iohannis elnök régi barátja, az elnök elismerte, hogy az évek során sokat segített neki. „Szoros kapcsolatot ápolok Schmidttel. Kevés barátom van. Nagyon jó ember. Igaz, hogy az ő cége adott a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatalnak egy BMW-t, amelyet kedvünkre használhattunk. Sok volt a találgatás a téma kapcsán. Most nincs kölcsönadva a városházának BMW” – mondta Iohannis 2014-ben a sajtónak.

Az elnökválasztási kampánya során Iohannis elismerte, hogy egy 60 négyzetméteres lakást bérelt Bukarestben Michael Schmidttől, amelyben kampány idején lakott.

Az Automobile Bavaria Kft. a BMW hivatalos romániai importőre, és a confidas.ro szerint Leonhard Georg Pfeffer és Michael Schmidt Horst német állampolgárok irányítják. 2021 októberében Michael Schmidt és felesége elkísérte Klaus Iohannist Németországba a Nagy Károly-díj átadó ünnepségére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!