Szorul a hurok: a belügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznak jövő héten a parlamentben

2022. október 16. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn vitatja meg a képviselőház a Lucian Bode belügyminiszter elleni egyszerű bizalmatlansági indítványt. A szavazást szerdán tartják.

A 'Biztonság és bizalom, vagy züllöttség és lopás. Bode miniszternek felelnie kell az okozott katasztrófáért' című egyszerű indítványt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje összesen 55 képviselője írta alá.

Eredetileg a múlt héten kellett volna megvitatnia a képviselőháznak, de a belügyminiszter kérésére jövő héten tűzik napirendre.

Az egyszerű indítvány aláírói Lucian Bode távozását kérik, mert szerintük a tárcavezetőnek nem sikerült megreformálnia a minisztériumot. Bode 'legnagyobb sikerének' azt tartják, hogy a rendőrséget 'a Klaus Iohannis államfő barátjának cégétől' megvásárolt 600 BMW-vel szerelik fel.

Az Europol európai rendőr szakszervezet azonban azzal vádolja a minisztériumot, hogy „dedikált” közbeszerzési pályázatot írt ki, mert a tenderfüzetben szereplő kritériumok miatt csak bizonyos BMW-modellek jöhettek szóba. Az Automobile Bavaria Kft-től, amelyet Klaus Iohannis elnök barátja, Michael Schmidt vezet, 98 millió lej (közel 20 millió euró) értékben vásárol a belügyminisztérium autókat.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke Facebook bejegyzésében arról ír, hogy mind a belügy-, mind a védelmi miniszternek mennie kellene, ugyanis félő, hogy miattuk Románia elszúrja a schengeni csatlakozást:

„Vasile Dîncu nehéz helyzetbe hoz minket, mint országot, vidáman és ravaszul ismételgetve a Putyin propaganda-kézikönyvéből tehetségtelenül kimásolt kijelentéseket. Még Klaus Iohannis is megérti, hogy ez komoly gondot jelent, mégsem tesz semmit. A belügyminisztériumban Lucian Bode támogatja a Iohannis barátja cégének szánt európai alapokból származó pályázatokat. A tetten ért miniszter sajtótájékoztatókra megy, és hazug kampányokat fizet.
Ilyen miniszterekkel a Ciucă-kormány ma szégyent vall az EU előtt, a NATO előtt, Románia bármelyik partnere előtt a civilizált világban. Ha schengeni csatlakozást akarunk, ha azt akarjuk, hogy tiszteletben tartsanak bennünket, Bodet és Dâncut ki kell rúgni. Sürgősen” – olvasható az USR-elnök bejegyzésében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!