Szorul a hurok: a belügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznak jövő héten a parlamentben

2022. október 16. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn vitatja meg a képviselőház a Lucian Bode belügyminiszter elleni egyszerű bizalmatlansági indítványt. A szavazást szerdán tartják.

A 'Biztonság és bizalom, vagy züllöttség és lopás. Bode miniszternek felelnie kell az okozott katasztrófáért' című egyszerű indítványt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje összesen 55 képviselője írta alá.

Eredetileg a múlt héten kellett volna megvitatnia a képviselőháznak, de a belügyminiszter kérésére jövő héten tűzik napirendre.

Az egyszerű indítvány aláírói Lucian Bode távozását kérik, mert szerintük a tárcavezetőnek nem sikerült megreformálnia a minisztériumot. Bode 'legnagyobb sikerének' azt tartják, hogy a rendőrséget 'a Klaus Iohannis államfő barátjának cégétől' megvásárolt 600 BMW-vel szerelik fel.

Az Europol európai rendőr szakszervezet azonban azzal vádolja a minisztériumot, hogy „dedikált” közbeszerzési pályázatot írt ki, mert a tenderfüzetben szereplő kritériumok miatt csak bizonyos BMW-modellek jöhettek szóba. Az Automobile Bavaria Kft-től, amelyet Klaus Iohannis elnök barátja, Michael Schmidt vezet, 98 millió lej (közel 20 millió euró) értékben vásárol a belügyminisztérium autókat.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke Facebook bejegyzésében arról ír, hogy mind a belügy-, mind a védelmi miniszternek mennie kellene, ugyanis félő, hogy miattuk Románia elszúrja a schengeni csatlakozást:

„Vasile Dîncu nehéz helyzetbe hoz minket, mint országot, vidáman és ravaszul ismételgetve a Putyin propaganda-kézikönyvéből tehetségtelenül kimásolt kijelentéseket. Még Klaus Iohannis is megérti, hogy ez komoly gondot jelent, mégsem tesz semmit. A belügyminisztériumban Lucian Bode támogatja a Iohannis barátja cégének szánt európai alapokból származó pályázatokat. A tetten ért miniszter sajtótájékoztatókra megy, és hazug kampányokat fizet.
Ilyen miniszterekkel a Ciucă-kormány ma szégyent vall az EU előtt, a NATO előtt, Románia bármelyik partnere előtt a civilizált világban. Ha schengeni csatlakozást akarunk, ha azt akarjuk, hogy tiszteletben tartsanak bennünket, Bodet és Dâncut ki kell rúgni. Sürgősen” – olvasható az USR-elnök bejegyzésében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!