Újabb fertőtlenítőszer-botrány: 46 kórházat vertek át hígított készítményekkel, a cég neve már a Hexi Pharma dossziéban is felmerült

2023. május 12. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelt Bukarest első kerületének bírósági ügyészsége egy ploieşti-i cég ellen, amely az ügyészek szerint hígított fertőtlenítőszereket adott el 46 kórháznak. Az Al Carina SRL nevű, ploieşti-i székhelyű céget folytatólagosan elkövetett csalással vádolják, írja az Agerpres.

Az ügyészség pénteki közleménye értelmében 2018. december 7. és 2019. augusztus 1. között a vállalat 46 kórház vezetőségét tévesztette meg, hamis adatokat közölve az egészségügyi intézményekben használt Lozopren Plus AFb, Triton Rapid AFb és Oxidice S-Des nevű fertőtlenítőszerek hatóanyag-koncentrációjára és baktériumölő hatására vonatkozóan. A cég összesen 1.006.405 lej kárt okozott a kórházaknak, amelyek vásároltak a nem megfelelő fertőtlenítőszerekből. Ezek között található a szív- és érrendszeri betegségek bukaresti sürgősségi intézete, a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézet, a bukaresti egyetemi sürgősségi kórház és több megyei kórház.

Az Al Carina SRL cég neve a 2016-os Hexi Pharma-botrány idején is felmerült, tulajdonosa Dan Cruceanu üzletember, a 2021-ben benyújtott utolsó mérlegében 12 alkalmazottat, 18 millió lejes forgalmat és 6,3 millió lejes nyereséget tüntettek fel.

A Hexi Pharma-per vádlottjait egyébként 2023 márciusában mentették fel, nem azért, mert vétlennek találták őket, hanem azért, mert az ellenük felhozott, összesen 340 csalási bűncselekmény a lassú eljárás következtében elévült. Ez volt az esetenként ezerszeresére hígított fertőtlenítőszerek ügye, ami a Colectiv-tűzvész után kórházi fertőzéseknek köszönhető halálesetek kapcsán 2016-ban robbant.

Egy oknyomozó újságíró kiderítette, hogy a piacvezető Hexi Pharma többszörösen hígított fertőtlenítőszereket szállított a romániai kórházaknak, a páciensek tízezreinek életét sodorva veszélybe. A Hexi Pharma cég ellen ügyészségi eljárás indult, a legfőbb ügyészség arra készült, hogy a csalással gyanúsított főrészvényes előzetes letartóztatását kérje a bíróságtól. Erre azonban nem került sor, mert Dan Condrea egy egyenes országúton nagy sebességgel, fékezés nélkül az útszéli fáknak vezette cége egyik autóját, amelyben egyedül ült, és szörnyethalt. Mivel arca felismerhetetlenné vált, ruhája és a helyszínen talált iratok alapján azonosították.

Az ügyészek szerint a Hexi Pharma 2010. június elseje és 2016. május 16-a között Románia csaknem minden nagy egészségügyi intézményének hamisított, hatástalan fertőtlenítőszereket adott el, meghiúsítva ezzel a kórházi fertőzések megelőzését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!