A bukaresti főügyészség elé vonulnak a Colectiv-tűzvészre emlékezők

2022. október 30. – 11:26

A bukaresti főügyészség elé vonulnak a Colectiv-tűzvészre emlékezők
Megemlékezők az áldozatok fényképeivel 2021. október 30-án Bukarestben – Andrei Pungovschi/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hét éve tört ki a bukaresti Colectiv klubban az a tűzvész, amely 65 személy halálát okozta, ennek emlékére vasárnap este a tragédia helyszínétől a főügyészség épülete elé vonulnak az emlékezők. Ezzel jelzik, hogy szerintük máig nem szolgáltattak igazságot az ügyben.

A felvonulás vasárnap este hat órakor kezdődik az egykori Colectiv klub előtt, innen az áldozatok fényképeit felmutatva vonulnak át a résztvevők főügyészség elé, „hogy az intézmény döntéshozóit emlékeztessék arra, hogy miért járnak be dolgozni és hogy felelősségük az igazságszolgáltatás” – közölték a szervezők, a Corupţia ucide, az Iniţiativa România és a Geeks For Democracy civil szervezetek a News.ro szerint.

A 2015. október 30-án, a Goodbye to Gravity zenekar koncertjén kitört tűzvész nyomán 65-en haltak meg és több mint 150-en megsérültek. 27 fiatal még aznap éjjel vesztette életét, további 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A felvonulás kezdeményezői szerint az eset óta megpróbálták a közvélemény figyelmét elterelni arról, hogy az egészségügyi rendszer és hatóságok döntései több áldozatot szedtek, mint a tűzvész maga. Mint hangsúlyozták, az égési sérültekre szakosodott kórházak, a kórházi fertőzések és a tűzvédelmi előírások betartása nélkül működő épületek problémáját hét éve nem sikerült megoldani.

A Colectiv-perben többek között Cristian Popescu-Piedone, Bukarest 4. kerületének volt polgármestere, a Colectiv klubot működtető tulajdonosok, két tűzoltó, két pirotechnikus, a tűzijátékkal foglalkozó cégnek a képviselői, a városháza tisztviselői voltak a vádlottak. Mint ismert, a bukaresti törvényszék 2019 decemberében hozta meg az elsőfokú ítéletet, majd többszöri halasztás után, 2022. május 12-én született jogerős döntés.

A bukaresti táblabíróság többnyire valamelyest enyhítette az alapfokon eljáró bukaresti törvényszék által kiszabott büntetéseket. A klub üzemeltetőit és a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokat így is 6 és 11 év közötti, a szórakozóhely működését engedélyező volt 4. kerületi polgármestert, Cristian Popescu-Piedonét pedig 4 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Emellett összesen 64 millió euró kártérítést ítélt meg a bíróság.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!