Șoșoacă erőlteti az oroszpártiságot: állandó vendég a bukaresti orosz nagykövetség rendezvényein

2023. május 4. – 18:28

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepő kijelentéseket tett az elmúlt időszakban Diana Șoșoacă, aki először az egykori Román Királyság ma Ukrajnához tartozó területeinek törvény általi annektálását követelte, majd Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítése érdekében nyújtott be törvényjavaslatot.

Ezúttal a román szenátus az intézmény honlapján közzétett közleményben jelentette be, hogy részt vesz az orosz nagykövetség által „a második világháborúban a tengelyhatalmak felett aratott szövetséges győzelem 78. évfordulója alkalmából” szervezett fogadáson. Șoșoacă Ukrajna megszállása után is rendszeres vendége maradt az orosz nagykövetség rendezvényeinek, az ott készült fotók tanúsága szerint a kiemelt vendégek között foglal helyet.

A közlemény szerint a bukaresti orosz nagykövetség Valerij Kuzmin nagykövet úr útján meghívást küldött Diana Iovanovics-Șoșoacă szenátor parlamenti kabinetjének, és a szenátor asszony „a rá jellemző párbeszéd és nyitottság szellemében úgy döntött, hogy elfogadja a meghívást, és részt vesz országaink történelmének ezen emblematikus eseményén”.

Az eseményen való részvételt azzal indokolják, hogy a fogadás jó alkalom a párbeszéd újrakezdésére azokban a kényes kérdésekben, amelyek továbbra is megoldatlanok, és amelyek még mindig bizalmatlanságot keltenek a román és az orosz nép között.

„Az erős Románia olyan Románia, amely képes a párbeszédre és a nyitottságra, a tárgyalásra és a megerősítésre, túl a globalista hatalmi központok által szabott korlátokon, amelyek érdekei nem esnek egybe a román vagy az orosz nép érdekeivel” – olvasható a szenátus honlapján közzétett szövegben.

Február elején a szenátor a bukaresti orosz nagykövetség által az orosz diplomaták napja alkalmából rendezett fogadáson is megjelent. Az esemény házigazdája akkor is Valerij Kuzmin nagykövet volt, és tájékoztatót tartott a vendégek számára Oroszország „különleges katonai műveletéről” Ukrajnában, valamint kiállítást nyitott meg a donbászi, zaporozsjei és herszoni fotókból. Ugyanakkor bemutatták a „Hazafias háború győzelmének 210. évfordulójára” szánt képeket is. Șoșoacă 2022 novemberében is ott volt az orosz nagykövetségen, hogy megünnepelje Oroszország nemzeti egységének napját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!