Törvényjavaslatot nyújtott be Șoșoacă, amellyel Romániához csatolna ukrajnai régiókat

2023. március 22. – 15:05

Törvényjavaslatot nyújtott be Șoșoacă, amellyel Romániához csatolna ukrajnai régiókat
Diana Șoșoacă szenátor a bukaresti parlamentben – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Az egykori Román Királyság ma Ukrajnához tartozó területeinek törvény általi annektálását követeli Diana Șoșoacă szenátor. Hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be a szenátushoz „az 1989 decemberét követő legnagyobb árulás visszacsinálására”, amin ő valójában az ukrán-román jószomszédi kapcsolatokról szóló alapszerződés megkötését érti, írja a Hotnews. A portál emlékeztet: a szélsőjobboldali AUR színeiben mandátumot szerzett, jelenleg független szenátor gyakori vendég Oroszország romániai nagykövete, Valerij Kuzmin rendezvényein.

Az egyébként jogi végzettséggel rendelkező Șoșoacă törvényjavaslatában azt indítványozza, hogy Románia azonnal mondja fel a Románia és Ukrajna közötti jószomszédi kapcsolatokról és együttműködésről szóló szerződést, illetve hogy annektálja azokat a régiókat, amelyek korábban Romániához tartoztak, azaz Észak-Bukovinát, Hertát, Budzsákot, a történelmi Máramarost és a Kígyószigetet „a nemzeti egység természetes és törvényes jogából kiindulva”. A jelek szerint Máramaros megye azon, kárpátaljai részeit is szeretné Romániához csatolni, amelyek korábban soha nem tartoztak román fennhatóság alá. „Vissza akarjuk szerezni a körülbelül egymilliós román lakosság kulturális identitását, hagyományait, szokásait és vallását” – érvelt a tervezete mellett a szenátor.

Beszélt továbbá „az ukrán államnak a román állam és az ideiglenesen megszállt területeken élő román nemzetiségűek iránti megvetéséről és gúnyolódásáról, amelyet a nemzeti kisebbségekről szóló törvény 2022-es elfogadása fejez ki”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!