Törvényjavaslatot nyújtott be Șoșoacă, amellyel Romániához csatolna ukrajnai régiókat

2023. március 22. – 15:05

Törvényjavaslatot nyújtott be Șoșoacă, amellyel Romániához csatolna ukrajnai régiókat
Diana Șoșoacă szenátor a bukaresti parlamentben – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Az egykori Román Királyság ma Ukrajnához tartozó területeinek törvény általi annektálását követeli Diana Șoșoacă szenátor. Hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be a szenátushoz „az 1989 decemberét követő legnagyobb árulás visszacsinálására”, amin ő valójában az ukrán-román jószomszédi kapcsolatokról szóló alapszerződés megkötését érti, írja a Hotnews. A portál emlékeztet: a szélsőjobboldali AUR színeiben mandátumot szerzett, jelenleg független szenátor gyakori vendég Oroszország romániai nagykövete, Valerij Kuzmin rendezvényein.

Az egyébként jogi végzettséggel rendelkező Șoșoacă törvényjavaslatában azt indítványozza, hogy Románia azonnal mondja fel a Románia és Ukrajna közötti jószomszédi kapcsolatokról és együttműködésről szóló szerződést, illetve hogy annektálja azokat a régiókat, amelyek korábban Romániához tartoztak, azaz Észak-Bukovinát, Hertát, Budzsákot, a történelmi Máramarost és a Kígyószigetet „a nemzeti egység természetes és törvényes jogából kiindulva”. A jelek szerint Máramaros megye azon, kárpátaljai részeit is szeretné Romániához csatolni, amelyek korábban soha nem tartoztak román fennhatóság alá. „Vissza akarjuk szerezni a körülbelül egymilliós román lakosság kulturális identitását, hagyományait, szokásait és vallását” – érvelt a tervezete mellett a szenátor.

Beszélt továbbá „az ukrán államnak a román állam és az ideiglenesen megszállt területeken élő román nemzetiségűek iránti megvetéséről és gúnyolódásáról, amelyet a nemzeti kisebbségekről szóló törvény 2022-es elfogadása fejez ki”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!