Șoșoacă most Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítése érdekében nyújtott be törvényjavaslatot

2023. március 31. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az egykori Román Királyság ma Ukrajnához tartozó területeinek törvény általi annektálását követelte, Diana Șoșoacă szenátor újabban Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítése érdekében nyújtott be törvényjavaslatot, írja a Hotnews.

A Valerij Kuzmin, Oroszország romániai nagykövetének rendezvényein gyakorta vendégeskedő szenátor azzal érvelt, hogy Romániának ezt az ukrajnai területek annektálásával együtt kell megtárgyalnia. Szerinte Ukrajna illegálisan bitorolja területeit, ezért az országnak mihamarabb tárgyalóasztalhoz kell ülnie Moldovával és a világ vezetőivel a két ország egyesítése, és Nagy-Románia létrehozása érdekében.

A szélsőjobboldali AUR színeiben mandátumot szerzett, jelenleg független szenátor sürgősségi eljárásban kérte törvénytervezetének elfogadását.

Ukrajna már korábban szankciók bevezetését kezdeményezte Diana Șoșoacă ellen, mert szerintük a szenátor veszélyt jelent az ország nemzetbiztonságára.

Az ezt kiváltó törvényjavaslatában Șoșoacă azt indítványozta, hogy Románia azonnal mondja fel a Románia és Ukrajna közötti jószomszédi kapcsolatokról és együttműködésről szóló szerződést, illetve hogy annektálja azokat a régiókat, amelyek korábban Romániához tartoztak, azaz Észak-Bukovinát, Hertát, Budzsákot, a történelmi Máramarost és a Kígyó-szigetet. A szenátor Máramaros megye azon kárpátaljai részeit is szeretné Romániához csatolni, amelyek korábban soha nem tartoztak román fennhatóság alá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!