Május 1-től érvénybe lép a tej fogyasztói árának csökkentése

2023. május 1. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

A kiskereskedők és a feldolgozók közötti megállapodás értelmében, a mai naptól csökken a tej ára, írja a Digi 24.

A kormány, a feldolgozók és a nagy áruházláncok képviselői abban állapodtak meg, hogy hat hónapra csökkentik a tej fogyasztói árát május elsejétől. A Versenytanács a termelőkkel és a kereskedőkkel a romániai származású tej fogyasztói árának legalább 20 százalékos csökkentését helyezte kilátásba.

Arról a jelenségről, hogy Romániában magasabb a tej ára mint több európai országban, korábban Mikló Pétert, a Keresztúri tejszövetkezet értékesítési igazgatóját kérdeztük.

„A mi szerepünk az, hogy úgy irányítsuk az érintett szereplőket, hogy ne kockáztassák a versenyszabályok megsértését, azaz az önkéntes megállapodás a meghatározott paramétereken belül valósuljon meg: a tárgyalások kétoldalúak legyenek az egyes beszállítók és az egyes kiskereskedők között, akiknek lehetőségük van legalább 10%-os árengedményt alkalmazni” – közölte korábban a Versenytanács.

Abban bíznak, hogy az intézkedés hatására a tejfogyasztás növekedni, az infláció pedig idővel csökkenni fog.

A Versenytanács a felelős intézményekkel, például a fogyasztóvédelmi hatósággal (ANPC) együtt fogja nyomon követni ezt a kezdeményezést, és az élelmiszerárakat megjelenítő online platformot, az Food Price monitor-ot fogja használni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!