Május 1-től érvénybe lép a tej fogyasztói árának csökkentése

2023. május 1. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

A kiskereskedők és a feldolgozók közötti megállapodás értelmében, a mai naptól csökken a tej ára, írja a Digi 24.

A kormány, a feldolgozók és a nagy áruházláncok képviselői abban állapodtak meg, hogy hat hónapra csökkentik a tej fogyasztói árát május elsejétől. A Versenytanács a termelőkkel és a kereskedőkkel a romániai származású tej fogyasztói árának legalább 20 százalékos csökkentését helyezte kilátásba.

Arról a jelenségről, hogy Romániában magasabb a tej ára mint több európai országban, korábban Mikló Pétert, a Keresztúri tejszövetkezet értékesítési igazgatóját kérdeztük.

„A mi szerepünk az, hogy úgy irányítsuk az érintett szereplőket, hogy ne kockáztassák a versenyszabályok megsértését, azaz az önkéntes megállapodás a meghatározott paramétereken belül valósuljon meg: a tárgyalások kétoldalúak legyenek az egyes beszállítók és az egyes kiskereskedők között, akiknek lehetőségük van legalább 10%-os árengedményt alkalmazni” – közölte korábban a Versenytanács.

Abban bíznak, hogy az intézkedés hatására a tejfogyasztás növekedni, az infláció pedig idővel csökkenni fog.

A Versenytanács a felelős intézményekkel, például a fogyasztóvédelmi hatósággal (ANPC) együtt fogja nyomon követni ezt a kezdeményezést, és az élelmiszerárakat megjelenítő online platformot, az Food Price monitor-ot fogja használni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!