Olcsóbb lehet a tej a következő hat hónapban

2023. április 12. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai tejtermelő gazdák idén két részletben 43,6 millió eurót kapnak az ukrajnai háború okozta veszteségek kompenzálására – írja a G4Media a kormány keddi közleménye alapján. Ugyanakkor a kormány, a feldolgozók és a nagy áruházláncok képviselői megállapodtak abban, hogy hat hónapra csökkentik a tej fogyasztói árát. A tej árának az alakulásával ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.

Az első kifizetésekre 2023. május 15-től kerül sor a tejtermelők által 2023. március 23-ig benyújtott 21,6 millió euró értékű kérelmekre. A 22 millió eurós második részletet 2023 második felében fizetik ki.

A tej árának hat hónapos csökkentésével a tej iránti keresletet is szeretnék élénkíteni, ami implicit módon támogatja a gazdákat és a feldolgozókat.

Ugyanakkor a tejfogyasztás (és az egészséges táplálkozás) ösztönzése érdekében a kormány a következő tanévtől bővíti és fejleszti az iskolai tej-kifli programot, és a közlemény szerint így nem csak heti három nap, hanem minden nap fogyaszthatnak tejet a tanulók. Ugyanakkor a gyerekeknek juttatott csomag árának aktualizálására, illetve a beszerzési eljárás egyszerűsítésére is ígéretet tettek. A kormány arra is készül, hogy növelje azon iskolák számát, ahol a meleg ebéd programot működtetik. A programról egyébként itt írtunk részletesen.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!