300 ezer euró kártérítést kaphat egy kórházi fertőzésben meghalt beteg családja Kolozsváron

2023. április 28. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

300 ezer euró kártérítést ítélt meg csütörtökön a Kolozs megyei törvényszék egy kórházi fertőzés miatt meghalt férfi családjának, számolt be a Monitorul de Cluj hírportál. A döntés nem jogerős, 30 napon belül megfellebbezhető.

Marcel Bali 2017 januárjában agyi érrendszeri aneurizma miatt került a Kolozs megyei kórház idegsebészeti osztályára, ahol egy műtét során agykatéterrel, pontosabban külső kamrai drainnel látták el. A katétert 9 alkalommal helyezték át, a kezelés során fertőződhetett meg a férfi az Acinetobacter baumanni nevű multirezisztens baktériummal. A páciens 2017. április 3-án hunyt el.

A törvényszéki orvos szakértői véleménye szerint az idegsebészeti beavatkozást helyesen végezték el, de „a műtét utáni ellátást nehezítette az antibiotikum-rezisztens Acinetobacter baumannii okozta nozokomiális fertőzés, amely a külső kamrai drain pozicionálására és újrapozícionálására irányuló ismételt beavatkozásokkal áll összefüggésben.”

A hat éven át húzódó perben csütörtökön döntött a Kolozs megyei törvényszék, részben megváltoztatva a kolozsvári bíróság korábbi döntését, és ezzel összesen 300 ezer euró erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezve a kórházat. Az ítélet 30 napon belül megfellebbezhető.

A Kolozs Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházat 2022 őszén több szülő vádolta azzal, hogy újszülött gyermekeik kórházi fertőzés miatt haltak meg. A Maros Megyei Klinikai Kórház intenzív osztálya pedig ősszel ideiglenesen bezárt, miután öt 70 év feletti beteg életét vesztette, miután állapotukat két veszélyes baktériumfaj által okozott fertőzés súlyosbította. Kórházi fertőzések ugyanakkor a modern, jól működő kórházakban is kialakulhatnak, mondta korábban a Transtelexnek Székely Edit mikrobiológus. A szakértő szerint a kórházi fertőzéseknek csupán 20 százaléka előzhető meg, viszont ehhez elengedhetetlen a fertőzések felismerése, követése és korrekt jelzése a kórházak részéről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!