Több újszülött meghalt egy kolozsvári kórházban, a szülők feljelentést tettek

2022. október 13. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

Mulasztással vádolja a Kolozs Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházat több szülő, akik azt állítják, hogy újszülött gyermekeik tisztázatlan körülmények között haltak meg.

Három haláleset miatt jelentették fel a kolozsvári egészségügyi intézményt, ebből két esetben szerepel fertőzés az orvosi levélben. Egyelőre csak a kórház szóvivője szólalt meg, ő elhárította a felelősséget. Az egyik szülő panaszt tett az egészségügyi minisztériumnál, a tárca belső vizsgálat indítására utasította a kórházat, derül ki az Antena1 hírtelevízió riportjából.

Elfogyott a vérvételhez szükséges kémcső, így találomra adtak antibiotikumot

Súlyos vádakat fogalmazott meg az Antena1-nek egy apa, akinek a kislánya, Alexandra a kolozsvári kórház intenzív osztályán hunyt el. A férfi szerint a koraszülött gyermek állapota hat napig stabil volt, ezután azonban áthelyezték az intenzív osztályra, és arról tájékoztatták a szülőket, hogy bakteriális fertőzése van. Kezelésként találomra kapott 2-3 fajta antibiotikumot, ugyanis a kórház kifogyott a vérvételhez szükséges kémcsőből, állítja az apa. A helyzetet az orvosi levél is leírja.

A besztercei szülők ráadásul azért kérték, hogy gyermeküket Kolozsváron kezeljék, mert jobb ellátásban reménykedtek.

További két elhunyt csecsemő szülei tettek feljelentést

Alexandrával egy kórteremben különítették el néhány napra Emanuelt is, aki egy héttel később szintén meghalt. Édesanyja azt állítja, hogy fiát antibiotikummal kezelték, de bakteriális fertőzésről sehol sincs szó a hivatalos papírokban, és sokáig csak azt mondták neki, hogy a gyermeke vérszegény.

Egy hetes korában halt meg Elias, aki az orvosi levél szerint E. coli-fertőzést kapott el az édesanyjától. Ő viszont azt állítja, hogy a fertőzést a kórházban szedte össze, amit a beutaláskor végzett vizeletvizsgálat eredményével is alátámaszt. A kisfiú a kolozsvári Gyermekkórházban halt meg, ahová mellkascsapolásra küldték. A család jelenleg a boncolás eredményét várja.

Teodora Toma ügyvéd az Antena1 hírtelevíziónak elmondta, a szülők nevében három feljelentést tett a rendőrségen gondatlanságból elkövetett emberölésért.

Sem a kórház újszülött osztályának vezetője, sem a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság nem nyilatkozott egyelőre az Antena1 megkeresésére. A kórház szóvivője elismerte, hogy a kórházi fertőzések problémája létezik, de azt is hozzátette, hogy a szülők jobban vigyázhattak volna és a kórház minden tőle telhető intézkedést megtesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!