Öt beteg halhatott meg kórházi fertőzés miatt a Maros Megyei Klinikai Kórházban az elmúlt napokban

2022. október 15. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban a Maros Megyei Klinikai Kórházban hat kórházi fertőzéses esetet jegyeztek, öt beteg meghalt a fertőzés miatt – közölte szombati marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Adriana Pistol egészségügyi államtitkár, amelyről az Agerpres számolt be.

Tájékoztatása szerint az elhunyt betegeket korábban többször is kezelték kórházban, több műtéten is átestek, és antibiotikumoknak ellenálló kórokozók fertőzték meg őket.

Az államtitkár elmondta, hogy az esetekről pénteken értesült, és úgy döntött, hogy sürgősen Marosvásárhelyre utazik egyeztetni a kórház vezetőségével a teendőkről.

Beszámolója szerint a szombati ellenőrzéseken kiderült, hogy a kórház intenzív osztálya „nem nyújt optimális feltételeket” a betegellátáshoz. Kórtermeiben már csütörtök óta szünetel a betegfelvétel, és elkezdték a fertőtlenítésüket. A pácienseket ideiglenesen más kórtermekbe költöztetik.

Az államtitkár elmondta, hogy az intenzív osztályon ápolt összes betegen bakteriológiai szűrést végeznek, hogy feltárják az esetleges további kórházi fertőzéseket. Emellett döntés született arról, hogy ezentúl szűrik az intenzív osztály személyzetét és az újonnan felvett pácienseket is.

Adriana Pistol a sajtótájékoztatón megjegyezte: a Maros Megyei Klinikai Kórház a kis számú hazai egészségügyi intézmények közé tartozik, amelyek jelentik a kórházi fertőzéses eseteket.

„Szeretném tájékoztatni Maros megye lakóit, hogy a kórház mindent megtesz a további fertőzéses esetek megelőzéséért. A lakosságnak bíznia kell ebben az egészségügyi intézményben, annál is inkább, mivel itt nagy nyitottságot tapasztaltunk a betegellátás a lehető legnagyobb mértékű javítására” – jelentette ki az államtitkár.

Az esetekkel kapcsolatban az intézmény is közleményt tett közzé Facebook-oldalán, amelyben ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy ebben a pillanatban nem állapítható meg teljes bizonyossággal ok-okozati összefüggés a kórházi fertőzés és az elhalálozások között. Az intézmény az államtitkárhoz hasonlóan szintén rámutat, hogy az elhunytak mindegyikénél súlyos patológiás előzményekkel, hosszú, esetenként 30 napot is meghaladó kórházi kezelésekkel kell számolni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!