Közoktatási törvénytervezet: több olyan részlet módosult, amit az egyházak kifogásoltak

2023. április 26. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Módosult a pedagógusok kötelességeit soroló cikkely sokszínűségre vonatkozó része a közoktatási törvénytervezetben a képviselőház tanügyi bizottságának szerdai vitáján. Elfogadták ugyanakkor azt a módosító javaslatot, hogy a humán osztályok diákjai hittanból is érettségizhessenek.

A képviselőház tanügyi bizottsága megszavazta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) módosító indítványát, így ahelyett, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak kötelességük a sokszínűséget „oktatási erőforrásként” bemutatni a gyerekeknek annak érdekében, hogy a tanulókban befogadó és toleráns hozzáállást alakítsanak ki, az új változatban az szerepel, hogy kötelességük tiszteletben tartani a sokszínűséget annak érdekében, hogy a tanulókban befogadó és toleráns hozzáállást alakítsanak ki, számolt be az Agerpres.

A bizottsági vitán Ioan Cupşa liberális képviselő kifejtette: nem érti, hogyan lehet a sokszínűséget „oktatási erőforrásnak” tekinteni. „A befogadó hozzáállást kell előmozdítanunk az iskolákban” – jelentette ki.

Az Agerpres szerint a képviselőház tanügyi bizottsága szerdán elfogadta azt a módosító javaslatot is, hogy a társadalomtudományi és filológia profilú osztályok diákjai hittanból is érettségizhessenek.

Egy másik elfogadott módosító javaslat szerint a diákok beiratkozása a hittanórákra a szülő/törvényes képviselő írásbeli kérésére történik. A döntés módosításához szintén írásbeli kérelem kell. Ha a tanuló nem vesz részt a hittanórákon, a tanulmányi helyzetét a tantárgy figyelembe vétele nélkül zárják le. Ugyanez vonatkozik azokra a tanulókra is, akiknek objektív okokból nem biztosították a feltételeket a hittanórák látogatásához. Az a tanuló, aki nem vesz részt a hittanórákon, a tanítási órák idején nem hagyhatja el az iskola területét.

A hittant kizárólag szakképzett pedagógusok oktathatják az iskolákban – írja elő egy másik elfogadott javaslat.

A közoktatási törvény tervezete több olyan ponton módosult a képviselőházi szakbizottságban, amelyet korábban a Román Ortodox Egyház kifogásolt a tanügyminiszternek küldött levélben, amelyet a romániai vallási felekezetek vezetőinek többsége aláírt, köztük az erdélyi magyar történelmi egyházak három főpásztora is. Még mielőtt módosították a sokszínűség „oktatási erőforrásként” való bemutatására vonatkozó mondatot, megváltoztatták a sokszínűség meghatározását is. A hittan bevezetését az érettségi tantárgyak közé szintén az egyházak kérték, mert szerintük diszkrimináció, hogy hittanból nem lehet érettségizni.

Arról, hogy valójában mit is kifogásoltak az egyházak a tanügyi törvényben, Szilágyi Botond itt írt véleménycikket a Transtelexen. De tiltakozott az egyházak állásfoglalása ellene a Tanulók Országos Tanácsa, illetve román és magyar civil szervetek is, így például a Pluralizmus Erdélyben csoport tagjai, akik online petíciót is indítottak ez ügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!