Nem tűnt el, de módosult a sokszínűség meghatározása a közoktatási törvény tervezetében

2023. április 21. – 16:17

Nem tűnt el, de módosult a sokszínűség meghatározása a közoktatási törvény tervezetében
A MozaiQ Egyesület tüntetése az LMBT-ellenes törvénytervezet ellen Bukarestben, 2022 októberében – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Változott a sokszínűség meghatározása a közoktatási törvény tervezetében: az „identitásbeli” szót „vallásira” cserélték, miután csütörtökön a képviselőház tanügyi bizottsága elfogadta az erre vonatkozó módosítási javaslatot. Ligia Deca tanügyminiszter pénteken azt mondta, jó, hogy a sokszínűség alapelv marad a romániai oktatási rendszerben, írta az Agerpres hírügynökségre hivatkozva a G4media.

A kormány változatában a közoktatás alapelveit meghatározó 2. cikkely b pontja a sokszínűséget így határozza meg: „a különböző kulturális, etnikai, identitásbeli és kulturális különbségek, az érzékenység és empátia tiszteletben tartása és értékként való elismerése, valamint az egyéni és kollektív önkép erősítése és fejlesztése”, ehhez képest a módosított változat így hangzik: „a különböző kulturális, etnikai, vallási és kulturális különbségek, az érzékenység és empátia tiszteletben tartása és értékként való elismerése, valamint az egyéni és kollektív önkép erősítése és fejlesztése”.

A csütörtökön jóváhagyott módosítás után a sokszínűség meghatározása nagyon keveset változott, mondta pénteken a tanügyminiszter. „Nagyon jó, hogy a sokszínűség továbbra is a román oktatási rendszer alapelve marad, úgy, ahogyan azt érteni kell, minden olyan sajátossággal együtt, amelyet a gyermekek nem tudnak befolyásolni, és amely nem akadályozhatja meg őket abban, hogy hozzáférjenek az oktatáshoz” – mondta Ligia Deca.

A tanügyminiszter hozzátette, hogy a felekezeti oktatásra vagy az egyházak közoktatási szerepére vonatkozó cikkelyeket még meg kell vitatni és meg kell találni a legjobb középutat.

A sokszínűség támogatása megjelenik a közoktatási törvény tervezetében a pedagógusok kötelezettségei között is. Ennek a két paragrafusnak, illetve a „nemi orientáció” fogalmának a törlését kérte korábban a Román Ortodox Egyház. A folyamodványt a romániai vallási felekezetek vezetőinek többsége aláírta, köztük az erdélyi magyar történelmi egyházak három főpásztora is.

A tanügyminiszter április elején ígéretet tett arra, hogy a közoktatási törvény tervezete nem fogja tartalmazni a „szexuális sokszínűség” kifejezést, sem pedig a nemi ideológiára utaló bármilyen megfogalmazást.

Arról, hogy valójában mit is kifogásoltak az egyházak a tanügyi törvényben, Szilágyi Botond itt írt véleménycikket a Transtelexen. De tiltakozott az egyházak állásfoglalása ellene a Tanulók Országos Tanácsa, illetve román és magyar civil szervetek is, így például a Pluralizmus Erdélyben csoport tagjai, akik online petíciót is indítottak ez ügyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!