A Tanulók Országos Tanácsa nem ért egyet az egyházak tanügyi javaslataival

2023. március 16. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tartják jó ötletnek a hittan bevezetését az érettségi tantárgyak közé a sokszínűség és a befogadás tiszteletben tartásának megkérdőjelezését pedig szerintük riasztó, jelentette ki csütörtökön a Tanulók Országos Tanácsának (CNE) nevében a szervezet elnöke. Miruna Croitoru arra a levélre reagált, amelyben a Román Ortodox Egyház megfogalmazta a tanügyi törvények tervezetével kapcsolatos álláspontját, és amelyet a romániai egyházak vezetőinek többsége aláírt.

Nem lenne igazán előnyös a diákok számára, ha a romániai egyházak javaslatának megfelelően választható tantárgyként hittanból is érettségizhetnének, közölte a CNE elnöke az Agerpres szerint. Miruna Croitoru riasztónak tartja, hogy a romániai felekezetek vezetői az oktatási minisztériumhoz eljuttatott közös állásfoglalásukban megkérdőjelezték a társadalom két alapelvének – a sokszínűségnek és a befogadásnak – a tiszteletben tartását.

Szerinte azért nincs értelme besorolni a hittant a választható érettségi tantárgyak közé, mert tekintettel a vallási meggyőződések sokaságára, a vizsgázókat nem lehetne egységesen értékelni. „Hogyan lehet a hitet (...) 1-től 10-ig terjedő jegyekkel osztályozni?” – idézte a közlemény a diákvezetőt.

A CNE szerint Románia az egyetlen európai ország, ahol a gyerekek hittanoktatásból való felmentését kérvényezniük kell a szülőknek, míg az összes többi országban ez a tárgy az opcionális tantárgyak egyike.

„E szerint annak ellenére, hogy Romániában az oktatásnak egy világi, demokratikus és független rendszeren kellene alapulnia, még mindig alapvető fontosságúnak tartják ezt a tantárgyat, és ritkák azok az esetek, amikor a diákok lemondanak róla” – olvasható a közleményben.

A diákszervezet leszögezte azt is: támogatja a befogadás, a sokszínűség és a megkülönböztetésmentesség elvét az iskolákban.

Közleményükben arra utaltak, hogy a Román Ortodox Egyház (BOR) és a több romániai vallási felekezet károsnak tartja a közoktatási törvény tervezetének azt az előírását, amely szerint a romániai iskoláknak a szexuális sokszínűség elfogadására kell nevelniük a diákokat. Ezt az álláspontot a tanügyminisztériumnak címzett levélben fogalmazták meg, amelyben több javaslatot is tettek, többek között azt is, hogy a hittan legyen választható érettségi tantárgy.

A témában csütörtökön a Pluralizmus Erdélyben csoport is állásfoglalást fogalmazott meg és online aláírásgyűjtést indított, mint írták, elfogadhatatlannak tartják, hogy több romániai egyház az oktatás sokszínűsége és a toleranciára nevelés ellen, illetve a szexuális kisebbségek elnyomása és elnémítása jegyében lép fel azzal, hogy aláírták a Román Ortodox Egyház oktatási törvénytervezettel kapcsolatos levelét.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!