A Tanulók Országos Tanácsa nem ért egyet az egyházak tanügyi javaslataival

2023. március 16. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tartják jó ötletnek a hittan bevezetését az érettségi tantárgyak közé a sokszínűség és a befogadás tiszteletben tartásának megkérdőjelezését pedig szerintük riasztó, jelentette ki csütörtökön a Tanulók Országos Tanácsának (CNE) nevében a szervezet elnöke. Miruna Croitoru arra a levélre reagált, amelyben a Román Ortodox Egyház megfogalmazta a tanügyi törvények tervezetével kapcsolatos álláspontját, és amelyet a romániai egyházak vezetőinek többsége aláírt.

Nem lenne igazán előnyös a diákok számára, ha a romániai egyházak javaslatának megfelelően választható tantárgyként hittanból is érettségizhetnének, közölte a CNE elnöke az Agerpres szerint. Miruna Croitoru riasztónak tartja, hogy a romániai felekezetek vezetői az oktatási minisztériumhoz eljuttatott közös állásfoglalásukban megkérdőjelezték a társadalom két alapelvének – a sokszínűségnek és a befogadásnak – a tiszteletben tartását.

Szerinte azért nincs értelme besorolni a hittant a választható érettségi tantárgyak közé, mert tekintettel a vallási meggyőződések sokaságára, a vizsgázókat nem lehetne egységesen értékelni. „Hogyan lehet a hitet (...) 1-től 10-ig terjedő jegyekkel osztályozni?” – idézte a közlemény a diákvezetőt.

A CNE szerint Románia az egyetlen európai ország, ahol a gyerekek hittanoktatásból való felmentését kérvényezniük kell a szülőknek, míg az összes többi országban ez a tárgy az opcionális tantárgyak egyike.

„E szerint annak ellenére, hogy Romániában az oktatásnak egy világi, demokratikus és független rendszeren kellene alapulnia, még mindig alapvető fontosságúnak tartják ezt a tantárgyat, és ritkák azok az esetek, amikor a diákok lemondanak róla” – olvasható a közleményben.

A diákszervezet leszögezte azt is: támogatja a befogadás, a sokszínűség és a megkülönböztetésmentesség elvét az iskolákban.

Közleményükben arra utaltak, hogy a Román Ortodox Egyház (BOR) és a több romániai vallási felekezet károsnak tartja a közoktatási törvény tervezetének azt az előírását, amely szerint a romániai iskoláknak a szexuális sokszínűség elfogadására kell nevelniük a diákokat. Ezt az álláspontot a tanügyminisztériumnak címzett levélben fogalmazták meg, amelyben több javaslatot is tettek, többek között azt is, hogy a hittan legyen választható érettségi tantárgy.

A témában csütörtökön a Pluralizmus Erdélyben csoport is állásfoglalást fogalmazott meg és online aláírásgyűjtést indított, mint írták, elfogadhatatlannak tartják, hogy több romániai egyház az oktatás sokszínűsége és a toleranciára nevelés ellen, illetve a szexuális kisebbségek elnyomása és elnémítása jegyében lép fel azzal, hogy aláírták a Román Ortodox Egyház oktatási törvénytervezettel kapcsolatos levelét.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!