Több ezer aláíró kéri az ortodox húsvét időpontjának felülvizsgálatát

2023. április 24. – 10:03

Több ezer aláíró kéri az ortodox húsvét időpontjának felülvizsgálatát
Ferenc pápa ortodox ikont vesz át Dániel pátriárkától, a Román Ortodox Egyház vezetőjétől Bukarestben, 2019-ben – Fotó: Daniel Mihăilescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levélben kérik a Román Ortodox Egyház zsinatát, hogy fontolja meg a húsvét időpontjának a Gergely-naptárhoz igazítását, hogy a keleti és a nyugati kereszténység egyszerre ünnepelhessen. Az online petíciót több mint 3500-an aláírták.

„Mind a nyugati, mind a keleti világ belegabalyodott a számításokba, mindkét oldalon vannak téves vagy következetlen számítások. Naptári szakadékok vannak az ortodox Kelet és a katolikus vagy protestáns Nyugat között, sőt még az ortodox világon belül is, így például Oroszország és Szerbia ortodox egyházai még a karácsonyt is más időpontban ünneplik, mint a legtöbb keresztény” – olvasható a levélben, amely Teodor Baconschi volt román külügyminiszter és Adrian Papahagi professzor korábbi Facebook-posztjainak folytatása.

Az 1923-as pánortodox találkozóra utalva kifejtik, hogy az ortodox egyház történetében már felmerült, hogy egységesíteni kellene a feltámadás ünneplésének időpontját.

„Tisztában vagyunk a naptár összehangolásának nehézségével, ami csak a felekezetek közötti és az ortodox egyházakon belüli párbeszéd révén valósítható meg, de ez nem mentség arra, hogy ugyanazt az eseményt különböző időpontokban ünnepeljük a különböző egyházakban” – tette hozzá a zsinathoz intézett levél.

Az aláírók rámutatnak, hogy a húsvét különböző időpontokban való ünneplése nem vet fel dogmatikai problémákat, mivel minden keresztény ugyanúgy vallja az Úr feltámadását. „Sajnos azonban ez hatással van az emberek életére, és megosztottságot vagy problémákat okoz. Laikusokként nem lehetünk közömbösek ezekkel a kérdésekkel szemben” – írták.

„A vallási nacionalizmus (amely mélységesen unortodox és keresztényellenes), a Nyugat-ellenesség, a politikai számítások vagy az elavult naptárakhoz való ragaszkodás nem állhat a józan ész és a helyes hit (azaz a poszt-nikaiai ortodoxia) útjába, amely arra szólít fel, hogy egységben ünnepeljük Urunk Jézus Krisztus feltámadását” – zárják a szerzők.

A levelet többek között Ana Blandiana költő, Andrei Pleșu író és Daniel David pszichológus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora is aláírta.

Teodor Baconschi volt román külügyminiszter és Adrian Papahagi professzor a nyugati kereszténység húsvétjának vasárnapján szólították fel a román ortodox egyházat, hogy vessen véget a szakadásnak, és ezután a katolikusokkal és a protestánsokkal együtt ünnepelje a húsvétot.

Ezután egy sor egyházi és világi személyiség is nyilatkozott a kérdésben. A húsvét közös ünneplését a kolozsvári ortodox érsek és Huși ortodox püspöke is támogatná, illetve Vasile Bănescu, a Román Ortodox Egyház (BOR) szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy ez „abszolút kívánatos gondolat”.

Tomisz ortodox érseke, Teodosie viszont kategorikusan elutasította, hogy változtassanak a húsvét időpontjának kiszámításán. Mint mondta, szerinte az az igazi húsvét, ahol „eljön a Szent Fény”, és „a katolikusoknál nincs Szent Fény”. „A Szent Fény meggyújtásának csodájára hivatkozni egy téves naptár fenntartásának érveként intellektuálisan, teológiailag és erkölcsileg kompromittáló” – írta később a Facebookon a BOR szóvivője.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!