Felszólították a román ortodox egyházat, igazítsa a húsvét időpontját a nyugati egyházakéhoz

2023. április 10. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Teodor Baconschi volt román külügyminiszter és Adrian Papahagi professzor, vasárnap a közösségi médiában közzétett posztjaikban arra szólították fel a román ortodox egyházat, hogy vessen véget a szakadásnak, és ezután a katolikusokkal és a protestánsokkal együtt ünnepeljék a húsvétot a román ortodoxok is.

Baconschi rámutatott: „Az ortodoxok és a keresztény világ többi része közötti húsvéti szakadék a hidegháború maradványának tűnik. A kommunizmus alól felszabadult ortodox népek hiába kérték az egyházi vezetőket a naptár szinkronizálására. Az irónia abban rejlik, hogy a román ortodoxia nem a régi rítusú görög-keleti egyházhoz tartozik, így semmi akadálya nem volna, hogy a katolikusokkal és a protestánsokkal együtt ünnepelje a húsvétot, ahogy azt a finnországi és észtországi ortodoxok is teszik.”

A volt külügyminiszter nehezményezi, hogy annak ellenére, hogy semmiféle gyakorlati akadálya nem volna annak, hogy a teljes ország egyszerre ünnepelje a keresztény világ legnagyobb vallásos ünnepét, az ortodox egyház vezetősége mégsem tett ennek érdekében semmit, ellenkezőleg, foggal-körömmel ragaszkodik egy olyan hagyományhoz, amely nem sajátja. „Mi az oroszokkal tartunk – és az ő kiigazítatlan Juliánusz-naptárukkal. Vagyis azokkal, akik szabotálták a pánortodox egységet mind az ukrajnai ortodoxok elleni háborúval, mind a krétai zsinaton (2016) való arrogáns távolmaradásukkal” – írta vasárnap Teodor Baconschi.

Baconschi, akinek egyébként szoros kapcsolatai vannak a román Ortodox Egyházzal, Románia vatikáni nagykövete volt, 1989-ben pedig a későbbi Dániel pátriárkával együtt megalapította az Egyház megújulásáról elmélkedők csoportját.

Adrian Papahagi irodalmár, esszéíró, egyetemi tanár is bejelentette, kérni fogja az ortodox egyház vezető testületeit, változtassák meg a húsvét ünnepének időpontját, mondván, hogy a jelenlegi halasztás problémát jelent a diaszpórában élő románok számára, akik nem élvezhetik a katolikus húsvét által biztosított szabadnapokat.

„Az idei húsvét után széleskörű országos kezdeményezésbe fogok, arra kérve az Országos Egyházi Gyűlést és a Román Ortodox Egyház Szent Szinódusát, hogy a húsvét időpontját a Gergely-naptár szerint számítsák (amit karácsonykor egyébként is figyelembe vesznek), hogy a feltámadás ünnepét az egész nyugati kereszténységgel együtt ünnepeljük (beleértve itt például a finn ortodoxokat is), együtt katolikus vagy protestáns embertársainkkal, legyenek azok magyarok, szászok, románok vagy bárkik.

Ez a naptári különbség nagyon bosszantó annak a több millió románnak is, akik Nyugaton élnek, de nem tudják kihasználni a lakóhelyük szerinti állam által biztosított szabadnapokat, hogy a húsvétot az otthoni rokonaikkal ünnepeljék, és kénytelenek plusz szabadnapokat kivenni. A görögöknek, bolgároknak és másoknak is követniük kellene a példánkat, ha osztozni akarnak az európai népek közös ünneplésében” – írta Papahagi.

A kezdeményezés természetesen azonnal megosztotta a közvéleményt, és miközben rengetegen támogatják, nagyon sok elmarasztaló kritika is napvilágot látott. Papaphagi ezekre is reagált. Azt írta: „Nem tudok betelni az ortodoxia igazságával, mélységével és szépségével. De egyre inkább elegem van a nacionalista-csausiszta-legionárius ortodoxiából, amely ostoba, előítéletes, kulturálatlan, agresszív és szemtelen, és putyinista nemzetté változtatja a románokat. Gyorsan leszól bármilyen tökfilkó, az életben semmit sem tanult legény, ha tudatosan és kritikusan próbálod megélni keresztény létedet. Van mit takarítanunk a saját házunk táján!”

Kolozsvári ortodox püspök, Andrei Andreicuț: csodálatos lenne, ha a nyugati országokkal közösségben, a Gergely-naptár szerint ünnepelnénk a húsvétot

Adrian Papahagi kiállására reagált a kolozsvári ortodox püspök is, és azt válaszolta, nagyon szeretné, ha ez a változás bekövetkezne.

„Emlékeznünk kell, hogy 1922-ben a Román Ortodox Egyház (BOR) áttért a Gergely-naptárra, és 4 évig a húsvétot a Gergely naptár szerint ünnepelték. Mivel azonban a legtöbb ortodox országban a húsvétot a régi naptár szerint, a Juliánusz naptár szerint tartották, a BOR is visszatért a régi naptárhoz. Természetesen teljes szívünkből szeretnénk, ha ezen módosítani lehetne” – válaszolta a sajtó megkeresésére Andreicuț püspök, hozzátéve, hogy a tudatlanság ellen nagyon nehéz harcolni. „Csodálatos lenne, ha ezt sikerülne elérni, és a húsvéti ünnepeket átállítanánk az új naptárra, mert a többi fix dátumú ünnepet, mint például a karácsony, eszerint tartjuk, csak a húsvéthoz kapcsolódó ünnepeket tartjuk a régi naptár szerint” – mondta a püspök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!