Teodosie is megszólalt az ortodox húsvét időpontjának vitájában: Mindenki a mi Szent Fényünket irigyli

2023. április 11. – 11:25

Teodosie is megszólalt az ortodox húsvét időpontjának vitájában: Mindenki a mi Szent Fényünket irigyli
Teodosie érsek a Szent Fénnyel 2021 húsvétján – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Szerintem nem tudja, hogy mit beszél” – reagált Tomisz ortodox érseke, Teodosie arra a felszólításra, amelyben Teodor Baconschi volt román külügyminiszter és Adrian Papahagi professzor arra kérte a román ortodox egyházat, igazítsa a húsvét időpontját a nyugati egyházakhoz. A nyilatkozatairól elhíresült Teodosie most azt is elmagyarázta, hogy miért gondolja lehetetlennek ezt a kérést.

„Mi tiszteletben tartjuk az I. Ökumenikus Zsinat mindhárom feltételét, amelyet a húsvét megünneplésének kánonjában előírnak. Vagyis a tavaszi napéjegyenlőség után, a zsidó pészah után és a telihold után kell lennie. Ha valamelyik feltétel nem teljesül, akkor egy hónappal elhalasztjuk, hogy mindegyik teljesüljön. Ezért van 5 hét a húsvét időpontjára. A katolikusok néha a zsidó pészah előtt tartják a húsvétot. Igaz, hogy a húsvétot nem a korrigált naptár szerint ünnepeljük, mert az 1923-as konstantinápolyi zsinat így döntött” – magyarázta az érsek, aki szerint az az igazi húsvét, ahol „eljön a Szent Fény”, és „a katolikusoknál nincs Szent Fény”.

„A katolikusoknál van Szent Fény? Nincs. Másoknál? Náluk sincs. Mindannyian az ortodoxok fényénél gyűlnek össze, és az ortodoxok igaz fényét kívánják. De nem mernek jönni, mert az ortodoxoknál nehéz, mert ott nagy böjtök és hosszú misék vannak” – magyarázta Teodosie érsek.

A Román Ortodox Egyház szóvivője, Vasile Bănescu is reagált a felszólításra, és „abszolút kívánatos gondolatnak” nevezte a kérést, hogy a húsvétot a katolikusokkal együtt ünnepeljék az ortodoxok, de hozzátette, hogy a döntés a többi ortodox egyháztól is függ. Elmondása szerint a megoldás nem dogmatikai, hanem a különböző ortodox egyházak közötti egyezség kérdése, és egy jövőbeli pánortodox zsinati döntés szükséges hozzá.

„Az ortodoxok és a keresztény világ többi része közötti húsvéti szakadék a hidegháború maradványának tűnik. A kommunizmus alól felszabadult ortodox népek hiába kérték az egyházi vezetőket a naptár szinkronizálására. Az irónia abban rejlik, hogy a román ortodoxia nem a régi rítusú görög-keleti egyházhoz tartozik, így semmi akadálya nem volna, hogy a katolikusokkal és a protestánsokkal együtt ünnepelje a húsvétot, ahogy azt a finnországi és észtországi ortodoxok is teszik” – érvelt vasárnap közzétett felhívásában Teodor Baconschi volt román külügyminiszter.

A volt külügyminiszter nehezményezi, hogy annak ellenére, hogy semmiféle gyakorlati akadálya nem volna annak, hogy a teljes ország egyszerre ünnepelje a keresztény világ legnagyobb keresztény ünnepét, az ortodox egyház vezetősége mégsem tett ennek érdekében semmit, ellenkezőleg, foggal-körömmel ragaszkodik egy olyan hagyományhoz, amely nem sajátja. „Mi az oroszokkal tartunk – és az ő kiigazítatlan Juliánusz-naptárukkal. Vagyis azokkal, akik szabotálták a pánortodox egységet mind az ukrajnai ortodoxok elleni háborúval, mind a krétai zsinaton (2016) való arrogáns távolmaradásukkal” – írta vasárnap Teodor Baconschi.

Kolozsvári ortodox érsek, Andrei Andreicuț szerint csodálatos lenne, ha a nyugati országokkal közösségben, a Gergely-naptár szerint ünnepelnék az orotdoxok is a húsvétot. A romániai ortodoxok a karácsonyt egyébként az 1924-ben bevezetett Gergely-naptár szerint ünneplik, csak a húsvét esetében maradtak meg a Juliánusz-naptárnál.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!