A Román Ortodox Egyház szóvivője visszaszólt Teodosie érseknek: a Szent Fényre hivatkozni olyan, mintha Isten csodája a naptártól és nem a hittől függene

2023. április 13. – 12:21

A Román Ortodox Egyház szóvivője visszaszólt Teodosie érseknek: a Szent Fényre hivatkozni olyan, mintha Isten csodája a naptártól és nem a hittől függene
Teodosie érsek osztja a Szent Fényt 2021-ben – Fotó: Daniel Mihailescu /AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Ortodox Egyház szóvivője, Vasile Bănescu is reagált Teodosie érsek azon kijelentéseire, amiben a Szent Fénnyel magyarázta azt, hogy nem lehet az ortodox húsvét időpontját megváltoztatni, és összehangolni a katolikus húsvéttal.

„A Szent Fény meggyújtásának csodájára hivatkozni egy téves naptár fenntartásának érveként intellektuálisan, teológiailag és erkölcsileg kompromittáló” – írta a Facebookon a BOR szóvivője. Úgy érvel, a naptár nem az isteni kinyilatkoztatás, hanem az ember szükséges csillagászati számításainak a kifejeződése, és emiatt minden naptárt idővel ki kell igazítani. Úgy látja, nem kellene arra hivatkozni, hogyha naptárilag helyesen (tehát a Gergely-naptár szerint – szerk.) ünnepelnénk a húsvétot, akkor a Szent Fény nem gyúlna ki, „mintha Isten csodája a naptártól és nem a hittől függene”. Bănescu szerint alattomos féltékenységről és kínos fösvénységről is árulkodik, ha úgy vélekedik egy ortodox pátriárka, hogy „ha együtt ünnepelné a húsvétot a világ összes kereszténye, akkor meg kellene osztanunk a Szent Fényt másokkal és elveszítenénk az egyediség presztízsét, amit szeretünk megmutatni”. „Ebben a fajta kereszténységben nem ismerhető fel Krisztus” – tette még hozzá.

Az ortodox húsvét időpontjának a módosítása azután lett téma, hogy múlt vasárnap Teodor Baconschi volt román külügyminiszter és Adrian Papahagi professzor felszólította a Román Ortodox Egyházat, hogy igazítsa a húsvét időpontját a nyugati egyházakhoz. Ezután egy sor egyházi és világi személyiség is nyilatkozott a kérdésben: a kolozsvári ortodox érsek, Andrei Andreicuț szerint csodálatos lenne, ha a nyugati országokkal közösségben, a Gergely-naptár szerint ünnepelnék az ortodoxok is a húsvétot, Huși ortodox püspöke is támogatná is arról nyilatkozott, hogy támogatja azt, hogy egyszerre tartsák a romániai keresztények a húsvétot. Korábban a BOR szóvivője, Vasile Bănescu is reagált a felszólításra, és „abszolút kívánatos gondolatnak” nevezte a kérést, ami azt jelentheti, hogy a BOR vezetésének, Daniel pátriárkának sem lenne ellenére ez. A nagyszebeni Brukenthal Múzeum ügyvivő igazgatója, Alexandru Chituță, aki korábban a helyi egyetem teológiai karán tanult, azzal keltett feltűnést, hogy azt állította, nem az ortodoxoknak kellene igazodni a katolikusok után, hanem pont fordítva, a katolikusoknak kellene az ortodoxokat követniük, ahogyan érvelése szerint Görögországban is teszik.

Természetesen megszólalt Teodosie érsek is, aki ellenezte a módosítást, és azt állította, az az igazi húsvét, ahol „eljön a Szent Fény”, és „a katolikusoknál nincs Szent Fény”. „Mindannyian az ortodoxok fényénél gyűlnek össze, és az ortodoxok igaz fényét kívánják. De nem mernek jönni, mert az ortodoxoknál nehéz, mert ott nagy böjtök és hosszú misék vannak” – magyarázta Teodosie érsek.

A romániai ortodoxok a karácsonyt egyébként az 1924-ben bevezetett Gergely-naptár szerint ünneplik, csak a húsvét esetében maradtak meg a régi, Juliánusz-naptárnál. Bănescu korábban arra is kitért, a húsvét időpontjának a kérdése a többi ortodox egyháztól is függ. Elmondása szerint a megoldás nem dogmatikai, hanem a különböző ortodox egyházak közötti egyezség kérdése, és egy jövőbeli pánortodox zsinati döntés szükséges hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!