2025-ben egyeztethet a húsvét időpontjáról a katolikus és az ortodox egyház

2023. április 21. – 12:32

2025-ben egyeztethet a húsvét időpontjáról a katolikus és az ortodox egyház
Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka szertartást celebrál 2022 januárjában Isztambulban – Fotó: Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A katolikus egyház és a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus fontolgatja, hogy 2025-ben közös időpontban állapodjanak meg húsvét megünneplésére – jelentette ki Wilhelm Dancă, a Bukaresti Egyetem római katolikus teológia karának dékánja.

A teológus szerint azért lenne alkalmas a naptári reform bevezetésére a 2025-ös év, mert akkor lesz az első nikaiai zsinat 1700-ik évfordulója, ráadásul abban az évben a nyugati és az ortodox kereszténység húsvétvasárnapja ugyanarra a napra, április 20-ára esik.

„Egy lehetséges közös időpontról a jubileumi évben egyeztetnek majd a felek” – nyilatkozta az egyetemi professzor, a Román Akadémia levelező tagja.

Wilhelm Dancă elmondta, hogy a nyugati és az ortodox keresztények közös húsvétszámításának gondolata megosztja a híveket, egy részük szkeptikusan viszonyul a naptári reformhoz. „Az ortodox egyház jelenleg más tekintetben is megosztott, nemcsak a naptár tekintetében” – jegyezte meg. Emlékeztetett arra is, hogy a keleti ortodoxok a julián naptár szerint ünneplik a húsvétot.

Mindazonáltal a teológus szerint a katolikus egyház „optimista várakozással” tekint a 2025-es évre, amikor meg lehetne tenni az első lépést a megállapodás irányába. „Van remény. És gondoskodnunk kell róla, hogy ne haljon meg…” – jelentette ki a dékán.

Teodor Baconschi volt román külügyminiszter és Adrian Papahagi professzor a nyugati kereszténység húsvétjának vasárnapján szólították fel a román ortodox egyházat, hogy vessen véget a szakadásnak, és ezután a katolikusokkal és a protestánsokkal együtt ünnepelje a húsvétot.

Ezután egy sor egyházi és világi személyiség is nyilatkozott a kérdésben. A húsvét közös ünneplését a kolozsvári ortodox érsek és Huși ortodox püspöke is támogatná, illetve Vasile Bănescu, a Román Ortodox Egyház (BOR) szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy ez „abszolút kívánatos gondolat”.

Tomisz ortodox érseke, Teodosie viszont kategorikusan elutasította, hogy változtassanak a húsvét időpontjának kiszámításán. Mint mondta, szerinte az az igazi húsvét, ahol „eljön a Szent Fény”, és „a katolikusoknál nincs Szent Fény”. „A Szent Fény meggyújtásának csodájára hivatkozni egy téves naptár fenntartásának érveként intellektuálisan, teológiailag és erkölcsileg kompromittáló” – írta később a Facebookon a BOR szóvivője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!