2025-ben egyeztethet a húsvét időpontjáról a katolikus és az ortodox egyház

2023. április 21. – 12:32

2025-ben egyeztethet a húsvét időpontjáról a katolikus és az ortodox egyház
Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka szertartást celebrál 2022 januárjában Isztambulban – Fotó: Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A katolikus egyház és a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus fontolgatja, hogy 2025-ben közös időpontban állapodjanak meg húsvét megünneplésére – jelentette ki Wilhelm Dancă, a Bukaresti Egyetem római katolikus teológia karának dékánja.

A teológus szerint azért lenne alkalmas a naptári reform bevezetésére a 2025-ös év, mert akkor lesz az első nikaiai zsinat 1700-ik évfordulója, ráadásul abban az évben a nyugati és az ortodox kereszténység húsvétvasárnapja ugyanarra a napra, április 20-ára esik.

„Egy lehetséges közös időpontról a jubileumi évben egyeztetnek majd a felek” – nyilatkozta az egyetemi professzor, a Román Akadémia levelező tagja.

Wilhelm Dancă elmondta, hogy a nyugati és az ortodox keresztények közös húsvétszámításának gondolata megosztja a híveket, egy részük szkeptikusan viszonyul a naptári reformhoz. „Az ortodox egyház jelenleg más tekintetben is megosztott, nemcsak a naptár tekintetében” – jegyezte meg. Emlékeztetett arra is, hogy a keleti ortodoxok a julián naptár szerint ünneplik a húsvétot.

Mindazonáltal a teológus szerint a katolikus egyház „optimista várakozással” tekint a 2025-es évre, amikor meg lehetne tenni az első lépést a megállapodás irányába. „Van remény. És gondoskodnunk kell róla, hogy ne haljon meg…” – jelentette ki a dékán.

Teodor Baconschi volt román külügyminiszter és Adrian Papahagi professzor a nyugati kereszténység húsvétjának vasárnapján szólították fel a román ortodox egyházat, hogy vessen véget a szakadásnak, és ezután a katolikusokkal és a protestánsokkal együtt ünnepelje a húsvétot.

Ezután egy sor egyházi és világi személyiség is nyilatkozott a kérdésben. A húsvét közös ünneplését a kolozsvári ortodox érsek és Huși ortodox püspöke is támogatná, illetve Vasile Bănescu, a Román Ortodox Egyház (BOR) szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy ez „abszolút kívánatos gondolat”.

Tomisz ortodox érseke, Teodosie viszont kategorikusan elutasította, hogy változtassanak a húsvét időpontjának kiszámításán. Mint mondta, szerinte az az igazi húsvét, ahol „eljön a Szent Fény”, és „a katolikusoknál nincs Szent Fény”. „A Szent Fény meggyújtásának csodájára hivatkozni egy téves naptár fenntartásának érveként intellektuálisan, teológiailag és erkölcsileg kompromittáló” – írta később a Facebookon a BOR szóvivője.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!