Novák Katalin a felelős a nagykárolyi szoboravatón kialakult konfliktus fokozódásáért, véli egy román liberális politikus

2023. április 19. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

Adrian Cozma liberális parlamenti képviselő szerint Novák Katalin köztársasági elnök és az RMDSZ a felelős a nagykárolyi szoboravató incidensei miatt. Cozma Facebook-oldalán fejtette ki véleményét a történtekről. A politikus arról ír, hogy a köztársasági elnök tudatosan áthágta a biztonsága és a konfliktus érdekében meghozott intézkedéseket, amivel valóságos káoszt teremtett a helyszínen.

Múlt héten szobrot avattak Nagykárolyban Kölcseynek, azonban az ünnepséget nacionalista színezetű botrány árnyékolta be: néhány tucat, más településekről érkezett rendbontó végig zavarta a rendezvényt magyarellenes bekiabálásokkal, kolompolással. A tiltakozást a Nemzet Útja (Calea Neamului) szélsőjobbos nacionalista szervezet rendezte. A tüntetők azt sérelmezték, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, az esemény díszvendége „provokálja a románokat” azzal, hogy „egy magyar politikus” szobrát leplezi le Romániában. A molinóikon magyarellenes üzenetekkel keltették a hangulatot: „Ez itt Románia, ez a mi országunk”, „Egyvalami örök: Erdély román föld!” feliratokat tartottak a magasba, és a „Ki a magyarokkal az országból” jól ismert szlogent is kénytelenek voltak hallgatni az ünnepelni összegyűltek.

Az esemény végén pedig megpróbálták le is köpni Novák Katalint, aki valami okból kifolyólag feltétlenül az ellene tüntetők tömegén keresztül akart távozni. A felvételekből nem derült ki, hogy sikerült-e a leköpése, a kísérői viszont esernyőket nyitottak, így terelték végül az autójáig a köztársasági elnököt.

Cozma arról ír Facebook-bejegyzésében, hogy Novák Katalin „nem tartotta tiszteletben azokat az ajánlásokat és útvonalakat, amelyeket a román belügyminisztérium és a biztonsági szolgálat képviselői kialakítottak, és önként vagy akaratlanul ezzel a káoszt teremtett” – véli Cozma.

„Azzal, ahogyan bemutatkozott, konfliktust generált, és nem volt nehéz kitalálni, hogy ez a konfliktus fokozódni fog. Ezek az emberek nem a semmiből és hirtelen jelentek meg. A belügyminisztérium, Románia rendelkezett minden adattal, minden szükséges információval, és egyértelmű intézkedéseket javasolt, hogy elkerüljék a feszültségeket” – olvasható a szatmári politikus bejegyzésében.

Az RMDSZ-t is felelőssé teszi a kialakult helyzetért, amely szerinte „nem kezdő” az ilyen helyzetekben, és amelynek „biztosan nem felel meg a nyugalom”, hiszen ellenkező esetben meglehet, egyes szavazói már nem lesznek annyira „ösztökélve a voksolásra hogy elmenjenek az urnákhoz”. Ugyanakkor felhívja a szavazók figyelmét, hogy akik egyetértenek vele, azok 2024-ben tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a szatmári RMDSZ-es vezetés lecserélődjön.

A képviselő megjegyzi, a romániai demokratikus pártoknak nem áll érdekében az ilyen konfliktusok generálása, nem támogatja a románok és magyarok elidegenítésére törekvő csoportok szélsőséges megnyilvánulását, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek.

A Szatmár megyei politikus 2022 júliusában az RMDSZ kormányról való leváltását kérte, amikor a Romániában nagy felháborodást váltott ki Orbán Viktor tusványosi beszéde, a román politikusok egy része pedig számon kérte Kelemen Hunortól és Tánczos Barna környezetvédelmi minisztertől, hogy miért tapsolták meg a magyar miniszterelnök rasszista üzenetét. Majd decemberben ismét fölvetette az RMDSZ kizárását, ezúttal amiatt, hogy a szövetség vezető politikusai közül senki sem üzent a románoknak december elseje alkalmából.

A Transtelexen egy véleménycikkben arról is írtunk a szoboravatást követően, hogy a szervezők nem készítették elő megfelelően a rendezvényt, azaz nem folytattak le előzetesen egy ismeretterjesztő kampányt a román nyelvű médiában arról, hogy ki is volt tulajdonképpen Kölcsey. Úgy véltük, hogy a költő-politikus alakja – aki egyébként épp a régi Szatmár vármegyének volt országgyűlési képviselője és főjegyzője – szimpatikussá válhatott volna a románok körében is. Ezzel pedig akár elejét is vehették volna a rossz ízű, soviniszta cirkusznak.

A cikkünk megjelenésével nagyjából egyidőben azonban megtette ezt Marchiș Cristian influenszer, és beigazolódott, hogy a tájékoztatásra igenis szükség van, és létezik nyitottság román részről is a magyar történelem szereplői iránt. A posztját rengetegen osztották és kommentálták, románok és magyarok egyaránt. A hozzászólások túlnyomó többsége pozitív volt, sokan köszönték, hogy végre román nyelven is olvashattak például arról, miként küzdött Kölcsey Wesslényi Miklóssal közösen a jobbágyfelszabadításért, ami nemcsak a magyar, de a román és más nemzetiségű szegény rétegek életének jobbá tételét is célozta. Az influenszerrel készült interjúnk itt olvasható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!