Elemzők szerint kormányon marad a tusványosi Orbán-beszédet megtapsoló RMDSZ

2022. augusztus 9. – 18:19

frissítve

Elemzők szerint kormányon marad a tusványosi Orbán-beszédet megtapsoló RMDSZ
Fotó: Tusványos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelex által kérdezett elemzők szerint a román politikusok nem belső meggyőződésből, hanem a nemzetközi reakciók nyomására bírálták Orbán Viktor tusványosi beszédét, és az RMDSZ-t nem fogják kitessékelni a kormányból. Már csak azért sem, mert a két román kormánypártnak egyaránt szüksége van Kelemen Hunorék támogatására, ha netán szakadna a koalíció.

Még várat magára az Orbán Viktor tusványosi beszédével kapcsolatos RMDSZ-álláspontot tisztázó beszélgetés a koalícióban, amelyet Nicolae Ciucă miniszterelnök és Klaus Iohannis államfő egyaránt sürgetett a magyar kormányfő kevert fajokról szóló és a putyini háborús narratívát idéző, rendkívül negatív nemzetközi visszhangot kiváltó kijelentéseinek elhangzása után. A következő koalíciós ülés időpontja egyelőre ismeretlen, Kelemen Hunor szövetségi elnök információink szerint egyelőre pihenőszabadságon van.

A legfontosabb kérdés, hogy kizárják-e végül a koalícióból az RMDSZ-t, amelynek több politikusa megtapsolta Orbán Viktor beszédét Tusnádfürdőn. Kelemen Hunorék távozását mindenesetre eddig sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL), sem a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői nem vetették fel. Mindössze a liberálisok Szatmár megyei elnöke, Adrian Cozma követelte közvetlenül Tusványos után, azzal az érvvel, hogy nincs mit keresniük a kormányban azoknak a minisztereknek, aki megtapsolták a Romániában a „Vlagyimir Putyin szócsöveként fellépő” Orbán Viktor beszédét.

Az elmúlt napokban a román kormánypártok vezető politikusai egyenesen békülékeny hangnemben nyilatkoztak a beharangozott „tisztázó beszélgetés” várható eredményéről. A PSD első alelnöke, Sorin Grindeanu kijelentette: „senki nem akarja, hogy az RMDSZ távozzon a kormányból”, mert a miniszterei kiváló szakemberek. Alina Gorghiu liberális politikus, a szenátus ügyvivő elnöke pedig hétfőn azt mondta: meggyőződése, hogy a koalíció következő ülésén az RMDSZ tisztázni fogja az álláspontját, és „utána mindenki a kormányzásra és a parlamenti munkára koncentrál majd”.

Az RMDSZ kormányból való távozását követelő hangok viszont felerősödtek a román sajtóban, különösen a szövetségi elnök magyarázkodása után. Kelemen Hunor – aki a Maszolnak adott nyilatkozatában is védelmébe vette a magyar kormányfőt – arra hivatkozott, hogy Orbán nem Romániáról és nem a román hatóságokról beszélt Tusványoson, ezért a kijelentései nem okozhatnak koalíciós válságot. Az Orbán Viktor beszédét követő tapsról pedig azt mondta, nem lehet megakadályozni, hogy a tusványosi közönség tapsoljon a tisztelet jeléül vagy más megfontolásokból. Dan Tăpălagă, a G4media publicistája ellenben úgy látja, hogy Kelemen Hunor „védeni próbálja a védhetetlent”, és aláásta annak a kormánynak a tekintélyét, amelynek maga is tagja, ezért a román kormánypártoknak ki kell zárniuk az RMDSZ-t a koalícióból. A Deutsche Welle nagy tekintélyű újságírója, Sabina Fati beérné Kelemen Hunor becsületbeli lemondásával, amivel szerinte a szövetségi elnök megmenthetné az RMDSZ kormányzati részvételét.

„A PNL-nek és a PSD-nek szüksége van az RMDSZ-re”

Andrei Țăranu politológus nem hinné, hogy a román pártok megválni készülnek az RMDSZ-től. A PSD-nek és a PNL-nek ugyanis szerinte egyaránt szüksége van Kelemen Hunorék támogatására arra az esetre, ha felbomlik a koalíció. Ezt támasztja alá szerinte az is, hogy még mindig nem került sor az államfő és a miniszterelnök által is kért tisztázó beszélgetésre, amelyen az RMDSZ-nek egyértelműsítenie kellene az álláspontját Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével kapcsolatban. „A román politikában az időhúzás általában annak a jele, hogy a döntéshozók nem érdekeltek a változásban” – magyarázta a Bukaresti Egyetem oktatója.

Ezért Andrei Țăranu szerint a tisztázó beszélgetés végeredménye előrelátható: kitalálnak majd egy módozatot a koalícióban az RMDSZ vezetői számára arra, hogy „lemossák valahogy magukról Orbán Viktor rasszista, xenofób kijelentései megtapsolásának szégyenét”. Ugyanakkor szerinte

a román döntéshozóknak voltaképpen nem Orbán Viktor beszédével van bajuk, a rendkívül kritikus nyugat-európai és amerikai reakciók késztették őket arra, hogy számon kérjék az RMDSZ-en a magyar kormányfő szalonképtelen kijelentéseit.

„Klaus Iohannis államfő azért szólalt meg szerintem csak későre ebben az ügyben, mert eredetileg nem akart állást foglalni, de a nemzetközi reakciók erre késztették” – tette hozzá.

A Bukaresti Egyetem oktatója úgy véli: az RMDSZ politikusai szívből tapsolták meg a magyar kormányfő tusnádfürdői beszédét. Kérdésünkre kijelentette: kínos volt Kelemen Hunor utólagos magyarázkodása. „Különösen az a rész, amelyben a szövetségi elnök azt próbálta elhitetni, hogy az RMDSZ politikusai pusztán tiszteletből tapsolták meg a magyar kormányfőt” – jegyezte meg. Hozzátette: Kelemen Hunor érthetően nehéz helyzetben van, mert Orbán Viktor szavait valóban nehéz kimagyarázni. „A magyar kormányfő beszédében nem csupán a kevert fajok emlegetése volt problémás, az ukrajnai háborúról kifejtett nézetei is ütköznek a román állam álláspontjával” – emlékeztetett a politológus.

Andrei Țăranu szerint nehéz megjósolni, hogy egyben marad-e a 2024-es választásokig a jelenlegi kormánykoalíció. Ha szakadni fog, akkor viszont a koalíciós megállapodásban jövő májusra időzített miniszterelnök-csere időpontjának környékén fog szakadni – vélekedett.

„Azért nem hinném, hogy ez bekövetkezik, mert pénzben mérve nagyon nagy a tét. Románia rendszerváltás utáni történetében soha nem érkeztek az országba akkora összegek, mint amekkorák a következő években fognak az EU helyreállítási alapjából és a kohéziós alapokból, és ott van még az Anghel Saligny településfejlesztési program is.

És ezekből a pénzekből csak akkor részesülnek a megyei tanácselnökök és a polgármesterek, ha a pártjuk kormányon van. Ezért a PSD-nek és a PNL-nek sem érdeke kilépni a koalícióból” – nyilatkozta a Transtelexnek a Bukaresti Egyetem oktatója.

„A lelkük mélyén a román politikusok is egyetértettek Orbán Viktorral”

Andrei Țăranuhoz hasonlóan Ovidiu Voicu, a Közpolitikai Innovációs Központ nevű bukaresti think tank igazgatója is úgy véli, hogy egyik román kormánypártnak sem érdeke kizárni az RMDSZ-t a koalícióból, annak ellenére, hogy Kelemen Hunorék nélkül is parlamenti többségük van. „Mindkettő maga mellett szeretné tartani az RMDSZ-t arra az esetre, ha szakad a koalíció” – magyarázta a Transtelexnek. Szerinte a román döntéshozók Orbán Viktor beszédét elítélő nyilatkozatai amúgy sem a belső meggyőződésüket tükrözik, hanem a nemzetközi reakciókat visszhangozzák.

„Mind a román, mind az RMDSZ-es politikusok nagy része a lelke mélyén egyetértett a magyar kormányfő kijelentéseinek többségével. Konzervatív, homofób vagy akár rasszista nézeteik vannak, csak megtanulták, hogy ezekről nem ajánlatos a nyilvánosság előtt beszélni”

– jelentette ki.

Ami a román politikusokat valóban zavarhatja Voicu szerint, azok Orbán Viktornak a Putyin háborúját mosdató érvelései. A román állam álláspontja ugyanis egyértelmű ebben a kérdésben – határozottan elítéli az orosz agressziót és támogatja Ukrajnát –, és ez az álláspont ezúttal a döntéshozók belső meggyőződésén alapul. „Ezen a téren valóban ütközhetnek az RMDSZ és a két román kormánypárt nézetei. De a nézetkülönbségeknél sokkal erősebb az a kötelék, ami az RMDSZ-t, a PSD-t és a PNL-t összetartja” – véli az elemző. Ez a kötelék pedig a pénz. Andrei Țăranuhoz hasonlóan Ovidiu Voicu is emlékeztetett arra, hogy a következő években mintegy 80 milliárd euró uniós támogatás áramlik az országba. „Az RMDSZ, a PSD és a PNL egyaránt azt szeretnék, hogy ezek a pénzek az érdekszférájukhoz tartozó vállalkozásokhoz kerüljenek” – magyarázta.

Ennek ellenére Voicu úgy látja, hogy a koalíció fel fog bomlani 2024-es választások előtt. Szerinte ugyanis a kormány képtelen lesz megfékezni az inflációt, ami elégedetlenségi hullámot fog kiváltani a társadalomban. „Ez esetben a PNL és a PSD egymásra hárítják majd a felelősséget, és ez a konfliktus elmérgesedéséhez fog vezetni” – vélekedett. Az elemző ugyanakkor reális forgatókönyvnek tartja, hogy a kormánynak nem sikerül majd teljesítenie az országos helyreállítás tervbe foglalt vállalásokat, ezért nem férhet többé hozzá az uniós helyreállítási alap forrásaihoz. Szerinte ez is a koalíció felbomlásához vezethet.

Az elemzőtől megkérdeztük azt is, szerinte mi az oka annak, hogy a román sajtó egy része ezekben a napokban hirtelen elkezdett cikkezni „az RMDSZ alapítványaiban pumpált budapesti kormánypénzekről”. Voicu szerint ez a román média provincializmusát bizonyítja. „Jómagam nem tudok magyarul, de azt tudom, hogy például az Átlátszó Erdély ezekről a budapesti pénzekről már nagyon régóta ír. A román sajtó most hirtelen felfedezte magának a témát, vélhetően azért, mert valaki szóvá tette Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde után” – jelentette ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!