Előzetesben marad a diák, aki óra közben kést szorított a tanárnője nyakához

2023. április 12. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős a döntés: előzetes letartóztatásban marad a japántanárnőjét késsel megsebesítő 16 éves diák, közölte szerdán az Agerpres a bukaresti ítélőtábla közlése nyomán.

A bíróság elutasította az elkövető fellebbezését és fenntartotta a bukaresti törvényszék korábbi határozatát, amelyben elrendelte a tanuló 30 napos előzetes letartóztatását.

A büntető törvénykönyv szerint a 16. életévét betöltött kiskorú büntetőjogi felelősségre vonható. Ha a kiskorú 14 és 16 év közötti, csak akkor vonható felelősségre, ha tette elkövetésekor bizonyíthatóan beszámítható állapotban volt.

A fiú ellen emberölési kísérlet, közbiztonságra veszélyes eszköz használata, valamint a közrend és a köznyugalom megzavarása miatt folyik eljárás.

Az incidens, amelyről a Transtelexen is beszámoltunk, a bukaresti Ion Creangă Főgimnáziumban történt. Az iskola egyik tizedikes diákja a japánóra elején kést fogott a tanárnője nyakához, miután a pedagógus bejelentette, hogy felmérőt tervez íratni az osztállyal. A késelő diák osztálytársai szerint a tanárnő előzetes bejelentés nélkül akart rögtönzést íratni, ez dühítette fel a fiút. Felállt a padból, kivette a kést a táskájából és a pedagógus nyakához szorította. A tanárnő megijedt, elkapta a fejét, ekkor vágta meg a kés. A 26 éves tanárnőt kórházba szállították, hogy ellássák a sérüléseit.

Az ügyészek szerint a tanuló előre kitervelte a támadást, mivel előzetesen érdeklődött az ezzel járó büntetésről, megtervezte a tett elkövetésének módját, és magához vett egy kést. „Egy potenciálisan halált okozó fegyverrel létfontosságú testtájékot támadott meg, ami arra utal, hogy a vádlott tudatában volt annak, hogy tette az áldozat halálához vezethet” – közölte a vádhatóság.

Az ügyben Ligia Deca tanügyminiszter is megszólalt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!